Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Növekvő állástalanság Észak-Magyarországon

Nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió megyéiben az elmúlt év utolsó hónapjában, 2010. december végén 109.208 regisztrált álláskereső keresett munkát, számuk csaknem hatezerrel haladta meg a novemberit, az elmúlt év hasonló időszakához képest viszont csaknem ugyanennyivel volt kevesebb.

A régió három megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád - az elmúlt év decemberében a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 21,5 százalékot tett ki, ez 8 százalékkal haladta meg az országos átlagot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja honlapján kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a legtöbb munkanélkülit - szám szerint 68,7 ezret - Borsodban regisztrálták, Heves megyében számuk meghaladta a 21 ezret, Nógrádban pedig csaknem elérte a 20 ezret. Az álláskeresők csaknem fele 8 általános iskolai végzettségű volt.

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva ugyanakkor Hevesben 6, Borsodban 4,6, Nógrádban pedig 4,2 százalékkal mérséklődött a munkanélküliség.

A munkaügyi központ statisztikája szerint tavaly decemberben a régió munkaadói 2322 betöltetlen álláshelyre kerestek munkavállalókat, ez 45 százalékkal volt kevesebb, mint novemberben, és 2 százalékkal több, mint 2009 decemberében. Az új állások kétharmada valamilyen támogatási formához - közcélú, közhasznú munkavégzéshez - volt köthető. Decemberben összesen csaknem 5 ezren jutottak újra munkához a térségben.

A 109 ezer állástalanból több mint 11 ezren még soha nem dolgoztak, a pályakezdő munkanélküliek legtöbbje 20-24 éves volt. Nőtt a nyolc általános iskolát és gimnáziumot végzők száma, és csökkent a szakmunkásképzőt, illetve szakközépiskolát végzőké.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter