Megjelent: 5 éve

Őrjítően nehéz pozíciók - már fejvadász segítséggel sem megy

Aki azt mondja, hogy a munkaerőpiac nem dübörög, az valószínűleg nem dolgozik toborzásban, vagy pechjére elég rossz szakmát választott. Számtalan betöltetlen állás, hiányszakmák, tömeges keresések a mérleg egyik oldalán, kevés, nem elég jó, vagy elszállt bérigényű pályázók a másik oldalon. Reménytelen feladatnak tűnik, hogy a HR-esek egyensúlyt teremtsenek, és sokaknak már a fejvadászok sem tudják kiszolgálni igényeit, egyre többen csalódnak szolgáltatásaikban.

Segítséget kérni nem szégyen, és nem is nagyon van más lehetősége annak a HR- esnek, akinek a toborzás is a munkája részét képezi. A speciális pozíciók betöltetése, a vezetők felkutatásának folyamata egy külön szakma, és sok éves tapasztalat és kapcsolati tőke nélkül nem is érdemes belevágni. A fejvadászok eszköztára sokkal szélesebb, mint egy-egy HR osztályé. Óriási adatbázisok, speciális tesztek, képesség-, és személyiségjegyek féltérképzésére.

Az utóbbi időben mégis történt valami, ami miatt egyre több HR-es kolléga panaszkodik, hogy a fejvadászoktól nem a megfelelő jelölteket kapja, kénytelen kompromisszumokat kötni, és a pénzéért cserébe az elvárásai töredéke teljesül csupán. A magyar álláspiaci helyzet már a legtöbb fejvadász cég számára is igazi kihívást jelent. Főként a mérnök és IT-s keresések izzasztják meg a szakértő csapatokat is.

Megoldást csakis a megszokott szolgáltatáspaletta továbbszínezése jelenthet, amit viszont kevesen tesznek. A cégek legnagyobb kincse, a saját adatbázis már mit sem ér, ha abban nem aktívak, és nem frissek a jelöltek. Az inaktív adatbázis pedig igen sok esetben valós probléma, hisz azon területeken, ahol munkaerőhiány van, a jelöltek nem keresnek aktívan állást, nem nézik az e-mail fiókjukba landoló automatikus, tucat e-maileket. Ez az első olyan pont, ahol sok fejvadász cég kudarcot vall, hisz sokan csak adatbázisokból dolgoznak. Éppen ez az egyik olyan sarkallatos pont, amiből ered a másik jelentős probléma a nem elég jó fejvadász cégekkel való közös munka során: a nem releváns jelöltek továbbítása a megbízónak. Mivel az igényeknek nem maximálisan megfelelő jelöltekkel találkoznak, kompromisszumot kötve olyan jelölteket kénytelenek továbbítani, akik csak nagy jóindulattal felelnek meg a támasztott elvárásoknak. Ez a probléma nem csak a jó jelöltek hiányából fakadhat, hanem a manapság egyre gyakoribb, felületes pozíció átvételből is. Ahhoz, hogy a szakemberek sikeresen tudjanak munkaerőt közvetíteni, elengedhetetlen, hogy maximálisan megértsék, milyen pozícióra keresik az új kollégát, és annak, milyen szakmai és személyiségbeli kompetenciákkal kell rendelkeznie. Ezt az alapos, és sokszor sok időt igénybe vevő folyamatot gyakran elodázzák a cégek, mert a legtöbb HR-essel nehéz időpontot egyeztetni, többször és részletesen beszélni, így már ezen a kezdeti ponton gátat szabnak a sikeres együttműködésnek.

A fejvadász cégek közül kevesen ismerték még fel azt is, hogy különböző cégek különböző kereséseihez egészen más eszközöket kell igénybe venni, és a szolgáltatásokat is rugalmasan kell alakítani, hisz a legtöbb vállalat büdzséje véges.

A Beck and Partners Kft. egyik legnagyobb kincse a több mint 10 év alatt kialakult széles kapcsolati tőkéje mellett, hogy nem az ügyfeleik igényeit igyekeznek a szolgáltatásikra szabni, hanem a szolgáltatásaik rugalmas, sokszínű alakítása és kombinációja igazodik az ügyfél-elvárásokhoz.

Gazdaságos és gyors megoldásokat kínálnak azon pozíciókhoz, amik nem feltétlenül igénylik a klasszikus fejvadászatot. Ezen kívül teljes körű toborzási tanácsadással állnak leendő ügyfeleik rendelkezésére, és a pozíciónak megfelelően szolgáltatásaikat kiegészítik a toborzásmarketing eszközeivel is, pl célcsoportnak megfelelő, egyedi Facebook és LinkedIn hirdetésekkel.

Érdemes tehát megválogatni, ki az, akire a kereséseinket bízzuk, és fontos, hogy kellő időt szánjunk a pozíció átadására is. Itt kérjen kereséseihez tanácsadást és tájékoztatást.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter