Megjelent: 3 éve

Országos probléma a pedagógushiány?

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt nyilatkozta a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek, mégis több mint 180 olyan magyar települést van, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt - írja az MTI.

images

Rétvári Bence arra is emlékeztetett, hogy nőtt a tanárszakos hallgatók száma, és a pedagógus-utánpótlás biztosítására 2011 óta több ösztönzőleg ható eszközt is beépítettek.

A 24.hu megnézte mennyi üres pedagógusi pozíciót hirdetnek a kormány által létrehozott közigazgatási állásportálon. Az oldalon szereplő 2600 közszolgálati álláslehetőség nagy része tanítói, vagy pedagógusi munka. 180 olyan települést találtak, ahol küzdenek a pedagógushiánnyal.

A fővárosban is van 150 üres tanári pozíció, egy szendrői általános iskolába, egy hónappal a tanévkezdés után egyszerre keresnek matematika-, magyar- és némettanárt is. Budafokon és Dunaharasztin is keresnek "bármilyen szakos" tanárt. Az Állásportálon is találhatóak üres tanítói pozíciók.

A Klebelsberg Központ azt közölte a lappal, hogy a tankerületi központokhoz tartozó köznevelési intézményekben a szeptember eleji adatok alapján mintegy 1000 álláshely volt betöltetlen, amely az állami fenntartóknál dolgozó több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest igen csekély arány, ráadásul időközben folyamatosan csökken ez a szám. "Végleges adatokat arról, hogy hány helyen kell megoldani áttanítással, túlóra elrendelésével, óraadói megbízásokkal a feladatot, majd csak október elején, a tantárgyfelosztások véglegesítése után tudunk mondani."

24.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter