Megjelent: 5 hónapja

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal.

images

images

Az iskolák digitális munkarendjének bevezetése miatt a megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok egy része elveszítheti munkáját - írja a Népszava. Az elmúlt napokban több tucat megkeresés érkezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) arról, hogy a tankerületi központok azonnali hatállyal elküldik a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat - számolt be a lapnak Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője. Az elküldött tanárok közt vannak szakos oktatók is, de nagy részük olyan pedagógus volt, akit délután, a napközis ellátásban foglalkoztattak az iskolák. Ennek oka, hogy a héten bevezetett digitális munkarend miatt jelenleg nincs szükség az ő munkájukra. A cikk szerint volt olyan dolgozó, akit SMS-ben értesítettek, hogy felmondják a megbízási szerződését.

A PDSZ felhívta az érintettek figyelmét: ha a megbízási szerződésben van felmondási idő, azt minden tankerületnek be kell tartania. Ha elküldenek egy pedagógust, ki kell fizetni a felmondási időre járó megbízási díjat, sőt az érintett kártérítést is követelhet. Ha a szerződésben nincs szó felmondási időről, arról külön kell megállapodni a munkáltatóval. A törvény szerint amennyiben nem a munkavállalónak felróható ok miatt maradt el a megbízási szerződésben vállalt munkavégzés, abban az esetben jár a megbízási díj.

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) a lapnak azt mondta: a tankerületi központok önállóan dönthetik el, szükséges-e a feladatellátáshoz a megbízással foglalkoztatott tanárok szerződésének fenntartása vagy sem. Azt mondták, az a céljuk, hogy senki se maradjon jövedelem nélkül ebben a nehéz időszakban.

A PDSZ-hez beérkezett jelzéseket egyébként több, budapesti tankerülethez tartozó iskolákban dolgozó pedagógus is megerősítette. Mint mondták, a fővárosi tankerületi igazgatók írásban kérték az iskolákat, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakos tanárokat ne küldjék el, vonják be őket is a digitális távoktatásba. Nekik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerbe (KRÉTA) feltöltött anyagokkal kell igazolniuk a munkavégzést.

A lapnak nyilatkozó több pedagógus is azt mondta, a napokban többször is lefagyott a KRÉTA. Olyan is előfordult, hogy be sem tudtak jelentkezni a rendszerbe.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter