Megjelent: 3 éve

Programozást tanít menekülteknek egy fiatal fiú

Egy 27 éves svájci-magyar fiatal barátaival közösen programozást kezdett tanítani menekülteknek. Céljuk, hogy integrálják őket, valamint csökkenteni a munkaerőhiányt az informatikai szektorban - írja a HVG.

Vincent Baumgartner, aki barátaival együtt közel egy éve programozási képzést indított menekülteknek Genfben úgy gondolja: "A menekülthullámot nem lehet megállítani, akkor inkább nyerjen belőle mindenki” - idézi a Svájcban élő fiút a HVG.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában munkaerőhiány van, ez nagyban érinti az informatikai szektort is. Egy uniós kutatás szerint Európában 600-700 ezer fős hiány van szoftverfejlesztőből, és ez 2020-ra 900 ezres lesz. Magyarországon egy két évvel ezelőtti jelentés szerint az informatikai állások 3,5 százalékát nem tudják betölteni a cégek. A vállalkozások erre találták ki, hogy fizetős gyorstalpalókon megtanítanak bárkit programozni, és utána garantált munkát is kínálnak.

Vincent ismerőseivel közösen tavaly októberben létrehozta a Project Integration elnevezésű egyesületet, amelynek elsődleges célja, hogy a focizás mellett a programozás oktatását is kínálják a fiatal menekülteknek.

A 27 éves Vincent Svájcban született, ott is él, de édesanyja magyar. Így 19 évesen fogta magát, és Budapestre költözött, ahol a Balassi Intézetben megtanult magyarul, majd diplomát szerzett. A svájci érettségi honosításával gondja akdt, így nem Budapesten, hanem Szombathelyen kezdett nemzetközi tanulmányokat hallgatni, amit végül az ELTE-n fejezett be. A közel-keleti események, a kultúra mindig is érdekelték, ezért egy évet élt Iránban, majd Genfbe hazatérve idén diplomázott egy nemzetközi egyetemen. Jelenleg gyakornokként dolgozik a genfi Impact Hubban egy Flowminder nevű alapítványnak, ahol többek között big data elemzés segítségével próbálják elérni, hogy a humanitárius segélyek oda érkezzenek, ahol a legtöbb menekült tartózkodik.


Tavaly ősszel indult az első kurzus

Priya Burcival együtt 2016 novemberében, munka és iskolavégzés közben indították el a képzést, amely kezdetben nem is tűnt olyan nehéznek. Termet például a genfi Impact Hubtól kaptak, két informatikus elvállalta, hogy heti kétszer tanítsanak menekült fiataloknak HTML, CSS és Javascript kódolást.

Az első négy hónapos kurzusra 17 és 30 év közötti afgánok, szudániak, szomáliaiak és palesztinok jelentkeztek. Nők nem, mert eddig csak férfiakat elhelyező menekülttáborokkal tudták felvenni a kapcsolatot. De a távlati cél, hogy a végzettek fele nő legyen, ezért augusztusban csak lányoknak indítanak képzést.

A képzés francia nyelven folyik, hogy a nyelv ne legyen korlát az álláskeresésnél. A legnagyobb gondot a nyelv nem ismerete jelenti. A Project Integrationnal viszont úgy gondolják: ha a menekültek olyat tanulnak, amit élveznek, az a nyelvtanulásban is motivációt jelenthet. Egyre több önkéntes és cég jelentkezett, hogy felszerelést, termet és munkaerőt kínáljon.

A végső cél az elhelyezkedés

A cél egy ingyenes professzionális képzés: a menekültekből olyan informatikusokat képezni, akiket a cégek akár már másnap alkalmazhatnak. “Ehhez persze pénz és idő kell, hiszen ebből nem tudunk mi sem megélni. De egyrészt emberileg szép feladat, másrészt elismerés, hogy az ötletedet egyszer csak megvalósítod, és még sikeres is” - meséli a fiatal fiú.

De vajon a cégek és a Svájcban élők mennyire nyitottak a menekültekre, és hogy dolgoznának-e együtt velük? Baumgartner szerint Svájcban is van félelem, de nincs gyűlölet, mint Magyarországon. Még ha valaki rossz szemmel is nézi a menekülteket segítő terveiket, az hamar megérti az érveiket: végső soron az állampolgárokon segítenek, hiszen ha a menekülteknek van munkája, akkor nincs szüksége segélyre, így az államnak kevesebb a kiadása. A jövőben a svájci munkanélküliek előtt is megnyitnák a képzést, amit az egyik szír önkéntes tanár vetett fel.

HVG
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakmalista

Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 770 képzés szerepel, ami az uniós átlag többszöröse. A válaszható szakmák száma 2020. szeptember... Teljes cikk

Szakképesítések listája 2020

A válaszható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől jelentősen csökkenni fog. A korábbi OKJ racionalizált, átláthatóbb változatában már csak... Teljes cikk

A magyarok több mint fele hajlandó lenne átképezni magát

Világszinten az emberek 67 százaléka lenne hajlandó átképezni magát, hogy megbirkózzon a globalizáció és a technológiai változások... Teljes cikk