Megjelent: 4 éve

Programozást tanít menekülteknek egy fiatal fiú

Egy 27 éves svájci-magyar fiatal barátaival közösen programozást kezdett tanítani menekülteknek. Céljuk, hogy integrálják őket, valamint csökkenteni a munkaerőhiányt az informatikai szektorban - írja a HVG.

images

images

Vincent Baumgartner, aki barátaival együtt közel egy éve programozási képzést indított menekülteknek Genfben úgy gondolja: "A menekülthullámot nem lehet megállítani, akkor inkább nyerjen belőle mindenki” - idézi a Svájcban élő fiút a HVG.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában munkaerőhiány van, ez nagyban érinti az informatikai szektort is. Egy uniós kutatás szerint Európában 600-700 ezer fős hiány van szoftverfejlesztőből, és ez 2020-ra 900 ezres lesz. Magyarországon egy két évvel ezelőtti jelentés szerint az informatikai állások 3,5 százalékát nem tudják betölteni a cégek. A vállalkozások erre találták ki, hogy fizetős gyorstalpalókon megtanítanak bárkit programozni, és utána garantált munkát is kínálnak.

Vincent ismerőseivel közösen tavaly októberben létrehozta a Project Integration elnevezésű egyesületet, amelynek elsődleges célja, hogy a focizás mellett a programozás oktatását is kínálják a fiatal menekülteknek.

A 27 éves Vincent Svájcban született, ott is él, de édesanyja magyar. Így 19 évesen fogta magát, és Budapestre költözött, ahol a Balassi Intézetben megtanult magyarul, majd diplomát szerzett. A svájci érettségi honosításával gondja akdt, így nem Budapesten, hanem Szombathelyen kezdett nemzetközi tanulmányokat hallgatni, amit végül az ELTE-n fejezett be. A közel-keleti események, a kultúra mindig is érdekelték, ezért egy évet élt Iránban, majd Genfbe hazatérve idén diplomázott egy nemzetközi egyetemen. Jelenleg gyakornokként dolgozik a genfi Impact Hubban egy Flowminder nevű alapítványnak, ahol többek között big data elemzés segítségével próbálják elérni, hogy a humanitárius segélyek oda érkezzenek, ahol a legtöbb menekült tartózkodik.Tavaly ősszel indult az első kurzusPriya Burcival együtt 2016 novemberében, munka és iskolavégzés közben indították el a képzést, amely kezdetben nem is tűnt olyan nehéznek. Termet például a genfi Impact Hubtól kaptak, két informatikus elvállalta, hogy heti kétszer tanítsanak menekült fiataloknak HTML, CSS és Javascript kódolást.

Az első négy hónapos kurzusra 17 és 30 év közötti afgánok, szudániak, szomáliaiak és palesztinok jelentkeztek. Nők nem, mert eddig csak férfiakat elhelyező menekülttáborokkal tudták felvenni a kapcsolatot. De a távlati cél, hogy a végzettek fele nő legyen, ezért augusztusban csak lányoknak indítanak képzést.

A képzés francia nyelven folyik, hogy a nyelv ne legyen korlát az álláskeresésnél. A legnagyobb gondot a nyelv nem ismerete jelenti. A Project Integrationnal viszont úgy gondolják: ha a menekültek olyat tanulnak, amit élveznek, az a nyelvtanulásban is motivációt jelenthet. Egyre több önkéntes és cég jelentkezett, hogy felszerelést, termet és munkaerőt kínáljon.


A végső cél az elhelyezkedésA cél egy ingyenes professzionális képzés: a menekültekből olyan informatikusokat képezni, akiket a cégek akár már másnap alkalmazhatnak. “Ehhez persze pénz és idő kell, hiszen ebből nem tudunk mi sem megélni. De egyrészt emberileg szép feladat, másrészt elismerés, hogy az ötletedet egyszer csak megvalósítod, és még sikeres is” - meséli a fiatal fiú.

De vajon a cégek és a Svájcban élők mennyire nyitottak a menekültekre, és hogy dolgoznának-e együtt velük? Baumgartner szerint Svájcban is van félelem, de nincs gyűlölet, mint Magyarországon. Még ha valaki rossz szemmel is nézi a menekülteket segítő terveiket, az hamar megérti az érveiket: végső soron az állampolgárokon segítenek, hiszen ha a menekülteknek van munkája, akkor nincs szüksége segélyre, így az államnak kevesebb a kiadása. A jövőben a svájci munkanélküliek előtt is megnyitnák a képzést, amit az egyik szír önkéntes tanár vetett fel.

HVG
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Magolás helyett készségfejlesztést és játékosítást! - így látja a LEGO menedzsere

Mi kell ahhoz, hogy versenyképes pályakezdők kerüljenek ki az iskolapadból? Ács János, a Lego magyarországi menedzsere erre is választ ad, amikor egy... Teljes cikk

Felsőoktatási jelentkezés: a visszaszámlálás elkezdődött

Még öt napig, azaz február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Teljes cikk