kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

Rugalmas foglalkoztatásban gondolkodik? A válasz: diákok alkalmazása!

Közeledik a nyári szünet, így egyre több diák érdeklődik nyári munkalehetőségek iránt. A cégek számára a jelenlegi gazdasági körülmények között is érdemes foglalkoztatásukban gondolkodni, hiszen az elérhető megtakarítás mellett az új munkatársak között az ifjú tehetségeket, az utánpótlást is megtalálhatják. Barti Diána, a Pannon-Work cégcsoport szövetkezeti üzletágvezetője szerint a diákok foglalkoztatása rugalmas megoldást jelent a létszámigények biztosítására.

diákmunka pannon work -

A cégek számára számos előnnyel jár a diákok foglalkoztatása, hiszen kevesebb költséggel jár, mint bármely más tipikus vagy atipikus foglalkoztatási forma esetén. 

A toborzási, szervezési, bérszámfejtési feladatokat az iskolaszövetkezet látja el, így a vállalkozásnak lényegesen kevesebb a teendője, ennek ellenére egy teljes értékű munkaerő áll rendelkezésre, akire tud alapozni. 

A diákok iskolai teendőik, elfoglaltságaik mellett, ráérésük szerint bizonyos időszakokban tudnak munkát vállalni, ezáltal rugalmasan lehet alakítani időbeosztásukat. További érv a diákok foglalkoztatása mellett - a költséghatékonyságon kívül -, hogy a rugalmas beosztást lehetővé tevő időbeosztás miatt a vállalatok könnyebben tudják kezelni a termelés ingadozását, a főállású munkavállalók pótlását betegség vagy szabadság idején. 

Partnereink részéről nagyon széles palettán mozog a diákmunka iránti igény, a betanított- vagy mezőgazdasági munkától a tolmácsig, programozóig minden szegmensben van kereslet diákok foglalkoztatására.

A legnépszerűbbek és egyben leggyakoribbak az adminisztratív jellegű munkák, az árufeltöltés, a pénztárosi feladatok, valamint az egyszerűbb, könnyű fizikai munka és a leltározási feladatok. Nagyon szeretik a diákok a ruhabolti kisegítő feladatokat és a gyakornoki munkákat is, ”slágerpozíciónak” számítanak.” - osztotta meg tapasztalatait Barti Diána, a Pannon-Work cégcsoport szövetkezeti üzletágvezetője. 

Pannon work Diákmunka
Barti Diána, a Pannon-Work cégcsoport szövetkezeti üzletágvezetője

A mai diákok (is) fiatalos szemlélettel rendelkeznek, gyorsan tanulnak, digitális megvalósításokban gondolkoznak, többségük legalább alapfokon ismer egy idegen nyelvet. 

Különbséget kell azonban tenni a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók között, mert ezt a két csoportot más-más tényezők motiválják. A középiskolások elsődleges szempontja, hogy zsebpénzt keressenek; szinte bármilyen munkát elvállalnak. 

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók sok esetben gyakorlati idejüket töltik egy-egy cégnél, így az elméletben megszerzett tapasztalataikat a gyakorlatba is át tudják ültetni. Ezzel a vállalkozások hatékony működéséhez és saját jövőjük építéséhez is hozzájárulnak. 

A Pannon-Work munkatársainak tapasztalatai szerint a 25 év alattiak SZJA mentessége jelentős növekedést nem eredményezett a diákok munkavállalási kedvében. A korábban is aktívan dolgozó diákok nagyon örültek, hogy ezáltal megnövekedett a nettó keresetük. 

A diákok számára a rugalmas beosztás mellett az óradíjjal, útiköltség-térítéssel vagy céges busz használatával tudják vonzóvá tenni magukat a munkáltatók. Fontosnak tartják a cég profilját, a szakmai fejlődést és a home office lehetőségét. Amennyiben ezek közül többet is megtalálnak egyszerre, szívesen dolgoznak az adott cégnél.

„Az idei évben az esetlegesen begyűrűző gazdasági válságtól való félelem, óvatosság jelenti a legnagyobb kihívást, melynek kapcsán sok vállalat felismerte már, hogy a diákmunka költségben, rugalmasságban még mindig egy kedvező megoldás a munkaerő pótlására.  Az országban, főleg a határhoz közeli városokban számos olyan pozíció van, amit diákokkal próbálnak betölteni a cégek, mivel sokan átjárnak dolgozni a karnyújtásnyira lévő Ausztriába.” - tette hozzá Barti Diána.

A vendéglátás és a kereskedelem egy tipikusan olyan terület, ahova főleg nyáron jelenthet megoldást a diák munkaerő, mivel a szezonális felfutás miatt egy viszonylag rövid időszak alatt szükséges nagyobb létszámot toborozni és munkába állítani. A diákok ebben az esetben „kéznél vannak”, viszont a szezon lezárultával, amikor a forgalom lecsökken, a diákok ráérése egyébként is megváltozik, így kölcsönösen megfelelő a kevesebb óraszám, nem kell „elbocsájtani” őket.

A diákmunka hatékony eszköz a tehetséges munkaerő toborzására, mivel lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások felismerjék a diákokban rejlő potenciált. A sikeres diákmunka hosszú távú, stabil és elkötelezett munkavállalókat eredményezhet, ami a cégek számára kiemelkedő jelentőséggel bír az utánpótlás és a létszám stabilitása szempontjából.

A Pannon-Work országosan 17 irodában és képviseleten több ezer diákot foglalkoztat egész évben a piaci szegmens minden területén. Szakemberekből álló csapatukkal a cégcsoport többi (kisgyermekkel otthon levők-, nyugdíjas-, szociális-) szövetkezetével együtt azon dolgoznak, hogy partnereik munkaerőigényét felmérve rugalmasan biztosítsák az éppen szükséges munkaerőt létszámban és képzettségben egyaránt.

Pannon-Work Társ a munkában
Pannon-Work Társ a munkában

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk