Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Sokat ad a kormány munkahelyteremtésre a multiknak

A kormány megduplázta a nagyvállalatoknak és a multinacionális cégeknek munkahelyteremtést juttatott állami támogatások arányát - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet megvizsgáltaaz elmúlt tizenkét év egyedi kormánydöntések alapján kiosztott állami támogatások adatait. A statisztikákból az derül ki, hogy a 2005 és 2010 között regnáló szocialista kormányok összesen 112,8 milliárd forinttal támogatták hat éven keresztül a különböző cégek által létesített 24,5 ezer új álláshelyet - írja az mno.

A lap szerint az Orbán-kormány azonban még nagyvonalúbb volt a nagyvállalatokkal és multinacionális cégekkel: 2011 és 2016 között közel ugyanannyi állásért (25 ezer munkahelyért) 163,6 milliárd forintot fizetett. Míg a szocialista kabinetek átlagosan 4,6 millió forintot áldoztak egyetlen újonnan létrejövő álláshelyre, addig a Fidesz már 6,5 millió forintot fizetett ugyanannyi idő alatt. (Nem vettük figyelembe az időközben visszavont támogatási szerződéseket, illetve az idei adatok december 15-ei állapotot tükröznek.)

A Magyar Nemzet úgy számolt, hogy különösen drámaian nőtt a kormány által elköltött összegek aránya az elmúlt két évben. Ma már ott tartunk, hogy az Orbán-kormány saját hatáskörében eljárva a tavalyi 9,8 millió forint után idén már 12,2 millió forinttal jutalmazott egyetlen újonnan létrejövő állást, vagyis majdnem négyszer annyit adott, mint a multinacionális cégek és hazai nagytőkések barátjának tartott balliberális kabinetek - írja az mno.

A lap szerint a jelenlegi 258 ezer forintos átlagos bruttó bérrel számolva a kormány négy évre előre kifizeti az új alkalmazott bérét minden adóval és járulékkal együtt, amilyen jellegű dotációról a magyar kis- és közepes vállalatok nem is álmodhatnak.

A Magyar Nemzet összegzésében azt írja, hogy tavaly a Béres Gyógyszergyár Zrt. járt a legjobban, miután 60 új munkahely létrehozását vállalta egy 3 milliárd forintos beruházás során, amelyet a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatott. A cég tehát 26 millió forintnyi közpénzt kapott a kormánytól egyetlen új munkahelyért. Idén szintén egy gyógyszergyár vitte a prímet a lap szerint: a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. 125 új munkahelyért cserébe közel 5 milliárd forintos állami dotációt kapott, vagyis állásonként 39,6 millió forintot. A cég 15 milliárd forintos beruházást vállalt a szerződésben.

Fotó: wikipedia

Magyar Nemzet
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökkenhet az szja

A jelenlegi gazdasági helyzet mellett lehetséges a személyi jövedelemadó további csökkentése, a fogyasztási hitelek helyett pedig a megtakarításokat... Teljes cikk

Nem emelkedik a bírák fizetése

A költségvetési bizottság múlt heti, a 2020-as büdzséhez benyújtott összegző módosító javaslata szerint csökken a bíróságok személyi... Teljes cikk

Béremelés jöhet a vasútnál

Az ősszel több évre szóló keresetrendezésről dönthetnek az állami cégeknél - írja a Magyar Nemzet. Teljes cikk