Megjelent: 13 éve

Stagnál a foglalkoztatás a feldolgozóiparban

A márciusinál kisebb lett ugyan a hazai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) áprilisi értéke, ám így is dinamikus növekedést jelez a mutató. A foglalkoztatás terén azonban rosszabb a helyzet, az eltelt négy hónap átlagos létszámváltozása nagyobb csökkenést mutat, mint az előző évben.

images

A BMI szezonálisan kiigazított értéke a márciusi 58,7 pontról 57,7-re csökkent, vagyis a feldolgozóipar lassuló ütemű növekedését jelzi, ám a mutató így is a felmérés történetének legdinamikusabb fejlődését jelző áprilisi indexszáma - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) jelentéséből.

A dokumentum megállapítja: a 2007-es évet tekintve a havi növekedési ütemek minden hónapban nagyobbak, mint egy évvel korábban. A részindexek közül az előző hónaphoz képest kisebb növekedést jelez az új megrendelések index (61,0), melynek értéke 2,9 százalékponttal csökkent márciushoz képest. Kisebb a termelési (61,2) és a beszerzési mennyiség (61,5) bővülése is, mint egy hónappal korábban, bár az előző év azonos időszaki értékeihez képest nagyobb ütemű növekedés jellemző.

Enyhén kisebb ütemű a készletek növekedése, míg a külpiaci mutatók kedvezőtlen tendenciát mutatnak áprilisra.

A feldolgozóipari foglalkoztatási index (50,0), hasonlóan az előző hónaphoz, az alkalmazotti létszám változatlanságát jelzi áprilisban is. A tavalyi évben a létszámnövekedés már márciusban megindult, így az eltelt négy hónap átlagos létszámváltozása (48,1) nagyobb csökkenést mutat, mint az előző évben (49,7).

Napi Online
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter