Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Svédország várja a magyar orvosokat

A hazai egészségügyi bérek az európai uniós átlagnak mindössze az egyhatodát teszik ki, és nem sok remény van arra, hogy a közeljövőben az ágazatban jelentős keresetnövekedés történjen. A magyar helyzetre felfigyeltek több tagállamban is, ahová egyre csábítóbb ajánlatokkal várják a magyar orvosokat, akiktől már a nyelvtudást sem várják el - cikkezik a Napi Gazdaság.

A korábbi ígéretekkel ellentétben az egészségügyben dolgozók bére az elmúlt években csak minimálisan emelkedett. A Medgyessy-kormány által kommunikált 50 százalékos béremelésre a munkáltatók nem kaptak kellő állami fedezetet, így a dolgozók kötelezően előírt fizetésemelését az ágazatnak magának kellett kigazdálkodnia. Ezt az egészségügyi intézmények többsége csak létszámleépítésekkel tudta megoldani. Számos kórházból küldték el a nyugdíjas munkavállalókat, a részmunkaidőben dolgozókat, illetve szerződést bontottak a vállalkozó orvosokkal és más, nem közalkalmazotti jogviszonyban lévőkkel.

Az ágazatban nemhogy emelkedtek, inkább csökkentek a keresetek alapját képező finanszírozási összegek - mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára. Gyenes Géza rámutatott: tovább tetézi a gondokat az is, hogy az egészségügy specialitása az ügyeleti munka, amelynek megfelelő és törvényes díjazása egyelőre várat magára.

Az alapellátásban több mint négy éve nem történt változás a finanszírozásban, sőt jelentős forrásmegvonással kell számolniuk az érintetteknek az úgynevezett amortizációs támogatások megszüntetése miatt. Ez praxisonként több tízezer forintos bevételkiesést okoz havonta - emlékeztetett a főtitkár. A vegyes finanszírozású (vagyis az egészségbiztosító által is támogatott) ellátóknál átlagosan 20-50 százalékkal magasabb az orvosok alapbére. A magánkórházakban dolgozók azonban különböző kiegészítő juttatásokban is részesülnek.

Svédországban egy éven át fizetik a külföldi orvosok nyelvtanulását
A hazai egészségügyi bérek az európai uniós átlagnak mindössze az egyhatodát teszik ki Gyenes Géza elmondása alapján. A MOK álláspontja szerint már az is ideális volna, ha a bérek az EU-s átlag 80 százalékát megközelítenék az elkövetkező 2-3 év alatt.

A Napi Gazdaság cikke szerint a magyar orvosok egyre reménytelenebb helyzetére több tagállamban is felfigyeltek. Svédországba például a legkülönbözőbb módon igyekeznek csábítani a jól képzett hazai szakembereket. Már a nyelvtudást sem várják el: a skandináv országban csaknem egy éven át fizetik a letelepedési szándékkal érkező orvosok nyelvtanulását. A bentlakásos nyelvtanfolyam ideje alatt a doktorok kieső bérét is pótolják.
Follow hrportal_hu on Twitter