Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szakemberképzés a Lufthansával együttműködve

Gyakran vádolják a szakképzés rendszerét azzal, hogy évekkel lemarad a gazdaság igényeitől. Szerencsére akadnak olyan példák, amelyek a sommás állítást cáfolják, mint például azé a csepeli szakiskoláé, amely magas műszaki képzettségű repülőgépszerelőket és technikusokat nevel, a nemzetközileg rangos német légitársasággal, a Lufthansával szerződve.

images

A szakember-képzésnek korábban világszerte fontos részét képezték a középfokú technikumok. Nevükhöz igazodva, középfokú műszaki- és gyakorlati ismeretekkel vértezték fel hallgatóikat. A technikusok nem tanultak olyan magasfokú elméleti ismereteket, mint a konstruktív mérnökök, de bőven eleget ahhoz, hogy sikerrel végezzék, irányítsák a tervek megvalósítását.

Budapesten európai hírű volt a röviden Technológiának nevezett középiskola, technikus-képző. Épülete mindmáig ott magasodik a Blaha Lujza tér és a Népszínház utca sarkán. Oda a gyakorlati munka megismerése érdekében csak olyan jelentkezőket vettek fel, akik egy elismert iparosnál, termelővállalatnál egy éven át inasként, majd segédként dolgoztak.

1945 után, a nagyléptékű ipari fejlesztés reményében kiszélesedett a technikus-képzés és az igényekhez igazodva szakosodott. A rendszerváltás után azonban a technikumok - meg az ipari szakmunkásképzők - hálózata sorvadni kezdett. Napjainkra azonban világszerte újra egyértelművé vált, hogy sok területen igenis szükség van technikusokra, ezért a képzésük reneszánszát éli.

Általában vállalati együttműködéssel, amelynek nagyszerű példája a csepeli Kossuth Lajos két-tannyelvű műszaki közép- és szakiskola, valamint a német Lufthansa Technik Budapest Kft. által kötött képzési megállapodás. A középiskola korábban is repülőgépszerelő és műszerész technikusokat és szakmunkásokat képzett. Az elmúlt évtizedben a képzés a hazai repülőintézmények részbeni megszűnése (MHSZ, mezőgazdasági repülők, a tököli gyár stb.) mennyiségében visszaesett, de az oktatás ma már amerikai tanárok közreműködésével angolul is folyik, hiszen az angol a repülés nemzetközi nyelvévé vált. Az oktatásban részt vesz a MALÉV ferihegyi oktatási központja is. Gyakorlati oktatásra pedig a Lufthansához járnak.

A Lufthansa Technik az Aeroplex vállalat ferihegyi telepén tartja karban, javítja és garanciálisan szervizeli az utasszállítókat. A bázist még a MALÉV építtette a közeli KGST országok Tupoljev típusú gépeinek karbantartására. Aztán a Lockheed akart itt javítóbázist létesíteni. Végül egyikükkel sem, helyettük a német vállalattal kötötték meg az együttműködési szerződést, s a Lufthansa azóta is jelentős támogatást nyújt az iskolának. Nem véletlenül, hiszen innen került húsz végzős hallgató az ide települt Lufthansa Technik-hez, s a továbbiakat is tárt karokkal fogadják. A hallgatócsere keretében pedig az itt tanulóknak módjuk van egy-két hétig ausztriai, finnországi és írországi hasonló bázisokon is tanulni. A tanulók pályázhatnak a nemzetközi Tempus és Leonardo programokra is.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter