Megjelent: 7 hónapja

Szinte teljes a foglalkoztatás, de még lehet javítani

Lényegében a teljes foglalkoztatottságnál jár a magyar gazdaság, további javulást például a részmunkaidős foglakoztatás és a távmunka fokozásával lehetne elérni - írja a ProfitLine.hu.

images

images

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a kedvező foglalkoztatási mutatókon már nem igazán lehet javítani, már csak azért sem, mert számos ágazatban elég komoly gondot okoz a munkaerőhiány.

„Ahhoz, hogy a munkaerőpiacon javulás következzen be és jobban segítse a gazdasági növekedést, szerkezeti átalakulásra van szükség. Egyrészt oktatási programokkal, képzésekkel kellene az inaktívakat visszaterelni a piacra. Továbbá fokozni kellene a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás arányát, utóbbi nálunk 10 százalék alatti, szemben a 20 százalékos uniós értékkel” - mondta a szakértő a profitline.hu-nak.

A szakember az év egészére a jelenlegi szintekhez hasonló eredményt és feszes munkaerőpiacot vár, magas foglalkoztatottsággal és alacsony munkanélküliséggel.

ProfitLine
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter