Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Sztrájkhelyzet van reptéren vagy sem?

Provokál a szakszervezet? Legalábbis így vélekedik a Budapest Airport, melynek kiszolgáló cégével a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft-nek a vezetőségével sztrájkegyeztetést kezdett a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ).

A LESZ a Ferihegyen megforduló repülőgépek többségének üzemanyag-kiszolgálását végző RÜK Kft. dolgozóinak kérésére indította a sztrájkegyeztetést, mivel a megbeszéléseken a munkaadó eddig semmilyen engedményre nem volt hajlandó - fogalmaz közleményében az érdekképviselet.

A szakszervezet szerint a RÜK Kft-nél egyre kevesebb embernek kell egyre több munkát végeznie, miközben a fizetésük értéktelenedik. A cég 2009-ben még 45 munkavállalót alkalmazott, számuk 2012 óta 27-re csökkent, közülük 22-en végeznek kiszolgáló munkát.

Tavaly ősszel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal két vizsgálatot indított a szakszervezet bejelentésére, melyben mulasztásokat állapított meg a munkakörülményekre és a munkaidő-beosztásra vonatkozóan - írta a szakszervezet. Eddig nem sikerült tárgyalást összehozni a Kft. vezetősége és a szakszervezetek között. Lejárt az egyeztetésre szánt határidő, így akár munkabeszüntetésre is sor kerülhet.

A sajtóközleményre reagálva Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója délután közölte az MTI-vel, hogy a RÜK Kft-nél nincs sztrájkhelyzet, a LESZ közleményével megpróbálja félrevezetni a dolgozókat és a közvéleményt is.

A Budapest Airport álláspontja szerint a szakszervezet nem együttműködő, és nem igaz, hogy a BA nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, hiszen éppen a munkarendről folyó tárgyalások közben adta ki a sztrájkfenyegetést tartalmazó közleményt a szakszervezet, amelynek célja a BA szerint a készülő megegyezés meghiúsítása. Hozzátette: a repülőtéren nincsenek komoly munkaügyi mulasztások, ezt többszöri ellenőrzések is bizonyítják.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter