Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Szünetek és szabadságok újratervezése - rövidebb nyári szünet az iskolákban 2019-től

A Klik-nél körülbelül 100 ember dolgozik a jövőben, középirányítói feladatokat lát majd el a szervezet. A tankerületi vezetők kiválasztása a végéhez közeledik, a szünetek hossza pedig a 2019-es évtől változik várhatóan, mondta a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

images

Az államtitkár hangsúlyozta: januárra a mostani Klik utódja egy sokkal kisebb - nagyjából száz emberből álló - szervezet lesz, amely középirányítói feladatokat fog ellátni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a tankerületi központok vezetőinek kiválasztása napokon belül befejeződik. Azt mondta: a vezetők kiválasztásánál az alkalmasság, többek között a szakértelem és a menedzseri szemlélet megléte volt a lényeg. A tankerületi központok vezetői január elsejétől látják el feladataikat, és a centrumok is akkortól kezdik meg működésüket - mondta Palkovics László, de hozzátette: azokon a településeken, ahol az önkormányzat működteti az iskolát, a tankerületi központok vezetőit már szeptember elsejével felkérik arra, hogy januárig bonyolítsák le az átvételt. A tankerületi tanácsok működési leírása ugyancsak most készül, de szeretnék, ha januárig ezek is megalakulnának.

Átalakul a tanév rendje, a szünetek hossza

Az interjúban az államtitkár kitért arra is, hogy az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kialakításakor döntenek majd arról, hogyan rendezzék át a tanév szerkezetét.

A tervek szerint a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, de ezzel együtt az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának - fejtette ki az államtitkár, kiemelve: "összességében egyenletesebb eloszlása lenne a szüneteknek, ami a gyerekek terhelését csökkentené".

Ennek részleteit az új NAT tartalmazza majd, amely 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók - fejtette ki az oktatási államtitkár.

Palkovics László azt is kiemelte, hogy a 9 osztályos iskola kérdésével foglalkozni kell, mivel - mint fogalmazott - "számtalan előnye van, de veszélyekkel is jár". Az államtitkár hozzátette: a Köznevelési Kerekasztalon biztosan sokat fognak erről beszélni, valamint a kormány létrehoz egy, a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter