Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Tapasztalatcsere a foglalkoztatásról

Tapasztalatcserét szervezett az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását elősegítő programok eredményeinek bemutatása érdekében kedden Budapesten.

images

images

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programok általában olyan társadalmi csoportok munkaerőpiaci lehetőségeit kívánják javítani, amelyek a szokásos intézményrendszerrel nehezebben érhetők el. Így például a tanyavilágban mintegy két éves időtartamú képzési és foglalkoztatási programot szerveztek 15 olyan női munkavállalónak, akik különben nem jutottak volna munkához.

A program szervezése során 100 jelentkezőből választották ki azt a 15 személyt, akik képességfelmérés után elkezdhették a falugondnoki munkára való felkészülést. Már a képzés közben is munkagyakorlatot szerezhettek a falugondnokok segítőjeként. A falugondnokok a kistelepüléseken, tanyavilágban különféle szociális, közösségi szolgáltató tevékenységet végeznek.

A programra 120 ezer eurós támogatást nyert el pályázat révén egy helyi egyesület és hat település önkormányzata. A programról szóló beszámoló szerint ezeken a településeken a foglalkoztatási ráta 21-28 százalékos, azaz a munkavállalási korú népesség csupán ilyen aránya rendelkezik munkaviszonnyal.

Egy másik program a vállalkozást indító nőknek kínált mentori segítséget a marketing munkához, a sikeresebb üzletvitelhez. A 41 ezer euróval támogatott program rendezvényein eddig már több mint 100 vállalkozásban érdekelt személy vett részt. A legalább középfokú végzettségű, gyermeknevelési támogatás igénybevétele során, vagy azt követően munkát vállaló nőket segítő program 122 ezer eurós támogatással gazdálkodhatott. Ebből 20 személy képességfejlesztő tréningeken vesz részt, 20 személy új szakképesítést szerez, 8 személy fél évig foglalkoztatható.

A roma lakosság, az alacsony képzettségű, a tartósan munkanélküli, illetve más hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásának javítására indított program célja, hogy 200 ilyen személy részére különféle felzárkóztató szolgáltatásokat biztosítsanak. A cél elérése érdekében együttműködést szerveznek az önkormányzatok, civil szervezetek és egyéb intézmények között. Ennek eredményeként 80 személyt a szakképzésbe kívánnak bevonni, legalább 40 személyt pedig álláshoz juttatni. A program mintegy 59 millió forintból gazdálkodhat.

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter