Megjelent: 6 éve

Több funkciós pulykakakas - dizájnos tárgyakkal még segíthetünk is

A Design Randi program segítségével, újabb tárgyakkal bővül a Segítő Vásárlás webshopja. A programban keretében neves designerek és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek találkoznak, aminek eredménye egyszerre egy jól eladható termék és segítség lehet.

A programot 2013 óta működteti a Salva Vita Alapítvány. Célja, hogy összehozza a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket neves, szociális érzékenységű formatervezőkkel, designerekkel, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató műhelyekben.

A Salva Vita Alapítvány idén pályázatot írt ki új tárgyak tervezésére. 2015. augusztus 28-ig tizenkettő pályamű érkezett be, amelyekből a zsűri hetet javasolt díjazásra és kiállításra. Az alkotásokat Szabó Eszter Ágnes képzőművész, Szentpéteri Márton MOME habil. egyetemi tanár, és Szilágyi Csilla üvegtervező művész zsűrizték. A szakmai értékelés szempontjai a következőek voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia.A sajtótájékoztatón a hét új pályaművet mutatták be, valamint az azokból kikerült három győztest. A zsűri döntése alapján a szakmailag legjobbnak ítélt termékek tervezőit 50.000 – 50.000 Ft-os díjazásban részesültek, a díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel az Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít az idén, márciusban indult Segítő Vásárlás webáruházban való forgalmazásra.

Az est háziasszonya a Segítő Vásárlás program nagykövete, a webshop arca, Weisz Fanni volt. A hallássérült fotómodell két éve segíti jelenlétével és áldozatos munkájával a programot. Hangsúlyozta, hogy azért is vállalta a feladatot, hogy még közelebb vigye a témát a sérültekhez és a fiatalokhoz is, akik szívesen vásárolnak webshopban. A legnagyobb kíváncsiságot az ifjúság körében tapasztalja. Nagyon fontos, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek a mássággal, hogy felnőttként kezelni tudják és ne, mint ufóra tekintsenek rájuk, hanem együttműködőek legyenek.

A kiállítást Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiragadta az elmúlt egy év üzenetét, mely a közös gondolkodásról, a nagy ötletekről, az együttműködésről szólt. Arról, hogy a közös célért érdemes összefogni olykor látszólag teljesen más területen tevékenykedő embereknek ahhoz, hogy valami egészen különleges alkotás és érzés megszülessen. Beszédét egy Kurt Vonnegut idézettel zárta: „ A művészetnek - lényegét tekintve - semmi köze a pénzkereséshez. A művészet, bár nem övezi hírnév, nem jár vele vagyon, a lélek gyarapításának eszköze.”

A helyszínen beszédet mondott még Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki elmondta, miből indult, hol tart és hova fejlődik a Design Randi program, hogy mi volt az Alapítvány célja a pályázatkiírással. Fontosnak tartja, hogy a közös tervezés maga is egy integrációs folyamat volt, hiszen a tervezők megismerkedhettek egy korábban ismeretlen területtel, személyesen találkozhattak sérült emberekkel, ugyanakkor a műhelyek sokszor zárt világa is megnyílt egy külső szakember előtt – mindez nyitottságot kívánt mindkét fél részéről.

Szabó Eszter Ágnes képzőművész, kurátor, elmondta, mennyi akadályt kell leküzdeni ebben a helyzetben zsűriként. Egyszerű tárgyakat látunk, amelyek mindegyike nagy lépés egy fenntartható jövő felé. Fontos, hogy ezen a területen a háttéripar megerősödjön.

Kertész Veronika kifejezte örömét, hogy részt vehetett ebben a projektben. Először a program felépítése, a rapid randi jellege keltette fel az érdeklődését, hogy több céggel szervezetten tudott megismerkedni, de a legnagyobb ösztönzést a termékfejlesztés célja és hasznossága adta.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2015. október 2-15-ig hétfőtől péntekig, 10-18 óráig, szombaton 10-től 16 óráig a Bálnában (1093 Budapest, Fővám tér 11-12. - földszint 305. terem).
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tavaly március óta nem volt ilyen jó a helyzet az amerikai munkaerőpiacon

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban. Teljes cikk

Az SSC-vezetők fele tart a bizonytalan munkaerő-piaci helyzettől

A hazai szolgáltató központok (SSC) a tranzakciós, ismétlődő tevékenységek elvégzésétől egyre inkább elmozdulnak a globális üzleti... Teljes cikk

A 25 év alattiak egy szakmával nem lehetnek biztonságban

A vírushelyzet a visegrádi négyek országaiban jobban sújtotta az alacsonyabb végzettségűeket és a 25 év alatti fiatalokat. Utóbbiak egy szakmával... Teljes cikk