kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Több mint fejvadász

Az Invited to Work egyedi fejvadász vállalkozás. Tulajdonosa - Gál Csilla azt vallja, nem csak a jelölt fontos minden szakmai tapasztalatával együtt, de legalább ekkora figyelmet érdemelnek az ember mögötti aktuális életkörülmények. Csillát egy kávé mellett faggattuk munkájáról, az emberekkel való viszonyáról és a szakmai felelősségről. Nem kerülte ki a válaszokat, sőt olyan perspektívák közé helyezte hivatását, amelyek új lehetőségeket mutathatnak az egész szegmensnek.

- Mára komoly tapasztalatokkal rendelkező, külföldi tulajdonú fejvadász cégek diktálják az iramot Magyarországon is. A piaci trendeknek megfelelően a hasonló profilú, kisebb vállalkozásoknak lassan el kellett volna tűnniük, ám mégsem ez történt, többek között az Invited to Work-kel sem. Mi lehet a titok nyitja?

- A titok talán az állandó változásban és annak rugalmas kezelésében rejlik. A jelöltek ma már egyenrangú félként szerepelnek egy interjún - korábban ez nem így volt. Fontos a gyors alkalmazkodás a piaci helyzethez és persze az, hogy a megbízó és a jelölt felé is egyedi módon szolgáltassak.

- Hogy kezdődött élete fejvadász fejezete?

Három évvel ezelőtt amikor a céget alapítottam, újra kellett gondolnom a fejvadász szó jelentését. Fontos volt, hogy eldöntsem - amellett, hogy HR szolgáltató irodát vezetek - az EMBERT helyezzem a középpontba, beleértve ebbe saját magamat, de még a családom igényeit is.- Mitől lesz jó fejvadász valakiből?

- A fejvadász feladata véleményem szerint a lehetőségek folyamatos összehangolása. Sokszor előfordul, hogy valaki szeretne új kihívásokkal találkozni, ugyanakkor az élethelyzete az adott pillanatban nem összeegyeztethető a munkahelyi váltással. Ezért fontos, hogy a privát és egyedi adatbankom, mely több ezer személy adatait tartalmazza, minden olyan információt rendelkezésre bocsásson, amelyre szükségem van a körültekintő ajánláshoz. Az önéletrajz megmutatja a preferenciákat, az interjú során fény derül a jelölt attitűdjére, de azt, hogy például a gyermekei éppen milyen kihívás előtt állnak, hogy mennyire elégedett a jelenlegi lakásviszonyaival, esetleg mennyire harmonikus a házassága - és ne legyenek illúzióink, ezek mind befolyásolhatják a munkavégzés minőségét - nem képes semmilyen mérés megmutatni. Ezeket az információkat én is fejben hordozom és nem kevés energiát fordítok arra, hogy időről időre frissítsem is ezeket.

- Vallja Ön is azt az általánosan elfogadott szakmai trendet, miszerint egy jó fejvadász számára mindenki potenciális ügyfél?

- Vitatkoznék ezzel a szemlélettel, bár nem állítom, hogy nem értem a gondolat logikáját. Ha egy fejvadász cég a mennyiségre helyezi a hangsúlyt, az is lehet kifizetődő üzleti modell. Én azonban hivatásnak tekintem a munkám, ezért a minőségre fókuszálok.

- Minden megkeresést elvállal?

- Eddigi beszélgetésünk logikus következménye, hogy a válaszom kategorikus nem. Fontos, hogy először megismerjem megbízómat és a keresés körülményeit. Ha összegyűjtöttem minden számomra szükséges információt, akkor döntök, vállalom-e a megbízást. Természetesen fontosak az üzleti lehetőségek, de a kezdetektől hiszek abban, hogy egy olyan egyenlő oldalú háromszögben dolgozom, ahol a jelölt, a megbízó és a saját igényeim egyidejű és arányos kielégítése a kitűzött cél. Számomra fontos, hogy tripla win szituációt érjek el a munkám során.

- Ha fel kellene sorolnia, melyek a legfontosabb elemei a munkájának, mit emelne ki?

- Egy jó fejvadász értő figyelemmel hallgat, majd összehangolja a lehetőségeket. Nagyon fontosak a visszajelzések is, amelyek segítik a munkámat. Akikkel kapcsolatba kerülök, azt mondják, látják, hogy nagyon szeretem a hivatásomat. Mindig is szerettem. Ezt minden jelöltem és megbízóm érzi, ezért történhet meg, hogy többet tudok róluk a szokásosnál. A megbízóim sokszor azért hívnak be egy jelöltet beszélgetni, mert én megláttam bennük valamit, amit egy száraz önéletrajz soha nem mutatna meg.

- Kívülálló számára a jelölt kifejezés inkább pozitív tartalmat hordoz, a HR szakmában mindennapos szónak számít. Az ön számára van speciális jelentése?

- Egyszerűbb, ha egy példával illusztrálom, mit is jelent számomra egy jelölt. Volt olyan operációs igazgatóm, aki főzés közben kérte ki a véleményem telefonon. Egy pillanatig gondolkoztam azon, vajon megfelelő-e a pillanat, aztán villámgyorsan átbillentem. Ha neki ez az alkalmas időpont arra, hogy az esélyeiről beszélgessünk, akkor szinte mindegy, hogy éppen mivel foglalkozom. Én így gondolkozom a jelöltjeimről. Másfelől megközelítve, számomra nem csak egy szlogen, hogy a munkám az életem fontos része - meg is élem a mindennapokban. Minden jelölt - akivel együtt dolgozom - számomra egyszerre rejtett tehetség és kincs. És van egy saját szűrőm is, mely éppen a szubjektív volta miatt nehezen körülírható, de az biztos, hogy ha csillog a jelölt szeme, akkor jó úton jár a váltáshoz.- Van szakmai víziója? Vagy máshogy fogalmazva, ha a partnerei kérnének tanácsot Öntől, mit mondana nekik, mely területen módosítva léphetnek a jövő útjára?

- A válaszom erre két szó: rugalmasság és gyorsaság. A mindennapokban azt tapasztalom, hogy a döntéshozók sémákban gondolkoznak, ezért lenne szükség az alapvető szemléletváltásra, különösen a jelenlegi munkaerő piaci helyzetben. Bár a világ az automatizálás felé halad, a HR szakma számomra nem erről szól. Az emberi tényező még nagyon sokáig alapvetően fogja meghatározni egy vállalkozás sikerességét, éppen ezért fontos számomra, hogy több legyek, mint fejvadász. Ugyanakkor a vállalati döntéshozóknál is ott pattog a labda - ha változtatni szeretnének, módosítani kell a kiválasztási prioritásokon. A gyorsabb döntés a valódi haladást teszi lehetővé egy cég életében. A döntés sebessége pedig hatékonyságot növelhet. Ma már nincsenek hetek, hónapok a kiválasztás folyamatára, aki mégis így gondolja, könnyen lecsúszhat egy kiváló szakemberről. Ha olyan cég veszi fel velem a kapcsolatot, amely még szemléletváltás előtt áll ezen a területen, partner vagyok a megújulásban és támogatom az elvárt céges mutatószámok elérésében. Ha azonban egy partner rugalmasan és gyorsan működteti a kiválasztási folyamatait, akkor biztos lehet abban, hogy ehhez profi szakmai hátteret biztosít az Invited To Work.


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb lépés az esélyegyenlőség felé: a Prohuman csatlakozott a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumához

A Prohuman csatlakozott a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumához (MEF), még magasabb szintre emelve elkötelezettségét az esélyegyenlőség és a... Teljes cikk

Hogyan boldogulnak a külföldi munkavállalók Magyarországon? Cikkünkből kiderül!

Magyarország munkaerőpiacán a változás szele fúj: az ukrán és a szerb munkavállalók már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy értékes tagjai a... Teljes cikk

Sajnáljuk, az ön munkaereje hiányos!

A hazai gazdaság másfél évtized alatt megszokta, hogy vagy a szükségesnél kevesebb, vagy alacsonyabb minőségű munkaerővel kell gazdálkodnia.... Teljes cikk