Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Több mint fejvadász

Az Invited to Work egyedi fejvadász vállalkozás. Tulajdonosa - Gál Csilla azt vallja, nem csak a jelölt fontos minden szakmai tapasztalatával együtt, de legalább ekkora figyelmet érdemelnek az ember mögötti aktuális életkörülmények. Csillát egy kávé mellett faggattuk munkájáról, az emberekkel való viszonyáról és a szakmai felelősségről. Nem kerülte ki a válaszokat, sőt olyan perspektívák közé helyezte hivatását, amelyek új lehetőségeket mutathatnak az egész szegmensnek.

- Mára komoly tapasztalatokkal rendelkező, külföldi tulajdonú fejvadász cégek diktálják az iramot Magyarországon is. A piaci trendeknek megfelelően a hasonló profilú, kisebb vállalkozásoknak lassan el kellett volna tűnniük, ám mégsem ez történt, többek között az Invited to Work-kel sem. Mi lehet a titok nyitja?

- A titok talán az állandó változásban és annak rugalmas kezelésében rejlik. A jelöltek ma már egyenrangú félként szerepelnek egy interjún - korábban ez nem így volt. Fontos a gyors alkalmazkodás a piaci helyzethez és persze az, hogy a megbízó és a jelölt felé is egyedi módon szolgáltassak.

- Hogy kezdődött élete fejvadász fejezete?

Három évvel ezelőtt amikor a céget alapítottam, újra kellett gondolnom a fejvadász szó jelentését. Fontos volt, hogy eldöntsem - amellett, hogy HR szolgáltató irodát vezetek - az EMBERT helyezzem a középpontba, beleértve ebbe saját magamat, de még a családom igényeit is.- Mitől lesz jó fejvadász valakiből?

- A fejvadász feladata véleményem szerint a lehetőségek folyamatos összehangolása. Sokszor előfordul, hogy valaki szeretne új kihívásokkal találkozni, ugyanakkor az élethelyzete az adott pillanatban nem összeegyeztethető a munkahelyi váltással. Ezért fontos, hogy a privát és egyedi adatbankom, mely több ezer személy adatait tartalmazza, minden olyan információt rendelkezésre bocsásson, amelyre szükségem van a körültekintő ajánláshoz. Az önéletrajz megmutatja a preferenciákat, az interjú során fény derül a jelölt attitűdjére, de azt, hogy például a gyermekei éppen milyen kihívás előtt állnak, hogy mennyire elégedett a jelenlegi lakásviszonyaival, esetleg mennyire harmonikus a házassága - és ne legyenek illúzióink, ezek mind befolyásolhatják a munkavégzés minőségét - nem képes semmilyen mérés megmutatni. Ezeket az információkat én is fejben hordozom és nem kevés energiát fordítok arra, hogy időről időre frissítsem is ezeket.

- Vallja Ön is azt az általánosan elfogadott szakmai trendet, miszerint egy jó fejvadász számára mindenki potenciális ügyfél?

- Vitatkoznék ezzel a szemlélettel, bár nem állítom, hogy nem értem a gondolat logikáját. Ha egy fejvadász cég a mennyiségre helyezi a hangsúlyt, az is lehet kifizetődő üzleti modell. Én azonban hivatásnak tekintem a munkám, ezért a minőségre fókuszálok.

- Minden megkeresést elvállal?

- Eddigi beszélgetésünk logikus következménye, hogy a válaszom kategorikus nem. Fontos, hogy először megismerjem megbízómat és a keresés körülményeit. Ha összegyűjtöttem minden számomra szükséges információt, akkor döntök, vállalom-e a megbízást. Természetesen fontosak az üzleti lehetőségek, de a kezdetektől hiszek abban, hogy egy olyan egyenlő oldalú háromszögben dolgozom, ahol a jelölt, a megbízó és a saját igényeim egyidejű és arányos kielégítése a kitűzött cél. Számomra fontos, hogy tripla win szituációt érjek el a munkám során.

- Ha fel kellene sorolnia, melyek a legfontosabb elemei a munkájának, mit emelne ki?

- Egy jó fejvadász értő figyelemmel hallgat, majd összehangolja a lehetőségeket. Nagyon fontosak a visszajelzések is, amelyek segítik a munkámat. Akikkel kapcsolatba kerülök, azt mondják, látják, hogy nagyon szeretem a hivatásomat. Mindig is szerettem. Ezt minden jelöltem és megbízóm érzi, ezért történhet meg, hogy többet tudok róluk a szokásosnál. A megbízóim sokszor azért hívnak be egy jelöltet beszélgetni, mert én megláttam bennük valamit, amit egy száraz önéletrajz soha nem mutatna meg.

- Kívülálló számára a jelölt kifejezés inkább pozitív tartalmat hordoz, a HR szakmában mindennapos szónak számít. Az ön számára van speciális jelentése?

- Egyszerűbb, ha egy példával illusztrálom, mit is jelent számomra egy jelölt. Volt olyan operációs igazgatóm, aki főzés közben kérte ki a véleményem telefonon. Egy pillanatig gondolkoztam azon, vajon megfelelő-e a pillanat, aztán villámgyorsan átbillentem. Ha neki ez az alkalmas időpont arra, hogy az esélyeiről beszélgessünk, akkor szinte mindegy, hogy éppen mivel foglalkozom. Én így gondolkozom a jelöltjeimről. Másfelől megközelítve, számomra nem csak egy szlogen, hogy a munkám az életem fontos része - meg is élem a mindennapokban. Minden jelölt - akivel együtt dolgozom - számomra egyszerre rejtett tehetség és kincs. És van egy saját szűrőm is, mely éppen a szubjektív volta miatt nehezen körülírható, de az biztos, hogy ha csillog a jelölt szeme, akkor jó úton jár a váltáshoz.- Van szakmai víziója? Vagy máshogy fogalmazva, ha a partnerei kérnének tanácsot Öntől, mit mondana nekik, mely területen módosítva léphetnek a jövő útjára?

- A válaszom erre két szó: rugalmasság és gyorsaság. A mindennapokban azt tapasztalom, hogy a döntéshozók sémákban gondolkoznak, ezért lenne szükség az alapvető szemléletváltásra, különösen a jelenlegi munkaerő piaci helyzetben. Bár a világ az automatizálás felé halad, a HR szakma számomra nem erről szól. Az emberi tényező még nagyon sokáig alapvetően fogja meghatározni egy vállalkozás sikerességét, éppen ezért fontos számomra, hogy több legyek, mint fejvadász. Ugyanakkor a vállalati döntéshozóknál is ott pattog a labda - ha változtatni szeretnének, módosítani kell a kiválasztási prioritásokon. A gyorsabb döntés a valódi haladást teszi lehetővé egy cég életében. A döntés sebessége pedig hatékonyságot növelhet. Ma már nincsenek hetek, hónapok a kiválasztás folyamatára, aki mégis így gondolja, könnyen lecsúszhat egy kiváló szakemberről. Ha olyan cég veszi fel velem a kapcsolatot, amely még szemléletváltás előtt áll ezen a területen, partner vagyok a megújulásban és támogatom az elvárt céges mutatószámok elérésében. Ha azonban egy partner rugalmasan és gyorsan működteti a kiválasztási folyamatait, akkor biztos lehet abban, hogy ehhez profi szakmai hátteret biztosít az Invited To Work.


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkaerőhiány már lelassította az üzleti szektor növekedését

Három hónap alatt sem szerelik be az internetedet, Nem jön ki a biztosítási kárbecslő egy hónapon belül? A nyomtató elromlása miatt áll az irodai... Teljes cikk

Év vége kedvezményes juttatások nélkül? Mégis hogyan?

Közeleg az év vége és időszerű lassan az év végi juttatások kérdése. Az év eleji adóváltozások és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.... Teljes cikk

Hasít a diákmunka egész évben

Egyre jellemzőbb, hogy a diákok már nem csak nyáron, hanem év közben is folyamatosan munkát vállalnak összeegyeztetve az órarendjükkel, ezzel is... Teljes cikk