Megjelent: 6 hónapja

Topmenedzserből lett sajtkészítő Reményik Kálmán - startol podcastunk

Indul a HR Portál Karrierváltás & Sabbatical című podcastja. Az első részben Reményik Kálmánt mutatjuk be, aki a kétezres évek elején még egy állami vállalat vezérigazgatója volt, most a Balaton-felvidéken saját sajtmanufaktúráját üzemelteti. "Mindenki keresse azt, ami boldoggá teszi és legyen bátor!" - üzeni a munkahelyükön elégedetleneknek. Aki kérdez: Hadobás Bernadett.

images

Reményik Kálmán közgazdászként végzett, majd népművelőként helyezkedett el. 1991-1995 között adótanácsadói, adószakértői és könyvvizsgálói képesítéseket szerzett. Topmenedzser pozíciókban dolgozott többek között a Diego szőnyegkereskedés, az Orex (óra-ékszer), valamint a Nemzeti Infrastruktúrális Fejlesztő Zrt.-nél 2010-ig. Ma a Vászolyi Sajtmanufaktúra tulajdonosa, ahol ő maga készíti a sajtjait.

Néhány mozaikkocka a beszélgetésből

A pályaválasztási tanácsadó is azt mondta: „Ha valaki a közgázt végzi, abból még lehet bármi is.” Így aztán lettem is.    
     
Bárhova sodorja az embert az élet, ha az a termék vagy szolgáltatás, amivel foglalkozik, közel tud kerülni a szívéhez, akkor az azzal kapcsolatos tudnivalókat meg tudja tanulni és a későbbiekben hasznosítani tudja. A mai napig el tudom mondani, hogy nagyjából hogyan készülnek a szőnyegek.
         
Bennem egy szebb kép él a vezetői működésemről, mint amit megtapasztalnak a közvetlen környezetemben.
         
Azt meg kell tanulni felsővezetőként, első számú vezetőként, hogy nem mindig fog az ember őszinte visszajelzésekkel találkozni. Olyan vállalati kultúra, ahol ez teljesen ki tud teljesedni, olyan nem is tudom, hogy Magyarországon létezik-e.
         
Hogyan élte meg, amikor 2010-ben elbocsájtották? Az ember marha pipa lesz, mert igazságtalanság éri.  
     
Vászolyról: A hely szelleme nagyon megfogott. Ezért azt gondoltam, hogy az egyik nagyon fontos paraméter, amikor az új, olyan aktivitást keresem, amit szeretni fogok, ahhoz legalább a hely meg van már, mert a helyet szeretni fogom.
         
A sajtot mindig imádtam. Nyugat Európában hátizsákos turisták voltunk a feleségemmel, hazafelé a vámosokat azzal kápráztattuk, hogy olykor 10-15 nejlonba csomagolt sajtot emeltek ki a hátizsákomból a határon.
         
Egyszer Gere Attila mondta nekem, hogy azért arra ügyelj, hogy érdemes néha megkóstolni mások sajtját is, mielőtt az ember marha elégedett lesz a sajátjával. Tehát kell a külső visszajelzés is. De hiába van egy külső visszajelzés, ha én azt gondolom, hogy     szerintem ebben több van, én még jobbat tudnék csinálni.
         
Elkészítettem ma tizenkét guriga sajtot és két hónap múlva, amikor felvágjuk fog kiderülni, hogy ez vajon milyen lett. Ennek a folyamatnak van egy nagyon sajátos izgalma és adrenalin lökete.
         
Nagyon rossz szemmel tekintek azokra, akik úgy lépnek be egy piaci szegmensbe a többiek közé, hogy nekik a pénz nem számít. Merthogy tönkre teszik a többieket, egy piaci szegmenst vágnak agyon.

A nyitóképen Reményik Kálmán

 

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyári munkásból 2000 főt foglalkoztató cégvezető - podcastunkban Rácz Mihály

"Képzeld el. Hidd el. Érd el. Egy nagy adag magabiztosságal meg lehet csinálni, ha hiszel az embereidben és az embereid hisznek benned." - mondja Rácz... Teljes cikk

A 12 hónapos sabbatical leave - podcastunkban Barhács Csaba

Amikor nepáli útján szemben találta magát a Himalája 8091 méter magas hegytömbjével, az Annapurnával: "...ott tényleg megjön az az érzés, hogy... Teljes cikk

Karrierváltás 22 év Mercedes után - podcastunkban Kozári Edina

"Számvetést tartottam, hogy mit is csináljak és azt gondoltam, hogy most válthatok. Ha valaki gondolkodik ilyesmin, akkor lépje meg bátran. Engedje meg... Teljes cikk