Megjelent: 1 hónapja

Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá! - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója

Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője volt a hazai gasztronómiának (is). Mindenféle előzetes vendéglátói tapasztalat nélkül vágtak neki, nem értettek hozzá, de beletanultak és sikerre vitték. Aztán a járvány közbeszólt.

images

Emlékezetes pillanat volt, mert Brazíliában ültünk a tengerparton, éppen Piña Coladat szürcsölgettünk, amikor kvázi viccből azt mondtam: Nyissunk éttermet! Mire a férjem: Jó, de nem értünk hozzá! - és ezen elröhögtünk, persze a Piña Colada segített oldani ennek a feszültségét. Így született meg a Funky Pho ötlete.” 

Végül 2013-ban nyitották meg az éttermüket, amit 3-4 év előkészítő-munkálat előzött meg. Hogy miért? „Mert tényleg nem értettünk hozzá.” – mondja Évi, aki még nem volt 30 éves, amikor a Funky Pho-t elkezdték, ez előtt újságíróként gyakornokoskodott, a férje az üzleti szférában mozgott, de nem vállalkozóként.  Gondolták akklimatizálódnak egy ideig Magyarországon és tanulnak, mielőtt megnyitják az éttermüket.

Évi 4-5 évig – elmondása szerint – „jóvendég volt a világ minden táján” és itt volt az ideje, hogy belülről is megismerje a vendéglátás csínját-bínját, így a szállodaiparban kezdett el dolgozni.

Kiderül, hogy miért ázsiai street food-ot álmodtak meg Magyarországon? Mi szerepelt a 2010-es világmegváltó üzleti tervükben? Éviék egy dologban biztosak voltak, mégpedig hogy: „Nagyon jó minőségű ételt fogunk kínálni, nagyon szerethető formában. Ez a férjem love brand ötletén alapult.

Évi elmondása szerint mindig is jól főzött, de azért meg kellett tanulnia igazán jól főzni. A Pho leves tökéletesítésére két éven keresztül gyakorolt. 

Mindent egy lapra tettek fel az étterem kapcsán, minden pénzüket ebbe fektették. Közben megszületett a kislányuk, így a vállalkozás tervezése, építése mellett szülőként is helyt kellett állniuk. 

Hallgasd meg Szabolcs-Gyuris Éva sztoriját: 

 

Szerkesztő-műsorvezető: Hadobás Bernadett

 

Mit tanult a vállalkozásából?

- Hogy a nehézségek arra vannak, hogy tanuljunk belőlük. Ha a szándék megvan bennünk, akkor nagyon sok mindent meg lehet oldani.

- A csapatról azt, hogy bár Anyukaként nagyon nehéz vállalkozást indítani, de mindig olyan emberek találták meg őket, akikben tudtak bízni és jól együttműködni.

- És végül azt, hogy olyasmit kell csinálni, amit az ember szeret. „A Funky Pho minden porcikáját a magaménak éreztem és jól éreztem magam benne.” Mással is próbálkozott Évi, de mivel azokat a dolgokat nem érezte igazából magáénak, nem lett belőlük sikersztori.

Karrierváltás & Sabbatical című podcastunk korábbi részei:

  1. Topmenedzserből sajtkészítő - Reményik Kálmán
  2. Budapesti multiból vállalkozó Spanyolországban - Gódor Eszter
  3. Karrierváltás 22 év Mercedes után - Kozári Edina
  4. A 12 hónapos sabbatical leave - Barhács Csaba
  5. Gyári munkásból 2000 főt foglalkoztató cégvezető - Rácz Mihály
  6. Telefonos értékesítőből író és szerkesztő - Szarka Károly
  7. Kiégés után: Grafikusból kortárs asztalos - Kiss Máté
  8. Váltás 22 év papi szolgálat után - Füzes Ádám
  9. HR tanácsadóból dietetikus: Soltész Erzsébet
  10. A BBC létesítménymenedzseréből világutazó - Kovács Zsuzs "Female Yeti

Nyitóképen: Szabolcs-Gyuris Éva - Fotó: Erdőháti Áron

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá! - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója

Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője... Teljes cikk

A BBC létesítménymenedzseréből világutazó - karrierváltás podcastunkban Kovács Zsuzsa - Female Yeti

Zsuzsa 2005-ben gondolt egy nagyot, közgazdász diplomával és 18 000 Ft-tal a zsebében Angliába költözött. Babyszitterként helyezkedett el, majd... Teljes cikk

HR tanácsadóból dietetikus: így váltott karriert Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet a Corvinuson szerzett HR diplomát, sok éven át dolgozott HR és a HR-t támogató szoftverek tanácsadásával. Majd lelkes... Teljes cikk