kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Akkor válts karriert, amikor megérzed, hogy ezt akarod csinálni: Brezina Kinga NIA oktató

Ne akkor kezdjünk állást keresni vagy egy vállalkozást felépíteni, amikor nagy a baj. Hanem akkor, amikor megjelenik egy gyomor tájéki jó érzés valamivel kapcsolatban, akkor afelé kell elmenni - vallja Brezina Kinga, aki kommunikációs pályáját hagyta ott és NIA oktatóként építette fel magát. Hadobás Bernadettnek a Karrierváltás & Sabbatical podcastban beszél váltásáról és azt is elmondja, mi az a NIA, a harcművészetekből, a táncokból és relaxációs technikákból merítő mozgásforma.

Brezina Kinga-

Brezina Kinga bölcsész szakosként végzett az egyetemen, majd kommunikációs szakemberként kezdte meg karrierjét. Egy ideig a médiában dolgozott, aztán váltott: NIA -oktatóként építette fel magát.

Mint mondja: „A bölcsész az, akire szeretik azt mondani, hogy mindenhez is ért, meg szeretik lenézni is, hogy közben meg nem semmihez sem ért. Azt gondolom, azért értünk mindenhez, mi bölcsészek, mert olyan gyorsan kell adaptálnunk azt a nagy mennyiségű információt, amit felvesszünk, hogy igenis egy rakás területen helyt tudunk állni. Vagyis ahogy az információt feldolgozod, arra kialakul egy technikád.”

Sokáig rádiózott, innen került át a ’másik oldalra’, ügynökségi pozícióba, például a Café PR-nál rengeteget tanult Balaton Anita égisze alatt. Aztán állami szférában helyezkedett el, az egykori Magyar Befektetési és Kereskedelmfejlesztési Kht-nál sajtófőnökként.
Hírközlési hatóságtól lépett ki. Anya lett. Visszatérése után a non-profit szférában szeretett volna elhelyezkedni, végül szabadúszóként kommunikációs projekteken dolgozott.

Legutolsó karrierváltása, a NIA kapcsán így fogalmaz: „Hajlamos vagyok elmenni az új felé. Szeretek új dolgokat kipróbálni. Azt tudtam, hogy nem fogok szappant főzni, krémeket csinálni...de akkor mit fogok? És meglepett, hogy végül a testem került előtérbe. Ahogy a gyerekeim mondják: a testemmel keresem meg a pénzt.” (nevetünk)

Hallgasd meg Kinga történetét:

Szerkesztő-műsorvezető: Hadobás Bernadett

Eleinte a családja is furcsán nézett rá a karrierváltása miatt és reménykedtek, hogy elmúlik a NIA iránti hóbortja és rendes munka után néz. Kinga férjének (Lovász László televíziós és rádiós műsorvezetú -  a szerk) egyik kollégája úgy fogalmazott, könnyű neki, hiszen a batikolt nadrágjában ugrál a füstölők között.

Kinga elmeséli hogyan gondol vissza a versenyszférában eltöltött évekre, mit tanult belőle, mennyire volt jó benne. Arról is szó lesz: Mi volt az a pont, amikor úgy érezte kilép a versenyszférából? Mit érzett akkor? Milyen szorongásokkal küzdött? Egzisztenciálisan hogyan érintette a váltás? Kiknek a támogatására számíthatott? Az üzleti terv helyett hogyan kalkulálta ki a kezdő árait? Azt mondja, üzleti terve nem volt, de kiszámolta, hogy mennyi a terembérlet, és hány embernek kellene eljönnie egy órára, hogy a terembérlet meglegyen, meg a parkolási díj, meg valamennyi kis plusz. És ami ezen felül maradt, még mindig röhejesen kevés volt ahhoz képest, amit legutoljára keresett.

Mikor jutott el arra a pontra, hogy már nyereséges volt a vállalkozása? Ez minek köszönhető? 2010-ben indított vállalkozását mennyire segítette a kommunikációs múltja?

Brezina Kinga

 

„A jó pr-es attól jó pr-es, hogy tudja kezelni a helyzeteket, meg az embereket.” -vallja Kinga.

Kiderül, védőhálóval ugrott fejest az új karrierjének építésébe vagy volt aranytartaléka? És milyen formában környékezte meg a kísértés, hogy visszatérjen a múltbéli szakmájához? Miért állt ellent a csábításnak?

Kinga arról is mesél, hogy miért NIA-zik? Mi a mozgatórugója? Mi az, amit megtanult ezalatt a 12 év vállalkozói lét alatt? A ’talán’ és a ’nem tudom’, az miért ’nem’? Miért nem keveri a munkát a magánéletével?

Hogyan érdemes márkát építeni? Brezina Kingának mi jött be? Megél most a vállalkozásából? Milyen NIA tanárnak tartja magát? És szerinte milyen ismérvei vannak egy jó tanárnak?

A podcast végén pedig útravalót kapunk tőle, vagyis kiderül mit tanult a karrierváltásából, mit tenne ma másképp és mire figyeljünk, amennyiben meglendít minket a váltás szele.

„Pontosan tudja az ember, hogy mi a jó neki, mert a teste jelez. Sokan akkor váltanak karriert, amikor már minden bajuk van. Pedig amikor megjelenik egy gyomor tájéki jó érzés valamivel kapcsolatban, akkor afelé kell elmenni. És lehet, hogy nem tudsz sokáig 80 ezer forintos télikabátot venni, de higgyétek el, hogy nem baj. Soha nem fog hiányozni az a kabát.”

 

Karrierváltás & Sabbatical című podcastunk korábbi részei:

  1. Topmenedzserből sajtkészítő - Reményik Kálmán
  2. Budapesti multiból vállalkozó Spanyolországban - Gódor Eszter
  3. Karrierváltás 22 év Mercedes után - Kozári Edina
  4. A 12 hónapos sabbatical leave - Barhács Csaba
  5. Gyári munkásból 2000 főt foglalkoztató cégvezető - Rácz Mihály
  6. Telefonos értékesítőből író és szerkesztő - Szarka Károly
  7. Kiégés után: Grafikusból kortárs asztalos - Kiss Máté
  8. Váltás 22 év papi szolgálat után - Füzes Ádám
  9. HR tanácsadóból dietetikus: Soltész Erzsébet
  10. A BBC létesítménymenedzseréből világutazó - Kovács Zsuzs "Female Yeti
  11. Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója
  12. Takár Yvette búvármodell, búvároktató karriertörténete
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá! - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója

Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője... Teljes cikk

A BBC létesítménymenedzseréből világutazó - karrierváltás podcastunkban Kovács Zsuzsa - Female Yeti

Zsuzsa 2005-ben gondolt egy nagyot, közgazdász diplomával és 18 000 Ft-tal a zsebében Angliába költözött. Babyszitterként helyezkedett el, majd... Teljes cikk

HR tanácsadóból dietetikus: így váltott karriert Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet a Corvinuson szerzett HR diplomát, sok éven át dolgozott HR és a HR-t támogató szoftverek tanácsadásával. Majd lelkes... Teljes cikk