Megjelent: 1 éve

Tovább nőtt a bérolló, konzerválódik a béregyenlőtlenség

A társadalom felső tíz százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléknak együttvéve - derül ki a Policy Agenda felméréséből.

A Policy Agenda friss elemzése a 2017-es szja-adatbázis alapján az adókedvezmények hatását vizsgálta a jövedelmekre. Eszerint az összevont adóalapba tartozó jövedelmek értéke 12 443,6 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a 92 százaléka munkaviszonyból származó bérjövedelem volt.

A napi.huáltal idézett kutatás szerint ebből négyféleképpen lehetett adóalapot csökkenteni agy valamilyen adókedvezményt igénybe venni. Ilyen eszközök például az első házasok kedvezménye; a családi kedvezmény (gyermekek után járó támogatás); a súlyos fogyatékosság miatti kedvezmény; vagy a mezőgazdasági őstermelői kedvezmény.

A cikk szerint az egykulcsos adórendszer konzerválja a bérek egyenlőtlenségét, miután értelemszerűen a többet kereső és az alsó rétegek is egyaránt 15 százalékos szja-t fizetnek.

Az adatokat sorba rendezve kiderül az is, hogy különböző kedvezményekkel, főleg a gyerekek után járó kedvezménnyel a felső 10 százalékban lévők összesen annyit tudtak leírni adójukból, mint az alsó 48 százalék együttesen. Ezzel 54 milliárd forintot tarthattak meg a gazdagok.

További megállapításokat itt olvashat.

napi.hu
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter