Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 hónapja

Tovább nőtt a bérolló, konzerválódik a béregyenlőtlenség

A társadalom felső tíz százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléknak együttvéve - derül ki a Policy Agenda felméréséből.

A Policy Agenda friss elemzése a 2017-es szja-adatbázis alapján az adókedvezmények hatását vizsgálta a jövedelmekre. Eszerint az összevont adóalapba tartozó jövedelmek értéke 12 443,6 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a 92 százaléka munkaviszonyból származó bérjövedelem volt.

A napi.huáltal idézett kutatás szerint ebből négyféleképpen lehetett adóalapot csökkenteni agy valamilyen adókedvezményt igénybe venni. Ilyen eszközök például az első házasok kedvezménye; a családi kedvezmény (gyermekek után járó támogatás); a súlyos fogyatékosság miatti kedvezmény; vagy a mezőgazdasági őstermelői kedvezmény.

A cikk szerint az egykulcsos adórendszer konzerválja a bérek egyenlőtlenségét, miután értelemszerűen a többet kereső és az alsó rétegek is egyaránt 15 százalékos szja-t fizetnek.

Az adatokat sorba rendezve kiderül az is, hogy különböző kedvezményekkel, főleg a gyerekek után járó kedvezménnyel a felső 10 százalékban lévők összesen annyit tudtak leírni adójukból, mint az alsó 48 százalék együttesen. Ezzel 54 milliárd forintot tarthattak meg a gazdagok.

További megállapításokat itt olvashat.

napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökken az adó, a munkaadók járnak jól

A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó-jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2 %-al csökkent július... Teljes cikk

215 ezer forinttal is többet kereshet egy prágai kezdő rendőr, mint egy budapesti

Ahogy arról korábban hírt adtunk, Prágában utcai plakátokon toborozzák a rendőröket, átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel.... Teljes cikk

Szabálytalanságok és tévhitek a munkaidőkeret alkalmazása körül

A jogszabályok helyes alkalmazására és a hibák megelőzésére hívták fel a bérügyviteli szakma dolgozóinak figyelmét a NEXON Akadémia előadásán. Teljes cikk