Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak béreiről

Továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak 2007. évi bérfejlesztéséről és a szolgálati törvény módosításáról a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF), azonban úgy tűnik, sikerül módosítani a hivatásosokat hátrányosan érintő magánnyugdíj-pénztári törvényt és a vizitdíjról szóló szabályt - közölte Kónya Péter szakszervezeti vezető.

A SZÉF munkavállalói oldalának elnöke az ülést követően elmondta: mind a kormány, mind a Pénzügyminisztérium támogatja a munkavállalói oldal javaslatát, hogy módosítsák a magánnyugdíj-pénztári tagsággal összefüggő törvényt.

Emlékeztetett rá: a jelenlegi szabályozás szerint 2012-ig lehet visszalépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj rendszerébe, akinek a tagsága azonban meghaladja a 120 hónapot, az nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a 120 hónap ennek az évnek a közepén jár le.

Sok olyan hivatásos állományú van, aki a törvény életbe lépése után nem sokkal belépett a magánnyugdíj-pénztárba, viszont most az átszervezés kapcsán - például a határőrségnél - kénytelen a tervezettnél korábban nyugdíjba menni. Nekik így jóval kevesebb lenne a nyugdíjuk, mintha az állami nyugdíjrendszerben maradtak volna. Ezen szeretnének változtatni, és úgy tűnik, a kormány ezt támogatja - mondta.

Kónya Péter hozzátette: a szakszervezeti elképzeléseknek megfelelően a vizitdíjjal kapcsolatban is várható törvénymódosítás. Felidézte: javaslatuk szerint úgy kell módosítani a törvényt, hogy ha fegyveres, rendvédelmi szerv munkavállalója szolgálati cselekményével összefüggésben balesetet szenved, akkor alanyi jogon mentesüljön a vizitdíj és kórházi napidíj fizetése alól.

Megjegyezte: továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak 2007. évi keresetnövekedését illetően. Megismételte: a munkavállalói oldal követelése az, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában a hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állomány keresetnövekedése idén érje el a nyolc százalékot.

A SZÉF ülésén jelen lévő tárcák képviselői elmondták: erre nincs fedezetük. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára, Jenei Zoltán ígéretet tett rá, hogy a tárca levelet ír a miniszterelnöknek, amelyben összefoglalják a munkavállalói oldal érveit - tette hozzá. Mint mondta, ezt megteszi a munkavállalói oldal is, és várják, hogy központi forrásból biztosítsák a keresetnövekedés fedezetét.

Kónya Péter elmondta: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (hszt.) módosításában sincs egyetértés, például a civilesítés és a felmentési idő tekintetében. A tárgyalások tehát ebben a két témában a jövő héten folytatódnak.


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter