Megjelent: 2 hónapja

Újra minősítik a tanárokat, ettől függhet majd a bérük is

Tavasszal újra minősítik a szakképző iskolák pedagógusait, akik átlagosan 30%-os béremelésre számíthatnak az ígéretek szerint.

Tavasszal már egy új rendszerben értékelik a szakképző iskolák oktatóit, ettől függ a fizetésük is - írna a Népszava. Pölöskei Gáborné szakképzési helyettes államtitkár elmondta, hogy hamarosan elkészül a szakképző intézmények oktatói számára kidolgozott új minősítési rendszer. Már tavassal ez alapján értékelik majd a tanárokat, és a fizetésük is ettől függ majd. A kormány bejelentése szerint átlagosan 30 százalékos béremelésre számíthatnak a szakképzésben dolgozó pedagógusok. Ugyanakkor nem minden oktatónak emelkedik majd ugyanannyival a bére. A minősítéstől függ, ki mekkora béremelésre számíthat.

A fizetésekről az iskolák igazgatói döntenek minőségértékelő eszköz segítségével, emellett az iskolákat is a minőségük alapján finanszírozzák majd. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) tájékoztatója szerint a januári egyeztetésen az is elhangzott, hogy a minőség függvényében elképzelhető, hogy bizonyos oktatóknak 20 százalékkal csökken a bérük. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Népszavának írt válasza szerint ugyanakkor senkinek sem csökkenhet a bére. „Senki nem fog rosszabbul járni, senki sem kereshet kevesebbet korábbi bérénél” - írta az ITM a lapnak. Az ITM szerint törvény garantálja, hogy azonos munkakörben, változatlan feladatmennyiséget ellátó tanárok bére a mostani átállással nem csökkenhet.

Kiemelték, hogy a bérek meghatározásába lesz beleszólásuk az iskolaigazgatóknak, ugyanis ők látnak rá közvetlenül a tanári munka minőségére. „Egy egységes minősítési rendszer alapján ők tehetnek majd javaslatot arra, hogy kinek mekkora béremelés jár. A teljesítmény- és munkaköralapú differenciálás következményeként lesznek olyan kiváló oktatók, akiknek a fizetése akár ötven százalékkal is megemelkedik, míg mások fizetése az átlagos harminc százaléktól elmaradó mértékben nő” - írták. A lap arra is rákérdezett, mi alapján értékelik és finanszírozzák majd az iskolákat. Erre az ITM csak ennyit válaszolt: „Minden intézmény esetében cél a minőségi szakképzés feltételeinek megteremtése”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakképzési rendszer átalakításáról nincs világos, széles körű tájékoztatás. Aggasztónak tartják, hogy a béremelésre nincs jogszabályban rögzített garancia. A szakszervezet azt szeretné, hogy a kormány legalább egy évvel halassza el a szakképzés reformját. Amennyiben ez nem sikerül, a nyomásgyakorlás „hagyományos és új eszközeivel” fognak élni.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk