Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 10 éve

Valóban új piac lesz a védőeszközök gyártása?

Óriási potenciál rejlik a speciális védőruházatok előállításában és szállításában, hiszen csupán Németországban az egyéni védőfelszerelések piaci volumene eléri az 1,6 milliárd eurót, s a szegmensben további fellendülés várható. Ráadásul évente 270 millió munkahelyi baleset, illetve 2,2 millió munkavégzéssel összefüggő haláleset történik a világban, ami még inkább igazolja a védőruhák szükségességét - írtuk tavaly ősszel a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közleménye alapján. Megkérdeztük a speciális védőruházatokat gyártó, magyar cégeket, mit gondolnak, valóban meghódítják-e az európai piacokat.


Piaci felmérés volt, üzletkötés aligA HITA közlése szerint az eltelt négy hónapban Nyugat-Európából huszonkét konkrét megkeresés érkezett hozzájuk, de azt valószínűsítik, hogy a kiállításon részt vett nyolc magyar céget külön is megkeresték az érdeklődők. Miként Hannauerné Szabó Annától megtudtuk, nemcsak Nyugat-Európából, hanem Dél-Amerikából, Izraelből, Afrikából is érdeklődtek az Innowear-Tex Kft. nanotechnológiás kikészítésű, antibakteriális védőruházata iránt a tavalyi kiállításon.

- Az érdeklődők zöme kereskedő volt, de voltak köztük munkaruházatot gyártó vállalkozások is. A nemzetközi cégek részéről a legnagyobb igény a különböző technológiával előállított elektrosztatikus anyagú alsóruházati termékek és pólók iránt mutatkozott - emeli ki a cég ügyvezető igazgatója. Ezeket a termékeket elsősorban elektronikával, mikroelektronikával foglalkozó vállalkozások használják az elektrosztatikus feltöltődés elkerülése végett. - Sajnos megrendelést még nem kaptunk, de reménykedünk, mert az árajánlatok átfutási ideje hosszabb idő. Úgy vélem, néhány cég csak piackutatást végzett - számol be a tapasztalatairól Hannauerné Szabó Anna. Az ügyvezető szerint az üzletkötések elmaradásában a gazdasági válság mellett az is szerepet játszott, hogy a vállalatok nehezen váltanak beszállítót. - Nagy piaci előny szükséges ahhoz, hogy valaki leváltsa a régi stabil gyártót. Ezeknek a cégeknek évek óta megvannak a külföldi beszállítóik, valószínű, hogy csak kóstolgatják a magyar piacot - teszi hozzá az ügyvezető igazgató.

Számtalan cég érdeklődött a Kötéltechnika Kft. speciális munkavédelmi hálói és kötelei iránt is a tavalyi németországi kiállításon. Az azóta eltelt időszak alatt három cég kért tőlük árajánlatot. - Felkeresett minket egy drótköteleket gyártó francia cég, egy sporthálóval kereskedő spanyol vállalat, és egy létrákat és hevedereket áruló lengyel cég. Utóbbiakkal együtt is működünk. A tőlük kapott hevedereket védőhálóval viszonozzuk - tájékoztat Rajnai Richárd. Mint mondja, azért sincs okuk panaszra, mert télen ezeket a felszereléseket kevésbé használják és valószerűsíti, hogy az eltelt négy hónapot minden cég információgyűjtésre használta. A konkrét megrendelés ideje szerinte most jött el - bár gyorsan hozzáfűzi, a spanyol céggel már eljutottak a megrendelésig. A Kötéltechnika Kft.-t egyébként nem lepte meg ez a nagy érdeklődés, hiszen vannak kapcsolataik a környező országokban, sőt még Angliában is. Az egyik partnerük is megemlítette, hogy Szlovákiában hiánycikk ez a termékpaletta, ezért oda is érdemes lenne kitelepülni. - Ez azonban a jövő zenéje - szögezi le az ügyvezető. Miként az Innowear-Texnek, úgy a Kötéltechnika számára is Magyarország és a környező országok jelentik a fő piacot.


Vonzó a magyar munkavédelmi eszközA Nemzeti Külgazdasági Hivatal szerint a nyugat-európai gyártó cégek a hosszú szállítási idő, a magas szállítási költségek és az ingadozó vagy gyakran egyáltalán nem megfelelő minőségű termékek miatt fordultak el távol-keleti bérmunka-bázisaiktól és ezért keresnek többek között Magyarországon gyártó partnert. Hasonló gondolatokat fogalmaztak meg az általunk megkérdezett piaci szereplők is. Rajnai Richárd szerint is a versenyképes árból és egy európai színvonalú minőségből ered a magyar cégek népszerűsége.

A munkafelszerelések terén ez különösen igaz, hiszen ezeket az eszközöket egy-két évente felül kell vizsgálni, így azonban a kínai áruk hazaszállítása magas költségeket eredményezne. - Éppen ezen okból kifolyólag jött szóba, hogy mi lennénk egy ázsiai cég európai kirendeltsége. Bár ebben sem sikerült még előrelépni, reméljük egyezségre fogunk jutni - fogalmaz Rajnai Richárd. Hannauerné Szabó Anna szerint az előzőeken túl azért övezte ekkora érdeklődés termékeiket, mert viszonylag kevés a körkötött termékekből protektív ruházatot elállító gyártó a piacon, gyakoribb a felsőruházathoz szükséges szövött alapanyagra fókuszáló cég.


Spórolnak-e a védőfelszerelésen a magyar cégek?A védőfelszerelések hiánya, elhanyagolása gyakori probléma a cégeknél a munkaügyi ellenőrzések szerint. Magyarországon csak a kötelezően előírt védőfelszereléseket szerzik be a cégek, előfordul, hogy még azt sem, és ez különösen az építőiparban jellemző, hiszen köztudott, milyen nehéz helyzetben vannak ebben a szegmensben a vállalkozások - mondja Rajnai Richárd. A megrendeléseik számának alakulása alapján úgy látják, hogy valóban kevesebb cég rendelt tőlük, amelynek hátterében az építőipari cégek számának csökkenése áll. - Míg a magyar építtetők csak a minimális védelmet biztosítják, addig a németek a kötelező felszereléseken túli extra védelmet várnak el - tapasztalták a cégnél a kecskeméti Mercedes- és a győri Audi-gyár építésénél, bővítésénél.

Az Innowear-Tex ügyvezetője úgy látja, a vállalkozásvezetők többsége igyekszik betartani az alapvető munkavédelmi szabályokat, és beszerezik a munkaruházatot. - Ha elő is fordulnak hiányosságok, az a cégek korlátozott keretei miatt lehet - mondja. Az Innowear-Tex-től főként formaruházatot rendelnek, egyelőre kicsi az igény a baktériumölő technológiával készült ruházat iránt, hiába ajánlják élelmiszeripari és egészségügyi dolgozóknak. Utóbbi oka, hogy minden terméknél 100 Celcius fok feletti fertőtlenítő mosását írják elő az egészségügyben, ezt pedig nem szeretik a kötött termékek. A baktériumtaszító termékeiket ezért a magánklinikák részére tudják csak forgalmazni. A legtöbb megrendelést a közbeszerzés útján, formaruházatra kapják, az Innowear-Tex gyártotta és gyártja a Honvédség, a Magyar Posta, a Vám-és Pénzügyőrség, valamint a NATO formaruházatát.

A munkavédelmi hálókat, leesés elleni védelmet biztosító eszközöket gyártó cég a legtöbb megrendelést az építőipari cégektől kapja, bár néha kapnak más területről is egy-egy megrendelést. Tavaly például egy kémiai vállalat üzemcsarnokának elhasználódott tetőszerkezetét védőhálózták be. A vállalat így biztosította a dolgozók biztonságos munkavégzését.


Túlélésre hajtanak a textilipari vállalkozásokA gazdaság stagnálása természetesen ezeket a védőeszköz-gyártó cégeket sem hagyja érintetlenül. Rajnai Richárd úgy látja, hogy ki kell használni a szűkülő piac adta lehetőséget. Véleménye szerint olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek a későbbiekben aktuálisak lehetnek. - Most minden cég olcsóbban dolgozik, és igyekszik minden beszerzési forrást, terméket értékesíteni. A piaci szereplők próbálják az együttműködést a leghatékonyabbá tenni a munka folytonossága érdekében. Mi is ezt tesszük, kevésbé fókuszálunk a profitra - mondja.

Hannauerné Szabó Anna szomorúan fűzte hozzá, hogy a közbeszerzési lehetőségek leszűkültek, és a profitorientált mikro, és kis-és középvállalkozásokat gyakorlatilag kizárják a közbeszerzési piac textilruházati pályázataiból, mert azokat államilag támogatott műhelyek számára írják ki. Ide tartoznak a börtönvarrodák, szociális foglalkoztatók. - Ez pedig megbillenti a versenyegyensúlyt és ellehetetlenít számos textilipari vállalkozást. Nem beszélve az elvárt minőségről - szögezi le. Mint mondja, a közbeszerzési pályázaton induló vállalkozásoknak kötelező a bérkompenzáció teljesítése, melyet a kézi munkaerő ráfordítású textiliparban tevékenykedő cégek nehezen tudnak kitermelni. - Rettentően megterhelőek a jelenlegi adórendszerből fakadó költségtöbbletek és akkor még nem beszéltünk a szakmunkásképzés, és a kutatás-fejlesztés problematikájáról. Napról napra csökken a textiliparban dolgozó negyven-ötvenezer ember száma. A textilipari vállalkozások a fennmaradásért küzdenek - emeli ki az Innowear-Tex vezetője.


Mi várható 2012-ben?"A nyugat-európai gyártó cégek számára nagy rivális Ázsia (Kína). A kelet-ázsiai piac ugyanis a tömegtermelés mellett ráállt a sajátos, egyedi gyártásra is, de ami a bérmunkázási tendenciát illeti, a nyugat-európai gyártási piac egyre érdekeltebb Kelet-Európában. Magyarországon sajnos nincs alapanyag, amiből dolgozni lehetne. Ez jelenti a legnagyobb problémát az országban. Viszont a nyugat-európai cégeknek való bedolgozás fellendülést, sőt további megállapodást és szerződéskötést hozhat a magyar piac számára" - állítja a HITA.

A Kötéltechnika bizakodva tekint 2012-re, mivel idén a védőhálónak nemcsak az építkezéseken veszik hasznát, hanem a füstablakok munkavédelme terén is. Az egyik kereskedelmi lánccal már meg is állapodtak, hogy az ő hálójuk fogja megvédeni a tetőt ellenőrző alkalmazottat. És a korábban említett külföldi lehetőségekben is bíznak. Csakúgy, mint az Innowear-Tex. Hannauerné Szabó Anna szerint azonban sok még a tennivaló annak érdekében, hogy fellendüljön a védőruhák gyártása, mind itthon, mind külföldön. Az Új Széchenyi Tervhez a VOSZ textil szekciója - Hannauerné Szabó Annával az élen - tett javaslatokat a kereskedelem és a piac fellendítésére. Az ügyvezető központi irányítást sürget a tőkeerős vállalkozói kapcsolatok kiépítésében, összefogottabb piacszerzésben.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Járvány: Zárnak a börtönök is, látogatási tilalmat rendeltek el

A fogvatartottak és a börtöndolgozók egészségének megóvása érdekében hétfőtől, november 8-ától ideiglenesen újra szünetel a... Teljes cikk

Vállalati covid szűrés - hogyan válasszunk tesztet?

Ahogy a koronavírusról egyre többet tudunk és tapasztalatot szerzünk az újabb mutánsokról, úgy fejlődik a tesztelés is. A piacon ma már számos... Teljes cikk

Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek

Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból. Teljes cikk