Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 10 éve

Valóban új piac lesz a védőeszközök gyártása?

A HITA szerint a speciális védőruházatok előállítása és szállítása komoly lehetőséget kínálhat a magyar cégeknek. A tavalyi düsseldorfi munkavédelmi és üzemi biztonsági nemzetközi kiállításon nagy érdeklődés övezte a magyar fejlesztéseket. Népszerű árucikkek voltak a munkavédelmi maszkok, a vegyvédelmi és tűzvédelmi ruházat, a speciális munkavédelmi hálók és kötelek. Utánajártunk, mi valósult meg ezekből a lehetőségekből és mire számítanak a piaci szereplők.

Óriási potenciál rejlik a speciális védőruházatok előállításában és szállításában, hiszen csupán Németországban az egyéni védőfelszerelések piaci volumene eléri az 1,6 milliárd eurót, s a szegmensben további fellendülés várható. Ráadásul évente 270 millió munkahelyi baleset, illetve 2,2 millió munkavégzéssel összefüggő haláleset történik a világban, ami még inkább igazolja a védőruhák szükségességét - írtuk tavaly ősszel a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közleménye alapján. Megkérdeztük a speciális védőruházatokat gyártó, magyar cégeket, mit gondolnak, valóban meghódítják-e az európai piacokat.


Piaci felmérés volt, üzletkötés aligA HITA közlése szerint az eltelt négy hónapban Nyugat-Európából huszonkét konkrét megkeresés érkezett hozzájuk, de azt valószínűsítik, hogy a kiállításon részt vett nyolc magyar céget külön is megkeresték az érdeklődők. Miként Hannauerné Szabó Annától megtudtuk, nemcsak Nyugat-Európából, hanem Dél-Amerikából, Izraelből, Afrikából is érdeklődtek az Innowear-Tex Kft. nanotechnológiás kikészítésű, antibakteriális védőruházata iránt a tavalyi kiállításon.

- Az érdeklődők zöme kereskedő volt, de voltak köztük munkaruházatot gyártó vállalkozások is. A nemzetközi cégek részéről a legnagyobb igény a különböző technológiával előállított elektrosztatikus anyagú alsóruházati termékek és pólók iránt mutatkozott - emeli ki a cég ügyvezető igazgatója. Ezeket a termékeket elsősorban elektronikával, mikroelektronikával foglalkozó vállalkozások használják az elektrosztatikus feltöltődés elkerülése végett. - Sajnos megrendelést még nem kaptunk, de reménykedünk, mert az árajánlatok átfutási ideje hosszabb idő. Úgy vélem, néhány cég csak piackutatást végzett - számol be a tapasztalatairól Hannauerné Szabó Anna. Az ügyvezető szerint az üzletkötések elmaradásában a gazdasági válság mellett az is szerepet játszott, hogy a vállalatok nehezen váltanak beszállítót. - Nagy piaci előny szükséges ahhoz, hogy valaki leváltsa a régi stabil gyártót. Ezeknek a cégeknek évek óta megvannak a külföldi beszállítóik, valószínű, hogy csak kóstolgatják a magyar piacot - teszi hozzá az ügyvezető igazgató.

Számtalan cég érdeklődött a Kötéltechnika Kft. speciális munkavédelmi hálói és kötelei iránt is a tavalyi németországi kiállításon. Az azóta eltelt időszak alatt három cég kért tőlük árajánlatot. - Felkeresett minket egy drótköteleket gyártó francia cég, egy sporthálóval kereskedő spanyol vállalat, és egy létrákat és hevedereket áruló lengyel cég. Utóbbiakkal együtt is működünk. A tőlük kapott hevedereket védőhálóval viszonozzuk - tájékoztat Rajnai Richárd. Mint mondja, azért sincs okuk panaszra, mert télen ezeket a felszereléseket kevésbé használják és valószerűsíti, hogy az eltelt négy hónapot minden cég információgyűjtésre használta. A konkrét megrendelés ideje szerinte most jött el - bár gyorsan hozzáfűzi, a spanyol céggel már eljutottak a megrendelésig. A Kötéltechnika Kft.-t egyébként nem lepte meg ez a nagy érdeklődés, hiszen vannak kapcsolataik a környező országokban, sőt még Angliában is. Az egyik partnerük is megemlítette, hogy Szlovákiában hiánycikk ez a termékpaletta, ezért oda is érdemes lenne kitelepülni. - Ez azonban a jövő zenéje - szögezi le az ügyvezető. Miként az Innowear-Texnek, úgy a Kötéltechnika számára is Magyarország és a környező országok jelentik a fő piacot.


Vonzó a magyar munkavédelmi eszközA Nemzeti Külgazdasági Hivatal szerint a nyugat-európai gyártó cégek a hosszú szállítási idő, a magas szállítási költségek és az ingadozó vagy gyakran egyáltalán nem megfelelő minőségű termékek miatt fordultak el távol-keleti bérmunka-bázisaiktól és ezért keresnek többek között Magyarországon gyártó partnert. Hasonló gondolatokat fogalmaztak meg az általunk megkérdezett piaci szereplők is. Rajnai Richárd szerint is a versenyképes árból és egy európai színvonalú minőségből ered a magyar cégek népszerűsége.

A munkafelszerelések terén ez különösen igaz, hiszen ezeket az eszközöket egy-két évente felül kell vizsgálni, így azonban a kínai áruk hazaszállítása magas költségeket eredményezne. - Éppen ezen okból kifolyólag jött szóba, hogy mi lennénk egy ázsiai cég európai kirendeltsége. Bár ebben sem sikerült még előrelépni, reméljük egyezségre fogunk jutni - fogalmaz Rajnai Richárd. Hannauerné Szabó Anna szerint az előzőeken túl azért övezte ekkora érdeklődés termékeiket, mert viszonylag kevés a körkötött termékekből protektív ruházatot elállító gyártó a piacon, gyakoribb a felsőruházathoz szükséges szövött alapanyagra fókuszáló cég.


Spórolnak-e a védőfelszerelésen a magyar cégek?A védőfelszerelések hiánya, elhanyagolása gyakori probléma a cégeknél a munkaügyi ellenőrzések szerint. Magyarországon csak a kötelezően előírt védőfelszereléseket szerzik be a cégek, előfordul, hogy még azt sem, és ez különösen az építőiparban jellemző, hiszen köztudott, milyen nehéz helyzetben vannak ebben a szegmensben a vállalkozások - mondja Rajnai Richárd. A megrendeléseik számának alakulása alapján úgy látják, hogy valóban kevesebb cég rendelt tőlük, amelynek hátterében az építőipari cégek számának csökkenése áll. - Míg a magyar építtetők csak a minimális védelmet biztosítják, addig a németek a kötelező felszereléseken túli extra védelmet várnak el - tapasztalták a cégnél a kecskeméti Mercedes- és a győri Audi-gyár építésénél, bővítésénél.

Az Innowear-Tex ügyvezetője úgy látja, a vállalkozásvezetők többsége igyekszik betartani az alapvető munkavédelmi szabályokat, és beszerezik a munkaruházatot. - Ha elő is fordulnak hiányosságok, az a cégek korlátozott keretei miatt lehet - mondja. Az Innowear-Tex-től főként formaruházatot rendelnek, egyelőre kicsi az igény a baktériumölő technológiával készült ruházat iránt, hiába ajánlják élelmiszeripari és egészségügyi dolgozóknak. Utóbbi oka, hogy minden terméknél 100 Celcius fok feletti fertőtlenítő mosását írják elő az egészségügyben, ezt pedig nem szeretik a kötött termékek. A baktériumtaszító termékeiket ezért a magánklinikák részére tudják csak forgalmazni. A legtöbb megrendelést a közbeszerzés útján, formaruházatra kapják, az Innowear-Tex gyártotta és gyártja a Honvédség, a Magyar Posta, a Vám-és Pénzügyőrség, valamint a NATO formaruházatát.

A munkavédelmi hálókat, leesés elleni védelmet biztosító eszközöket gyártó cég a legtöbb megrendelést az építőipari cégektől kapja, bár néha kapnak más területről is egy-egy megrendelést. Tavaly például egy kémiai vállalat üzemcsarnokának elhasználódott tetőszerkezetét védőhálózták be. A vállalat így biztosította a dolgozók biztonságos munkavégzését.


Túlélésre hajtanak a textilipari vállalkozásokA gazdaság stagnálása természetesen ezeket a védőeszköz-gyártó cégeket sem hagyja érintetlenül. Rajnai Richárd úgy látja, hogy ki kell használni a szűkülő piac adta lehetőséget. Véleménye szerint olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek a későbbiekben aktuálisak lehetnek. - Most minden cég olcsóbban dolgozik, és igyekszik minden beszerzési forrást, terméket értékesíteni. A piaci szereplők próbálják az együttműködést a leghatékonyabbá tenni a munka folytonossága érdekében. Mi is ezt tesszük, kevésbé fókuszálunk a profitra - mondja.

Hannauerné Szabó Anna szomorúan fűzte hozzá, hogy a közbeszerzési lehetőségek leszűkültek, és a profitorientált mikro, és kis-és középvállalkozásokat gyakorlatilag kizárják a közbeszerzési piac textilruházati pályázataiból, mert azokat államilag támogatott műhelyek számára írják ki. Ide tartoznak a börtönvarrodák, szociális foglalkoztatók. - Ez pedig megbillenti a versenyegyensúlyt és ellehetetlenít számos textilipari vállalkozást. Nem beszélve az elvárt minőségről - szögezi le. Mint mondja, a közbeszerzési pályázaton induló vállalkozásoknak kötelező a bérkompenzáció teljesítése, melyet a kézi munkaerő ráfordítású textiliparban tevékenykedő cégek nehezen tudnak kitermelni. - Rettentően megterhelőek a jelenlegi adórendszerből fakadó költségtöbbletek és akkor még nem beszéltünk a szakmunkásképzés, és a kutatás-fejlesztés problematikájáról. Napról napra csökken a textiliparban dolgozó negyven-ötvenezer ember száma. A textilipari vállalkozások a fennmaradásért küzdenek - emeli ki az Innowear-Tex vezetője.


Mi várható 2012-ben?"A nyugat-európai gyártó cégek számára nagy rivális Ázsia (Kína). A kelet-ázsiai piac ugyanis a tömegtermelés mellett ráállt a sajátos, egyedi gyártásra is, de ami a bérmunkázási tendenciát illeti, a nyugat-európai gyártási piac egyre érdekeltebb Kelet-Európában. Magyarországon sajnos nincs alapanyag, amiből dolgozni lehetne. Ez jelenti a legnagyobb problémát az országban. Viszont a nyugat-európai cégeknek való bedolgozás fellendülést, sőt további megállapodást és szerződéskötést hozhat a magyar piac számára" - állítja a HITA.

A Kötéltechnika bizakodva tekint 2012-re, mivel idén a védőhálónak nemcsak az építkezéseken veszik hasznát, hanem a füstablakok munkavédelme terén is. Az egyik kereskedelmi lánccal már meg is állapodtak, hogy az ő hálójuk fogja megvédeni a tetőt ellenőrző alkalmazottat. És a korábban említett külföldi lehetőségekben is bíznak. Csakúgy, mint az Innowear-Tex. Hannauerné Szabó Anna szerint azonban sok még a tennivaló annak érdekében, hogy fellendüljön a védőruhák gyártása, mind itthon, mind külföldön. Az Új Széchenyi Tervhez a VOSZ textil szekciója - Hannauerné Szabó Annával az élen - tett javaslatokat a kereskedelem és a piac fellendítésére. Az ügyvezető központi irányítást sürget a tőkeerős vállalkozói kapcsolatok kiépítésében, összefogottabb piacszerzésben.
  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kánikula 2022: Tízből egy munkahely nem biztosítja a kötelező védőitalt

A legtöbbször adminisztratív jellegű mulasztásokon érte a munkaadókat a rendkívüli hőségben kötelező munkavédelmi intézkedések betartatása... Teljes cikk

Egyre több a munkabaleset itthon

A munkabalesetben megsérültek és elhunytak száma is növekedett tavaly. Míg 2020-ban 64-en, 2021-ben már 84-en vesztették életüket valamilyen munkabalesetben. Teljes cikk

Sátorlap, ponyva, mobiltelefon - Miről köteles gondoskodni a munkaadó kánikulában?

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg... Teljes cikk

Facebook