Megjelent: 2 éve

Változhatnak a nyugdíjak 2019-ben, már a kormány előtt a tervek

Nem csak az öregségi nyugdíjat, de más támogatásokat is növelni szeretne a kabinet jövőre -írja a hvg.hu.

Nyilvános lett a tervezet, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól -írja a hvg.hu. Egyelőre erről még a kormányon belül is egyezségre kell jutni, tehát még semmi sem biztos. Mindenestre a tervek szerint belenyúlnának a jövő évi nyugdíjak emelésébe, noha a 2019-es büdzsé már rendelkezik egy 2,7 százalékos emeléssel. Ez az öregségi, az özvegyi és a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozók nyugellátása, a baleseti járadék, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás, valamint minden más, a nyugdíjhoz kötött támogatást érint majd.

A szabályok szerint ha valaki egyszerre több ellátást is kap, akkor mindegyik tételt emelve kell megkapnia. A portál emlékeztet, hogy ez alapján a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj az eddigi 91 ezer helyett legfeljebb havi 93 540 forintig folyósítható együtt az új évtől. A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz. A saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat emelt összegben kell továbbfolyósítani olyan összegben, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan járt volna.

A portál szerint ennél sokkal nagyobb gond, hogy az infláció magasabb lehet jövőre mint a nyugdíjemelés mértéke, ugyanis a költségvetés tavaszi elkészítésekor még a 2,7 százalékos inflációval számoltak, ennyivel tervezték a jövő évben emelni a nyugdíjakat. A nyugdíjas-infláció, vagyis a főleg az idősek által használt termékek árainak emelkedése azonban már októberben már 3,4 százalékos volt.

hvg.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter