Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

Van még szabad munkaerő-kapacitás Magyarországon

Hiába slágertéma a munkaerőhiány már huzamosabb ideje, a HSA Groupnál állítják, hogy még mindig óriási, kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a kelet-magyarországi munkaerőpiacban. A közel húsz éves tapasztalattal rendelkező HR-szolgáltató cégcsoportnál nemcsak hisznek abban, hogy van még szabad munkaerő-kapacitás, hanem be is bizonyítják: háztól házig szolgáltatással és road show-k szervezésével az elfeledett álláskeresőkhöz is eljutnak.

Erőteljes ellentmondás van a magyar munkaerőpiacon. Miközben tulajdonképpen iparágtól függetlenül az összes cég küzd a munkaerőhiánnyal, még mindig mintegy 240 ezer álláskeresőt regisztrál a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, akiknek a 27-28 százaléka ráadásul tartósan, több mint egy éve munkanélküli státusban van. Borsod-Abaúj Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben kiemelkedően magas az álláskeresők száma a kimutatások szerint.

„Centralizálódik a munkaerőpiac, az állások egyre inkább a nagyobb városokban válnak elérhetővé, nem véletlen, hogy ezeken a településeken az ingatlanárak is az egekbe szöktek az utóbbi években. A helyben lévő munkaerő lényegében elfogyott, le van kötve, ugyanakkor még mindig óriási potenciál van a központi helyektől távolabb eső vidékben, ahol viszont munka hiányában sokan állás nélkül elszigetelődtek” - árulta el Oláh Csongor, a HSA Group régióvezetője.

A kelet-magyarországi térség legtöbb nagyvárosában jelen lévő, összesen 15 települést érintő irodahálózattal rendelkező HSA Group időben felismerte a kialakult helyzetet, és nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megoldja az infrastrukturális problémát, amely gátként választja el a munkaerő iránt szomjazó cégeket és az állásra vágyó munkavállalókat. A HSA Group céges buszjáratok indításával segíti a kölcsönzött munkavállalókat a munkahelyükre való utazásban.

„Saját gépjárműparkot létesítettünk 17 és 8 fős kisbuszokkal, valamint kiépítettük a partneri kapcsolatot a nagyobb létszámok szállítását biztosító vállalkozásokkal. Ennek köszönhetően átlag feletti hatékonysággal tudjuk megnyerni a munkavállalókat, hiszen többségüknek nincsen saját autója és körülményes lenne számukra az utazás megoldása tömegközlekedéssel. Mivel a háztól házig szolgáltatásunkkal olyanokat segítünk, akiknek a munkavállalása máskülönben akadályokba ütközne, a bérverseny is kisebbé válik, amiből a kölcsönvevő partner hasznot realizálhat” - állapította meg Oláh Csongor, aki azt is jelezte, hogy a HSA Group nemcsak céges buszjáratokat, hanem álláskeresői tájékoztató road show-kat is szervez.

Ezeken az előre meghirdetett előadásokon személyesen avatják be a munka iránt érdeklődő lakosságot a lehetőségekbe, a személyes kapcsolatnak köszönhetően pedig a jelentkezők alkalmasságának felmérése is azonnal megkezdődhet. „Húsz éve azt valljuk, hogy egy személyzeti szolgáltató nem lehet személytelen. Keresni kell a személyes kapcsolatot a munkavállalókkal, mert ha arccal vállaljuk magunkat, az segít a bizalom kiépítésében. Korrekt kapcsolatra törekszünk velük, mert hisszük, hogy nemcsak pénzzel lehet megfogni őket, hanem azzal is, ha tisztelettel közeledünk hozzájuk” - jelentette ki Oláh Csongor hozzátéve, hogy ennek is köszönhetően a HSA Group megbízói nem küzdenek munkaerőhiánnyal. További információ: www.hsagroup.hu
Follow hrportal_hu on Twitter