kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Van olyan iskola, ahol nincs 20-29 éves tanár

A 20-29 éves tanárok mindössze a pedagógustársadalom 7 százalékát teszik ki egy friss felmérés szerint.

tanárhiány-

A közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentős része 50 éven felüli, és csak töredékük tartozik a 20-29 éves korosztályba – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adataiból, amit a Népszava szemlézett. 

A tanárok több mint 40 százaléka (58,3 ezer fő) az 50-64 év közötti korosztályba tartozik, a 40-49 évesek 46,2 ezren, a 30-39 év közöttiek 23,5 ezren vannak. A 20-29 éves pedagógusok száma mindössze 11,3 ezer, tehát a tanártársadalom 7 százaléka. 

Ezt támasztja alá az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság-Tudományi Intézetének idén publikált, “A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadványa is, ami szerint 2010-2019 között átlagosan egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztatott a közoktatási rendszer. A vizsgált időszakban a 30 év alatti tanárok aránya 8-ról 7 százalékra, a 30-39 éves korcsoport aránya 26-ról 16 százalékra csökkent, míg az 50-59 éves pedagógusok aránya 30-ról 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb tanárok aránya pedig 2-ről 10 százalékra.

Az elemzés kimutatja, hogy mindössze fél százalékkal nőtt a pályakezdő tanárok aránya. A kiadvány szerzői szerint ez az arány nem elég, hogy pótolja a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, és hosszú távon is biztosítsa az utánpótlást. Úgy látják, több mint kétszer annyi pályakezdő tanár kéne, hogy az utánpótlás biztosítva legyen.

Mint a  Népszava korábban megírta, idén 12 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre, ezerrel kevesebben, mint tavaly, ráadásul a felvett hallgatóknak csak kevesebb mint a féle marad a pályán. 

 

Népszava 

fotó: unsplash

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
György László: a cél, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás rendelkezzen szakmával vagy továbbtanuljon

A Tanítsunk Magyarországért programban ma már huszonegy egyetem hallgatói vesznek részt. Teljes cikk

GFM: jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel

A Diákhitel2 és a képzési hitel továbbra is 0 százalékos kamattal érhető el a hallgatók számára. Teljes cikk

A szakszervezet szerint a tankerületek a pedagógusok átvezénylésére készülnek

A PSZ szerint az intézkedés elsősorban a a természettudományos és az idegennyelv tanárokat érintheti. Teljes cikk