kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Vannak-e fitt munkahelyek hazánkban?

Az olimpiának vége, de a Legfittebb Munkahely Felmérés még javában zajlik. Amíg kiderül, hogy idén kik lesznek a győztesek, addig lássunk néhány érvet, amelyek alátámasztják miért érdemes, és főként miért éri meg munkavállalónak, de még inkább munkáltatónak, hogy alkalmazottai fittek legyenek.

Hazánkban a munkaadók számos területen relatív munkaerőhiánnyal küzdenek, ami versenyre készteti a cégeket. Magyarország érezhetően egy jövedelemreform előtt áll, a bérek a piacképes szakmákban versenyeznek egymással.

A munkavállalók számára a béren kívüli juttatások a mérleg nyelvét jelenthetik egy döntési helyzetben. Noha az egészségmegőrzést célzó juttatásokra számos lehetőség kínálkozik, a tartósan jó egészségi állapot elősegítése és a munkavállaló teljesítménye közötti kapcsolat még csak egy szűk vállalati réteg számára egyértelmű.

A dolgozók egészsége jellemzően kizárólag foglalkozás-egészségügyi szempontból kerül előtérbe, a tréningek pedig kifejezetten a munkavégzéshez szükséges speciális ismeretek elsajátításában játszanak szerepet.

Megéri a fitt munkavállaló a cégnek is

A munkáltatók jelentős része nem veszi figyelembe, hogy a munkavállalók sport jellegű támogatása a fizikai és a mentális egészségmegőrzést egyaránt szavatolja, ez pedig növeli a produktivitást és a hatékonyságot.

Tény, hogy minden egészségfejlesztés terén felhasznált euró közel 5 eurónyi megtérülést is hozhat, ami egy befektetés esetében jelentős hozamnak tekinthető.

Az Európai Munka- és Egészségbiztonsági Hivatal szerint évente 146 millió munkanap veszik el a betegségek és munkabalesetek okozta hiányzás miatt, ez összesítve 15 000 egészséges ember pályakezdéstől nyugállományig terjedő teljes munkaidejét teszi ki, ami vállalkozásokra vetítve hatalmas méretű veszteséget és fölösleges kiadást indukál.

Több az egészségtudatos cég

Ezzel szembesülve és a megfelelő konzekvenciákat levonva az elmúlt években világszerte jelentős mértékben nőtt azon cégek száma, amelyek konkrét programokat indítottak a munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében, 2008 és 2014 között 34 százalékról, 56 százalékra emelkedett az egészségtudatos vállalkozások száma. A lakosság sportolási szokásait vizsgálva elmondható, hogy noha hazánkban is történt előrelépés, még mindig az EU-s átlag alatt vagyunk.

A 2009-es Eurobarometer felmérés adatai szerint a magyar lakosság csupán 5 százaléka végzett rendszeres, heti 5 alkalommal sporttevékenységet, de a valamilyen rendszerességgel testmozgást végzők aránya is alacsony volt, 18 százalék.

Ezzel szemben a 2014-es Eurobarometer kutatás adatai alapján 15 százalékra növekedett a heti 5 alkalommal sportolók mértéke, és 23 százalékra a valamilyen rendszerességgel mozgók aránya, ez azonban továbbra is jelentősen elmarad az EU-s átlag 33 százaléktól.

A Legfittebb Munkahely Felmérés éppen a munkahelyi egészségmegőrzés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet és minél szélesebb körben való elterjesztésére törekszik. A szervezők amellett, hogy feltérképezik egy cég fittségi állapotát, iránymutatást is nyújtanak a vállalkozások számára, hogy a jövőben még tovább növelhessék hatékonyságukat, és fitten tartsák munkavállalóikat.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk