Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Varga: példátlan versenyképesség-növekedés

A kormány és a szociális partnerek közötti történelmi megállapodás nemcsak a bérek emelkedéséről, hanem olyan hatékonyság- és versenyképesség-növelő lépésekről szól, amelyekre az elmúlt 26 évben nem került sor Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az Országgyűlésben, a megállapodás nyomán benyújtott kormányzati előterjesztés vitájában.

images

Varga Mihály a pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosítását kezdeményező javaslatot ismertetve hangsúlyozta: az indítvány az elmúlt évek eredményeire épít és a következő évek lehetőségeivel számol - írja az MTI.

Elmondta, a gazdaság jó helyzetét és az államháztartás konszolidált és biztonságos alapjait ismerve a munkavállalók és a munkaadók képviselőivel folytatott tárgyaláson azt tűzték ki célul, hogy hosszabb, legalább hatéves keretmegállapodás szülessen, amely nemcsak a bérekről, hanem a hatékonyságról és a termelékenységről is szól.

Felidézte: a megállapodás eredményeképpen hatéves bérmegállapodást kötöttek, valamint döntöttek arról, hogy több lépésben, jelentősen csökkentik a munkáltatói közterheket, ami a társasági adó szintjét és a munkáltatói járulékokat érinti.

A társasági adó mértékét - a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról - egységesen 9 százalékosra csökkentik, ami a kis-, közepes és nagyvállalkozásokat is kedvezőbb helyzetbe hozza. Varga Mihály hangsúlyozta: a társasági adó kulcsának csökkentése 30 milliárd forintot hagy a kis-, és közepes vállalkozásoknál, a nagyvállalkozóknál még többet.

Emellett a járulékkulcsok is jelentős mértékben mérséklődnek. A kormány vállalta, hogy a következő évre a munkáltatói járulékok szintje a mostani 27 százalékról jövőre 22-re, majd 2018-ra 20 százalékra csökken - ismertette a miniszter.

Hozzátette: a kormány vállalta azt is, hogy ha 2017-ben egy magasabb bruttó bérnövekedés valósul meg, akkor kezdeményezi, hogy további fél százalékponttal, 19,5 százalékra csökkenjen a munkáltatói járulék szintje.

A béremelésről szólva elmondta, hogy ez megteremti annak a lehetőségét, hogy a következő hat évben mintegy 40 százalékos reálkeresetnövekedés valósuljon meg.

Varga Mihály az elmúlt évek gazdasági folyamatait értékelve arról beszélt, hogy a magyar gazdaság 2013 után kijött a válságból, stabil növekedési pályára került, miközben megtörtént az államháztartás konszolidációja, stabilan 3 százalék alatti a hiány mértéke, valamint az államadósság is lépésről-lépésre csökkent.

Hozzátette: a gazdaság bővülése magával hozta a munkahelyek számának növekedését. Ma 695 ezerrel többen dolgoznak, mint hat évvel ezelőtt, a munkanélküliségi ráta pedig csaknem 12 százalékról 5 százalék alá csökkent, miközben idén 7,6 százalékkal nőttek a nettó reálkeresetek "mindenféle különösebb kormányrásegítés nélkül" - sorolta az adatokat Varga Mihály.

MTI
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Évente nagyságrendileg 50 ezer fővel nő a munkaerőhiány

Lassan öt éve a munkaerőhiány a magyar gazdaság egyik legjellemzőbb problémája. Magyarországon egyre több állásra egyre nehezebben és drágábban... Teljes cikk

Ameddig szükséges, jól jön a vendégmunka

A képzett külföldi munkaerő kontrollált bevonása nélkül már rövidebb távon is megoldhatatlan problémát okozna számos területen a... Teljes cikk

A munkaerőhiány átalakítja a budapesti irodapiacot

A munkatársakért nagy a verseny, ezért a bérlők az egyterű vagy cellás irodák helyett a variálható funkcionalitást részesítik előnyben, és az... Teljes cikk