Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Varga: példátlan versenyképesség-növekedés

A kormány és a szociális partnerek közötti történelmi megállapodás nemcsak a bérek emelkedéséről, hanem olyan hatékonyság- és versenyképesség-növelő lépésekről szól, amelyekre az elmúlt 26 évben nem került sor Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az Országgyűlésben, a megállapodás nyomán benyújtott kormányzati előterjesztés vitájában.

images

Varga Mihály a pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosítását kezdeményező javaslatot ismertetve hangsúlyozta: az indítvány az elmúlt évek eredményeire épít és a következő évek lehetőségeivel számol - írja az MTI.

Elmondta, a gazdaság jó helyzetét és az államháztartás konszolidált és biztonságos alapjait ismerve a munkavállalók és a munkaadók képviselőivel folytatott tárgyaláson azt tűzték ki célul, hogy hosszabb, legalább hatéves keretmegállapodás szülessen, amely nemcsak a bérekről, hanem a hatékonyságról és a termelékenységről is szól.

Felidézte: a megállapodás eredményeképpen hatéves bérmegállapodást kötöttek, valamint döntöttek arról, hogy több lépésben, jelentősen csökkentik a munkáltatói közterheket, ami a társasági adó szintjét és a munkáltatói járulékokat érinti.

A társasági adó mértékét - a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról - egységesen 9 százalékosra csökkentik, ami a kis-, közepes és nagyvállalkozásokat is kedvezőbb helyzetbe hozza. Varga Mihály hangsúlyozta: a társasági adó kulcsának csökkentése 30 milliárd forintot hagy a kis-, és közepes vállalkozásoknál, a nagyvállalkozóknál még többet.

Emellett a járulékkulcsok is jelentős mértékben mérséklődnek. A kormány vállalta, hogy a következő évre a munkáltatói járulékok szintje a mostani 27 százalékról jövőre 22-re, majd 2018-ra 20 százalékra csökken - ismertette a miniszter.

Hozzátette: a kormány vállalta azt is, hogy ha 2017-ben egy magasabb bruttó bérnövekedés valósul meg, akkor kezdeményezi, hogy további fél százalékponttal, 19,5 százalékra csökkenjen a munkáltatói járulék szintje.

A béremelésről szólva elmondta, hogy ez megteremti annak a lehetőségét, hogy a következő hat évben mintegy 40 százalékos reálkeresetnövekedés valósuljon meg.

Varga Mihály az elmúlt évek gazdasági folyamatait értékelve arról beszélt, hogy a magyar gazdaság 2013 után kijött a válságból, stabil növekedési pályára került, miközben megtörtént az államháztartás konszolidációja, stabilan 3 százalék alatti a hiány mértéke, valamint az államadósság is lépésről-lépésre csökkent.

Hozzátette: a gazdaság bővülése magával hozta a munkahelyek számának növekedését. Ma 695 ezerrel többen dolgoznak, mint hat évvel ezelőtt, a munkanélküliségi ráta pedig csaknem 12 százalékról 5 százalék alá csökkent, miközben idén 7,6 százalékkal nőttek a nettó reálkeresetek "mindenféle különösebb kormányrásegítés nélkül" - sorolta az adatokat Varga Mihály.

MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk