kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Világszerte egyre több a bumeráng munkavállaló

Egyre több munkavállaló megy vissza a cégekhez, amelyeket elhagyott. Ez a lépés előrébb viheti a karriert, de ez azért korántsem aranyszabály.

bumeráng munkavállaló-
images

Egyre több munkavállaló megy vissza a cégekhez, amelyeket elhagyott. Ez a lépés előrébb viheti a karriert, de ez azért korántsem aranyszabály.

Évtizedekkel ezelőtt a vállalatok már a puszta gondolattól is ódzkodtak, hogy újra felvegyék korábbi alkalmazottaikat, különösen a munkahelyváltás miatt meghonosodott stigma miatt.

"Egyes vállalatok hivatalos irányelvekkel tiltották az újbóli felvételt" - magyarázza JR Keller, a New York-i Cornell Egyetem ILR Schooljának humánerőforrás-tanulmányokkal foglalkozó docense. "A felvételt végző vezetők attól tartottak, hogy ha visszahozzák ezeket az alkalmazottakat, az azt sugallja, hogy a hűtlenséget jutalmazzák, és hogy ez másokat is távozásra ösztönöz".

Ez a gondolkodásmód azonban megváltozott. Az Egyesült Királyságban a LinkedIn adatai szerint 2021-ben az összes újonnan felvett munkavállaló 5%-a volt olyan korábbi alkalmazott, aki visszatért. Az Egyesült Államokban a LinkedIn mintegy 32 millió tagjának munkaköri előzményeinek elemzése azt mutatja, hogy ezek a munkavállalók az összes felvett munkavállaló 4,3%-át tették ki tavaly, szemben a 2010-es 2%-kal. A visszatérés sebessége is gyorsul: a visszatérő amerikai munkavállalók átlagosan 17,3 hónap alatt tértek vissza korábbi munkaadójukhoz 2021-ben, szemben a 2010-es 21,8 hónappal - írja a BBC

Keller szerint a fellendülés részben a közelmúltbeli nagy munkaerő-piaci fluktuációnak tulajdonítható: bizonyos esetekben a nagyobb fluktuáció általában azt jelenti, hogy több munkavállaló szeretné visszakapni régi munkahelyét, vagy érdeklődik a korábbi munkáltatóhoz való visszatérés iránt. A Robert Half toborzással foglalkozó cég 2022-es felmérésében, amelyet a BBC Worklife ismertetett, a brit vállalatvezetők 29%-a számolt be arról, hogy a volt munkavállalók egyre nagyobb arányban kérik, hogy visszatérjenek korábbi cégükhöz.

Bár az újrafelvétellel általában úgy tűnik, hogy a munkáltató és a visszatérő munkavállaló egyaránt jól jár, az átmenet nem mindig zökkenőmentes.

Azoknál a munkavállalóknál, akik közben a vállalatnál maradtak, míg a kollégáik elmentek, a korábbi munkavállaló visszatérése egy magasabb beosztásba vagy magasabb fizetésre potenciálisan hatással lehet a morálra. "Nem tudjuk, hogy a jelenlegi alkalmazottak hogyan reagálnak majd a csapatukba érkező bumerángokra, lesz-e féltékenység, ódzkodnak-e majd a segítségnyújtástól a másiknak" - mondja Keller. 

John Arnold, a Missouri Egyetem (USA) menedzsment tanszékének docenseszerint pedig a munkavállaló visszatérhet ugyanazokhoz a problémákhoz, amelyek miatt eredetileg távozott. Az általa 2020-ban végzett kutatás azt mutatta, hogy a visszatérő munkavállalók gyakran ugyanezen problémák miatt távoznak. "Néha a munkavállalók azt feltételezik, hogy a dolgok másodszorra jobbak lesznek, de ez nem feltétlenül van így".

Arról, hogy kik azok a bumeráng munkavállalók, ebben a cikkünkben írtunk.

Fotó: unsplash.com

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megjelentek a KSH legfrissebb adatai: Így állt a foglalkoztatottak száma szeptemberben

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb. Teljes cikk

Felmérés: ezt tartják a legfontosabbnak a 45 év feletti kékgalléros dolgozók a munkaerőpaicon

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók lojálisabbak, 50%-uk 10 éve vagy még annál is régebben van jelenlegi munkahelyén. Ha viszont mégis... Teljes cikk

Óriási problémákat hoz az egészségügyi dolgozók számának csökkenése

Magyarországon ezer főre 330 praktizáló orvos jut, Ausztriában 540. Teljes cikk