kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Vona Gábor vitára hívja Orbán Viktort a nyugdíjasok helyzetéről

Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte a nyugdíjasok helyzetéről szóló vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt. A Jobbik elnöke élő adásban, egyeztetett feltételek mentén ütköztetné programját a kormányéval, és azt szeretné, ha mindkét fél hazugságvizsgálót viselne - írja az MTI.

Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy a vitának valódi kérdésekről kell szólnia, például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről és a demenciáról. Értékelése szerint a szakmai testületek - például az Idősek Tanácsa - beszorultak a "pártpolitika erőterébe", a kormányt pedig nem érdekli az idősek véleménye, nem hisz bennük, ami óriási tiszteletlenség.

Vona Gábor felvetné azt is, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke csökkent a reálbérekhez képest, és megindult egyfajta polarizáció, amely differenciált nyugdíjemelést kíván. Fontos az is, hogy csökkenjen a mindennapi megélhetéshez szükséges termékek áfája - tette hozzá.

A Jobbikos politikus beszélt arról, hogy a nyugdíjrendszert csak kellő járulékbefizetéssel lehet fenntartani, ez pedig összefüggésben áll az európai bérunióról szóló kezdeményezésükkel, a tisztességes bérek ugyanis fenntartható nyugdíjakhoz vezetnek.

A férfiak alacsony várható élettartamával indokolta a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjról szóló javaslatot, amely elmondása szerint nem kényszer, hanem lehetőség.

Vona Gábor kiemelte azt is, hogy nemcsak az anyagi biztonság, hanem a lelki nyugalom is fontos. Megfelelő hátteret kell biztosítani az otthoni és intézményi idősgondozásnak - jelentette ki, hozzátéve: ma már nem az a helyzet, hogy beköltözik egy idős ember és "kellemes társaságban, harmonikus körülmények között tölti idős éveit, hanem egyre inkább elárasztja az idősotthonokat a demencia problémája". Szóvá tette, hogy a kormány nem készített stratégiát erre.

A Jobbik elnöke emellett lépéseket ígért a kis falvakban élő idősek közbiztonsága területén, és egy nemzeti vándorszínház létrehozását sürgette az érintettek minőségi szórakozása érdekében. Mint mondta, a kormánypártokkal ellentétben nem szavazóként, hanem családtagként tekintenek a nyugdíjasokra.

A politikust kérdezték korábbi blogbejegyzéséről is, amely több nyugdíjas szervezet tiltakozását váltotta ki. Azt felelte: az írás konkrét személyekről szólt, s nem szerinte nem neki, hanem a miniszterelnöknek kell bocsánatot kérnie, amiért folyamatosan hergeli az időseket. "Orbán Viktor felelőssége az, hogy a fideszes nyugdíjasoknak azon törpe kisebbségét, akik elvadultak és nem tudnak viselkedni, (...) azokat fogja vissza" - fogalmazott.

Megkérdezték arról is, hogy a Jobbik miért nem szavazta meg korábban a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségét. Erre válaszul közölte, tartózkodtak, ugyanis még szélesebb körre szerették volna kiterjeszteni a lehetőséget. Egy másik kérdésre azt is mondta: nem a Jobbik a megrendelője a bérunióról szóló plakátoknak, s bírálta, hogy a Nemzeti Választási Iroda még nem adta ki az előzetes hozzájárulást az aláírásgyűjtéshez.

Közölte azt is, hogy a Jobbik frakciója támogatja az LMP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést a devizahitelesek ügyéről, és készek a szakmai vitára.

MTI
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nők40 nyugdíj - mikor optimális igényelni, és mikor jön a Nők43?

Változatlanul az egyik legtöbb fejtörést okozó probléma a kedvezményes nyugdíjra jogosultságot szerzett hölgyek számára az, hogy mikor érdemes... Teljes cikk

Közeledik az szja-bevallási határidő, nyugdíjmilliárdok sorsa a tét

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint... Teljes cikk

Nyugdíjmatek: egymillióval kevesebb adófizetővel nem lehet majd biztosítani 200 ezerrel több nyugdíjas ellátmányát

Dr. Farkas András nyugdíjszakértő szerint különösen időszerű a kérdés, miért van szüksége mindenképp egy átfogó reformra a magyar... Teljes cikk