kapubanner for mobile

Honvéd altiszt (szakmairány megjelölésével)

Állami légijármű műszerész
Megkeresi és a karbantartási terv szerint javítja az avionikai rendszerek hibáit, végrehajtja - a mindenkor érvényes és az adott légijárműre vonatkozó dokumentációk alapján - az előírt feladatokat. A szükséges berendezéscseréket lebonyolítja, működési próbákat hajt végre. Biztosítja a légijárművek folyamatos üzemképességét, a repülési feladatok során szakterületének megfelelő előkészítő munkákat elvégzi, irányítja a földi repülésbiztosítást végző személyzetet. A repülési feladatok befejezését követően szakszerűen tárolja a munkaeszközöket. Tevékenysége során együttműködik a légijármű szerelővel, így biztosítja a légijármű összehangolt működését.

Állami légijármű szerelő
Megkeresi és a karbantartási terv szerint javítja a sárkány- és hajtómű rendszerek hibáit, végrehajtja - a mindenkor érvényes és az adott légijárműre vonatkozó dokumentációk alapján - az előírt feladatokat. A szükséges berendezéscseréket lebonyolítja, működési próbákat hajt végre. Biztosítja a légijárművek folyamatos üzemképességét, a repülési feladatok során szakterületének megfelelő előkészítő munkákat elvégzi, irányítja a földi repülésbiztosítást végző személyzetet. A repülési feladatok befejezését követően szakszerűen tárolja a munkaeszközöket. Tevékenysége során együttműködik a légijármű műszerésszel, így biztosítja a légijármű összehangolt működését.

Híradó altiszt
A híradó altiszt ismeri és használja a Magyar Honvédségben rendszeresített stacioner és tábori híradó és infokommunikációs eszközöket, azok rendszertechnikai paramétereit és alkalmazási lehetőségeit a csapatok irányításában. A Magyar Honvédség hírrendszerén belül az analóg és digitális rendszerek (vezetékes, rádió/rádiórelé, mikrohullámú) összeköttetését, technikai kiszolgálását biztosítja. Működteti a híradó és infokommunikációs eszközöket, biztosítja a hírrendszer elemeihez történő csatlakozások feltételeit. Ellátja a Magyar Honvédség hírrendszerének információvédelemmel kapcsolatos feladatait a nemzeti és a NATO terminológia előírásai szerint. Szakszerűen vezeti az állomásokmányokat, üzemeltetési jegyzőkönyveket. Biztosítja a híradó technikai eszközök, eszközkomplexumok azonnali rendelkezésre állását, hadrafoghatóságát, a szakbeosztásának megfelelő mértékig eszközjavítási, hibaelhárítási feladatokat végez. Folyamatosan továbbképezi magát szakterületén. Részt vesz nemzeti és NATO műveletekben.

Katonai informatikai rendszerüzemeltető altiszt
A katonai informatikai rendszerüzemeltető elvégzi az általános szoftvertelepítési-, üzemeltetési feladatokat, részt vesz minden katonai feladat megoldásának informatikai eszközökkel történő megszervezésében és támogatásában. Összeállítja és konfigurálja a számítógépeket és perifériákat, folymatosan ellenőrzi működésüket, karbantartja a szakbeosztásához tartozó technikai eszközöket. Lokális hálózatokat épít ki, konfigurálja a hálózati elemeket, végzi az intranet, internet hálózatok elemeinek összehangolását,  üzembe helyezi és üzemben tartja azokat. Kidolgozza a katonai informatikai hálózatok üzemeltetési dokumentációját, folymatosan bővíti és karbantartja az informatikai hálózatok adatait a Magyar Honvédségben alkalmazott hálózattervező szoftver alkalmazásával. Biztosítja az informatikai hálózat szakszerű kialakítását, konfigurálását, programösszetevők telepítését. Helyi hálózat-felügyeleti tevékenységet folytat, hálózat-felügyeleti szoftvert kezel. A Magyar Honvédségben használt operációs rendszer alapfokú biztonsági funkcióit alkalmazva végzi munkáját. Betartja és betartatja a Magyar Honvédség és a NATO informatikai rendszereire vonatkozó szabályzókat.

Katonai pénzügyi altiszt
A katonai pénzügyi ágazatra felvételt nyert honvéd altiszt-jelöltek a képzés végére civil, illetve katonai vonatkozású pénzügyi és számviteli ismereteket, munkafolyamatokat sajátítanak el. A szakmairányt elvégzettek képesek belső kontroll rendszerek felhasználói szintű működtetésére, pénzügyi-ellenőrzési, a gazdálkodást támogató feladatok ellátására  (pénzforgalom kezelése, számlák és fizetések utalása stb.) integrált vállalatirányítási rendszer alkalmazásával. A szakmairányon belül további specializálódásra is van lehetőség - közgazdasági, finanszírozási, ellenjegyző, személyi járandósági, költségvetési, nyugdíjmegállapító, nemzetközi pénzügyi, számviteli, vagy társadalombiztosítási területen.

Légi vezetés altiszt
A Magyar Honvédség kötelékében légi vezetési altisztként különböző szintű vezetési központban (század, ezred, haderőnemi) teljesít katonai szolgálatot.
A  légi vezetési szakirányon megszerzett végzettséggel az alábbi beosztásokban dolgozhat: Légi Irányító Központ: adatfeldolgozó, asszisztens: (azonosító tiszt asszisztens, Légihelyzet Előállító Csoport asszisztens, légvédelmi irányító asszisztens és váltásparancsnok asszisztens).
A légierő vezetési pontjain adatfeldolgozó vagy hadműveleti altiszti beosztás. Végrehajtja elöljárója parancsait, a beosztottai számára feladatot ad, melynek végrehajtásához biztosítja a szükséges feltételeket. Ellenőrzi, értékeli, javítja beosztottai munkáját. Ismeri és alkalmazza a NATO elvek szerinti légvédelmi harc sikeres megvívásához szükséges irányelveket. Betartja és betartatja a vonatkozó biztonsági rendszabályokat, munka-, környezet- és tűzvédelmi szabályokat, illetve titokvédelmi előírásokat.

Műszerész, fegyverműszerész altiszt
A mindenkor hatályos előírások szerint önállóan vagy csoportban végzi a Magyar Honvédségben rendszeresített- és alkalmazott szárazföldi általános fegyverzet és harcanyagok technikai kiszolgálását, meghatározott szintű javítását a hadrafoghatóság biztosítása érdekében. Képes a szakmájával betölthető beosztásokban szakfeladat végzésére, valamint alárendeltjei irányítására, közvetlen elöljárói helyettesítésére, feladataik részbeni ellátására. Jellemző foglalkozások: lövészfegyver-, löveg-, optikai eszköz- valamint FVT-i HAG javítóraj technikus altiszt, rajparancsnok helyettes.

Műszerész, páncéltörő rakétaműszerész altiszt
Rakétajavító raj, technikus altiszt és rakétajavító raj, rajparancsnok helyettes beosztásban a szakutasításokban foglaltak   alapján végzi a Magyar Honvédségben rendszeresített irányítható páncéltörő rakétatechnikai eszközök tervszerű karbantartását, technikai kiszolgálását, valamint szükséges szintű javítását a hadrafoghatóság biztosítása érdekében. Feladatai közé tartozik a rakéta éleslövészetek fegyverzettechnikai biztosítása is. A szakmájával betölthető beosztásokban szakfeladatok önálló végrehajtásán túl irányítja az alárendelt szakállomány munkavégzését.

???????
Ismeri a szakharcászat alapelveit, a vegyvédelmi (ABV) alegységek szervezetét, rendeltetését, alkalmazásuk alapelveit. Tisztában van a mérgező harcanyagok tulajdonságaival, az ABV védelem alapjaival. Szakszerűen, a munkavédelmi, biztonsági, tűzvédelmi és környezetvédelmi szabályoknak megfelelően használja és működteti a Magyar Honvédségben rendszerben lévő  ABV védelmi technikai eszközöket, műszereket és anyagokat. Vezeti és szervezi az irányítása alatt lévő raj munkáját, kiképzését.  A parancsnokától kapott ABV védelmi szakfeladatot megérti, a rábízott kisalegység tagjaival együttműködve végrehajtja. Ha szükséges, együttműködik más fegyvernemekkel, alegységekkel. Alapszinten kommunikál angolul, használja az irodai számítógépes alkalmazásokat, ismeri a NATO, EU felépítését.

Parancsnok, Légvédelmi rakéta és tüzér altiszt
Szakszerűen telepíti, álcázza a légvédelmi rakéta rendszereket, szükség esetén harci munkát végez a rendszeresített haditechnikai eszközével. Ismeri és alkalmazza a légvédelmi rakéta harc sikeres megvívásához szükséges elméleti és gyakorlati tudását. Képes a légi támadóeszközök felderítésére, azonosítására. Elöljárói parancsára éles légvédelmi rakétát indít. Folyamatosan továbbképezi magát, alárendeltjeit elméleti és gyakorlati foglalkozásait megtartja. Teljesíti elöljárói parancsait, feladatot ad alegysége számára, melynek végrehajtásához biztosítja a szükséges feltételeket. Ellenőrzi, értékeli, javítja beosztottai munkáját. A vonatkozó szabályokat, titokvédelmi előírásokat betartja és betartatja.

Repülésbiztosító altiszt
A repülésbiztosító szakállományú katonák üzemeltetik a katonai repülőtereken azokat a földi telepítésű rádió kommunikációs, navigációs, -lokációs és fénytechnikai eszközöket, amelyek  a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) légi irányítását, biztonságos le-, és felszállását szolgálják. A repülőtéren kiépített eszközök folyamatos működését több különböző munkakör/beosztás egyidejű ellátásával lehet biztosítani. A szakállományú katona ügyeleti beosztása alatt különböző berendezések segítségével felügyeli, irányítja a repülőtér repülésbiztosító rendszereinek működését a repülésirányító utasításai alapján. Intézkedik az esetlegesen meghibásodott berendezések azonnali javításáról és újbóli üzembehelyezéséről. A szerviz-raj technikus a repülőtéren telepített berendezések üzemzavara esetén megkeresi és kijavítja a hibát, az eseményt előírásoknak megfelelően dokumentálja.
Adott típusú rádió-, rádiónavigációs, illetve lokátor állomás technikusa diagnosztikai ellenőrzéseket, konfigurációs adatmentéseket végez. A pillanatnyi működési állapot szenzoradatait kiértékeli kezelőszoftver segítségével, műszaki előírás alapján. A repülésbiztosító altisztek a Magyar Honvédség repülő egységeinél Szolnokon, Pápán és Kecskeméten teljesítenek szolgálatot.

Speciális felderítő, Elektronikai hadviselés altiszt
Az elektromágneses spektrumban üzemelő kommunikációs és nem-kommunikációs rendszereken elektronikai hadviselési (elektronikai megfigyelés, elektronikai zavarás) feladatokat végez. Üzemelteti a Katonai Egységes Felderítő Rendszer elemeit. A megszerzett adatokat speciális adatbázisokban rögzíti. Meghatározott formai és tartalmi elemek alkalmazásával jelentést készít és továbbítja azt. Tervezi és szervezi a rendszeresített eszközpark karbantartását, szervízeltetését. Tervezi, irányítja a szakállomány szakkiképzését, továbbképzését. Más fegyvernemekkel együttműködik, kapcsolatot tart.

Speciális felderítő, Rádióelektronikai felderítő altiszt
Az elektromágneses spektrumban üzemelő kommunikációs és nem-kommunikációs rendszereken rádióelektronikai felderítési feladatokat lát el. Végrehajtja a kommunikációs felderítés (felfedés, lehallgatás, előzetes analizálás, iránymérés) feladatait és a nemkommunikációs felderítés (felfedés, ellenőrzés, előzetes analizálás) feladatait. Végrehajtja a Katonai Egységes Felderítő Rendszer elemeit. A megszerzett adatokat speciális adatbázisokban rögzíti és elemzi, az eredményekről jelentést készít és továbbítja felettesénk. Tervezi és szervezi a rendszeresített kommunikációs eszközök karbantartását, javítását. Tervezi és irányítja beosztottai szakkiképzését. Más fegyvernemekkel, egységekkel együttműködik.

Szerelő, Műszakigép-szerelő altiszt
Képes az egyszerű alkatrészeket ábrázoló műszaki rajzok értelmezésére. Munkája során betartja a munkavédelmi és egyéb szabályokat. Ismeri a munkájához szükséges fémek jellemzőit, a gépipari kötéseket, és törekszik a gépelemek és egyb anyagok szakszerű használatára. Az alap hidraulikus és pneumatikus egységek , a MH-ban rendszeresített műszaki-technikai eszközök karbantartását ellátja, a szervízelést megszervezi. Vezeti a technika igénybevételi adminisztrációját. Ismeri a MH eszköz- és anyagellátási rendszerét.

Szerelő, Páncélos- és gépjárműszerelő
Képes az egyszerű alkatrészeket ábrázoló műszaki rajzok értelmezésére. Munkája során betartja a munkavédelmi és egyéb szabályokat. Ismeri a munkájához szükséges fémek jellemzőit, a gépipari kötéseket, és törekszik a gépelemek és egyb anyagok szakszerű használatára. A MH-ban rendszerben lévő gépjármű- és kerekes harcjármű-technikai eszközök, valamint harckocsik javítását, karbantartását, üzemben tartását ellátja, a szervízelést megszervezi. Vezeti a technika igénybevételi adminisztrációját. Ismeri a MH eszköz- és anyagellátási rendszerét.

 

Általános információk

  
KategóriaHonvédelem
Szakmajegyzék szám510311104
Képzési idő2 év

Szakmai irányok

  • Állami légijármű műszerész
  • Állami légijármű szerelő
  • Híradó
  • Katonai informatikai rendszer-üzemeltető
  • Katonai pénzügyi
  • Légi vezetés
  • Műszerész, fegyverműszerész
  • Műszerész, páncéltörő rakétaműszerész
  • ??
  • Parancsnok, Légvédelmi rakéta és tüzér
  • Repülésbiztosító
  • Speciális felderítő, Elektronikai hadviselés
  • Speciális felderítő, Rádióelektronikai felderítő
  • Szerelő, Műszakigép-szerelő
  • Szerelő, Páncélos- és gépjárműszerelő

Kompetencia elvárás

Altiszti pozíció ellátásához szükséges képességek , jó kommunikációs készség , folymatos személyfejlesztés , alegység irányítási képesség, határozottság, felelősségtudat.

Végzettség

  • Megismeri a Magyar Honvédség szervezeti kultúráját. Elsajátítja és saját szintjén megfelelően alkalmazza a közösségépítés módszereit, ezzel is elősegíti a bajtársiasság kialakulását és az összetartó, támogató közösségek kialalkulását és működését. Az alapokiképzés után képes a parancs értelmezésére, végrehajtására, valamint beosztottainak parancs kiadására és katonai foglalkozás megtartására. Az alapoktatás végén a tanuló átlátja  a rendszert, a fontos részterületeket megismeri, így képes eldönteni, hogy melyik szakmairányon tanuljon tovább.
  • Az alapoktatás során a tanuló képes beosztottai motiválására, felettesei támogatására, saját vezetői képességeinek hatékony kihasználására.