Kistermelői élelmiszer-előállító

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A kistermelői élelmiszer-előállító egy összetett, az élelmiszeripari több területét felölelő szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel termeli, készíti az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra alapozva. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania a kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan saját termékekeket előllítani, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést vívhatnak ki.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám407210510
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Gyakorlatias gondolkodás, kezdeményezőképesség, kitartás, kézügyesség, felelősségérzet, jó kapcsolattaeremtő képesség.

Végzettség

  • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból előállított késztermékekkel;
  • kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, kistermelői sütőipari termékek előállítását, kistermelői cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői erjedésipari termékek előállítását, kistermelői tejtermékek előállítását végzi az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások betartásával;
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
  • árubeszerzést végez, nyilvántartást vezet a készletekről, bevételekről és kiadásokról.