Kistermelői élelmiszer-előállító

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A kistermelői élelmiszer-előállító egy összetett, az élelmiszeripari több területét felölelő szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel termeli, készíti az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra alapozva. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania a kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan saját termékekeket előllítani, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést vívhatnak ki.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210510 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Gyakorlatias gondolkodás, kezdeményezőképesség, kitartás, kézügyesség, felelősségérzet, jó kapcsolattaeremtő képesség.
Végzettség
- közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból előállított késztermékekkel;
- kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, kistermelői sütőipari termékek előállítását, kistermelői cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői erjedésipari termékek előállítását, kistermelői tejtermékek előállítását végzi az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások betartásával;
- szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
- árubeszerzést végez, nyilvántartást vezet a készletekről, bevételekről és kiadásokról.