kapubanner for mobile

Tejtermékkészítő

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét képezik, hiszen ismerjük a mondást: tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során készülnek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek stb. A tejipari technológiák irányítása összetett ismereteket kíván. A jól képzett tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi), és hosszan megőrzi minőségét a tej.

Ajánljuk azoknak a fiataloknak, akiket  érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám407210518
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kiváló színlátás és ízérzékelés, állóképesség, megbízhatóság, csapatszellem.

Végzettség

  • elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését;
  • elvégzi a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit;
  • vaj- és vajkészítményeket készít;
  • natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készít különböző állatok tejének felhasználásával;
  • az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti.