Tejtermékkészítő
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét képezik, hiszen ismerjük a mondást: tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során készülnek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek stb. A tejipari technológiák irányítása összetett ismereteket kíván. A jól képzett tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi), és hosszan megőrzi minőségét a tej.
Ajánljuk azoknak a fiataloknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210518 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kiváló színlátás és ízérzékelés, állóképesség, megbízhatóság, csapatszellem.
Végzettség
- elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését;
- elvégzi a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit;
- vaj- és vajkészítményeket készít;
- natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készít különböző állatok tejének felhasználásával;
- az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti.