Vegyész technikus
A vegyipar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Választható szakmairányok: általános laboráns szakmairány, termelési folyamatirányító szakmairány.
A vegyész technikus feladata vegyipari technológiai folyamatok végrehajtása, ellenőrzése és irányítása, valamint készülékek és berendezések üzemeltetése önállóan vagy mérnöki irányítással. Minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban analitikai és műszeres elemzéseket, fizikai vizsgálatokat végez.
Ajánlott minden természettudományos érdeklődésű, analitikus gondolkodású fiatal számára, aki szeret kísérletezni, összefüggéseket felismerni.
Általános információk
Kategória | Vegyipar |
Szakmajegyzék szám | 507112408 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
- Általános laboráns
- Termelési folyamatirányító
Kompetencia elvárás
Analitikus, logikus gondolkodás, precíz munkavégzés, döntésképesség, kézügyesség, csapatszellem.
Végzettség
- előkészíti a vizsgálatokat: ellenőrzi, felméri a szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök rendelkezésre állását és műszaki állapotát;
- az alapanyagok, segédanyagok átvételét, raktározását és feldolgozását ellenőrzi, irányítja ;
- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák gyors kijavításáról, a javítási, karbantartási munkák elvégeztetéséről;
- gondoskodik a a zavartalan alapanyag- és energiaellátásról, a gyártási feltételek optimális állapotáról;
- laboratóriumi műveleteket, vizsgálatokat hajt végre önállóan vagy mérnök irányításával, utasítások, műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
- mintákat vesz, átveszi a vizsgálandó mintákat, azokat elemzi;
- kiértékeli az elvégzett laborvizsgálatokat, az eredményeket az előírásokkal összehasonlítja ;
- közreműködik a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket hajt végre.