kapubanner for mobile

Vegyész technikus

A vegyipar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Választható szakmairányok: általános laboráns szakmairány, termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus  feladata vegyipari technológiai folyamatok végrehajtása,  ellenőrzése és irányítása, valamint készülékek és berendezések üzemeltetése önállóan vagy mérnöki irányítással. Minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban analitikai és műszeres elemzéseket, fizikai vizsgálatokat végez.

Ajánlott minden természettudományos érdeklődésű, analitikus gondolkodású fiatal számára, aki szeret kísérletezni,  összefüggéseket felismerni.

Általános információk

  
KategóriaVegyipar
Szakmajegyzék szám507112408
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

  • Általános laboráns
  • Termelési folyamatirányító

Kompetencia elvárás

Analitikus, logikus gondolkodás,  precíz munkavégzés, döntésképesség, kézügyesség, csapatszellem.

Végzettség

  • előkészíti a vizsgálatokat: ellenőrzi, felméri a szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök rendelkezésre állását és műszaki állapotát;
  • az alapanyagok, segédanyagok átvételét, raktározását és feldolgozását ellenőrzi, irányítja ;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák gyors kijavításáról, a javítási, karbantartási munkák  elvégeztetéséről;
  • gondoskodik a a zavartalan alapanyag- és energiaellátásról, a gyártási feltételek optimális állapotáról;
  • laboratóriumi műveleteket, vizsgálatokat hajt végre önállóan vagy mérnök irányításával, utasítások, műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz, átveszi a vizsgálandó mintákat, azokat elemzi;
  • kiértékeli az elvégzett laborvizsgálatokat, az eredményeket az előírásokkal összehasonlítja ;
  • közreműködik a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket hajt végre.