kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bővülnek az álláskeresők lehetőségei a második negyedévben

Mérsékelten bővülnek az álláskeresők lehetőségei Magyarországon a második negyedévben: a legnagyobb munkaerő-felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik, azon belül is az autógyártás lehet a húzóágazat - derül ki egy munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből.

A Manpower keddi közleménye szerint a 2013 második negyedévére vonatkozó munkaerő-piaci mutató - amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak - mérsékelten erősödött, értéke az előző negyedévi mínusz 2 százalékról plusz 5 százalékra emelkedett. Ez a kutatás kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték.

Az előző év azonos időszakához képest 8 százalékponttal erősödött a magyarországi mutató.

A megkérdezett munkaadók 13 százaléka létszámbővülésre számít, 8 százalékuk viszont elbocsátást tervez, 76 százalék pedig semmiféle változtatásra nem készül 2013 április-júniusban.

A közlemény idézi Kiss Juditot, a cég magyarországi ügyvezető igazgatóját, aki szerint bár a magyar mutató a legoptimistább a kutatás kezdete óta, az adatot óvatos derűlátással érdemes nézni. Az előző öt negyedévben ugyanis egyszer sem sikerült betörnie a mutatónak pozitív tartományba, vagyis a mostani várakozások csupán azt jelzik, hogy a magyar munkaerőpiac talán képes lesz elindulni felfelé a gödör aljáról - vélekedett.

Kilenc szektorból nyolcban a munkaadók az alkalmazottak számának bővülésére számítanak. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A munkaerő-piaci mutató értéke mindkét szektorban plusz 10 százalék.

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció plusz 6 százalékon áll, míg három szektor, a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a köz- és szociális szféra plusz 4 százalékot jelentett.

Az építőipar munkaadói ugyanakkor további zuhanásra számítanak, az ágazat mutatója mínusz 6 százalékon áll.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hétben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17 százalékpontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12 százalékpontot erősödött a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén.

A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6 százalékpontot erősödött, és 5 százalékpontos növekedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból. Az építőipar, valamint a nagy- és kiskereskedelem kilátásai relatíve stabilak maradtak.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hétben várható növekedés. A legjelentősebb javulást - 22, illetve 15 százalékpontosat - a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. Három ágazatban - a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás valamint a kommunikáció területén - az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5 százalékponttal romlottak a kilátások.

A szektorális adatokat tekintve az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik - kommentálta az adatokat Kiss.

Hozzáfűzte, hogy a közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, hiszen a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte.

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a mutató plusz 13 százalékon áll. A Dél-Alföld a második, plusz 10 százalékkal. A budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be.

A szolgáltató negyedévente készíti el munkaerő-piaci előrejelzését, hogy felmérje a munkaadók következő negyedévi szándékait a munkaerő létszámának csökkentésével, illetve növelésével kapcsolatban. Az előrejelzés 42 ország és régió több mint 65 ezer munkáltatójának megkérdezésével készül.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk