kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Dilettantizmusról árulkodik az alulöltözöttség

Régen kulturált megjelenés jellemezte a munkahelyeket, manapság inkább rábízzák a közösségekre, nincsenek kőbe vésett szabályok, így nem könnyű eldönteni, mihez tartsuk magunkat. A divattal együtt ugyanis az elvárások is átalakultak, fellazultak, liberalizálódott az öltözködés a nagy és a kis cégeknél is.

images

Sokan hangoztatják, hogy a munkahelyi ruházat célja nem a figyelemfelkeltés. Az öltözékünk a profi hozzáállást és hozzáértést hivatott vizuális módon alátámasztani. A HR Portal utánajárt, hogy ez a meghatározás a mindennapokban mit is takar.

A protokoll nem ismer irgalmat

Manapság számos munkahely elnéző a fiatalok hóbortos öltözködésével kapcsolatban, és nem szólnak bele, ha farmerbe lejtenek be. A protokoll azonban igen szigorú és konzervatív divat szerint határozza meg a megfelelő megjelenést. Ami elég furcsa lehet egy 22 éves frissdiplomás számára, hiszen már nem nagyon tanítják az udvarias magatartást, az illemet, az etikettet és az alkalomhoz illő öltözködést sem. Így fordulhat elő, hogy állásinterjúra szűk rövidnadrágban, harisnya nélkül, ujjatlan mély dekoltázsú felsőben jelennek meg a fiatal lányok. A Manpower toborzási vezetője is arra figyelmeztet: az állásinterjún könnyű elbukni a "topis" megjelenés miatt.

A protokoll kimondja: nem illik sem állásinterjún, sem a munkahelyen élénk színű, lezser, vagy éppen illetlen ruhadarabokat felhúzni. Erre sokan felszisszenhetnek: "micsoda ódivatú felfogás ez!". Pedig annak, aki az üzleti életben boldogulni kíván, és azt szeretné, hogy személye és cége hiteles, megbízható képet sugalljon, kénytelen ezeket az írott és írtatlan szabályokat betartani. Na de melyek ezek?.

Visszafogott elegancia és egyéniség

Az elvárt öltözködési norma szerint kell ruhatárunkat kialakítanunk - vág bele a protokoll alapjaiba Dr. Vámos Lászlóné igazságügyi főtanácsos, Madridban Nemzetközi Protokoll Érdemrenddel kitüntetett protokoll szakértő. Hangsúlyozta: továbbra is érvényben van az az íratlan szabály: hogy a visszafogott elegancia jellemezze megjelenésünket. Hiszen sokat elmond az illető személyiségéről, illetve az adott cégről az, hogy az ott dolgozók milyen külsővel fogadják a vendégeket, és a cég képviselője hogyan jelenik meg egy tárgyaláson. Vámos Lászlóné hozzátette: a visszafogott elegancia mellett fontos az illető egyénisége is. A protokoll szabályai szerint mindig az adott eseményhez kell öltözködnünk, a feltűnést, az extravaganciát kerüljük. Lehet alkalmazkodni a divathoz, de nem feltűnően - vallja Vámos Lászlóné, aki szerint érdemes egy életre megjegyeznünk: az utcai öltözködést és az üzleti életben való megjelenést külön kell választani.

Nincsenek kőbe vésett szabályok a cégeknél

A protokoll szakértő szerint a multiknál is liberalizálódott az öltözködés, és a ruhapénz megadóztatása is befolyásolja a dolgozók kinézetét. Régen kulturált megjelenés jellemezte a munkahelyeket, manapság inkább rábízzák a közösségekre.

A Manpower számos céggel kapcsolatban áll, így van tapasztalatuk arra vonatkozólag, mennyire szigorúak a cégek öltözködést illetően. - Mi úgy tapasztaljuk, hogy ritka az erősen kötött szabály az öltözködésre vonatkozóan. Dress code helyett inkább formaruhával találkozunk - mondta portálunknak Szekeres Katalin, a Manpower toborási marketing vezetője. Hozzátette: a legtöbb esetben a betöltött munkakörben ellátott feladat határozza meg az öltözködést. Fizikai dolgozók esetében az ellátott feladat általában munkaruhát igényel. Itt a praktikum és a biztonság határozza meg az öltözködést. A szellemi vagy irodai munka viszont már hivatalosabb megjelenést igényel, és itt jellemzőbb, hogy a munkatársaknak valamilyen irányelvhez kell igazítaniuk az öltözködésüket. Az ügyfélkapcsolati munkatársak esetében - akik munkájuk során rendszeres személyes kontaktusban vannak az ügyfelekkel -, vagy a magasabb beosztású munkatársak esetében különösen fontos a megfelelő öltözék, hiszen megjelenésükkel egyben az adott vállalatot is képviselik.

Mi a módi a Manpowernél?

A Manpowernél nem szabályozza dress code a munkatársak öltözködését. Alapvetően az etikett és maguk az aktuális helyzetek határozzák meg a megjelenést. Az ügyfelekkel való találkozókon - mint általában minden vállalat esetében - az üzleties megjelenés az irányadó, ami a nők esetében kiskosztümöt jelent, a férfiak esetében pedig öltönyt. Az álláskeresőkkel való személyes kontaktus során a nagyon hivatalos megjelenés nem mindig célravezető, hiszen feszültséget teremthet. Itt a cél a kötetlenebb, bizalmi légkör megteremtése, ezért a megjelenés is a feszültségmentes légkör kialakítását célozza.

Szekeres Katalin kijelentette: a Manpowernél nincsenek arculati kötöttségek. A hétköznapokban nem törekszenek a munkatársak egységes megjelenésére sem. Jellemzően más vállalatok sem a cég arculatához igazítják a munkatársaik megjelenését. Olyan alkalmakkor azonban, amikor a munkatársak a cégképviseletet látják el bizonyos eseményeken - pl. sajtótájékoztatón - a helyzet megkívánhatja az egységesebb megjelenést.

A menedzser megjelenésének legfontosabb üzenete a megbízhatóság és a szakmai magabiztosság - fogalmazza meg a vezetővel szembeni elvárást a protokoll szakértő. A szakmai pozíciók esetében a különböző szintek mellett, elsősorban az azzal járó feladatok határozzák meg a megjelenést. A közigazgatásra a visszafogottság és a konzervatív megjelenés a jellemző. A bankoknál illetve a multinacionális vállalatoknál is elsősorban a személyes ügyfélkapcsolati feladatokat ellátó munkatársakat érintik a szigorúbb megkötések. Ebben az esetben a szolid, üzleties megjelenés az elvárt. A felsővezetők esetében az üzleties megjelenés mellett, az öltözék és a kiegészítők minősége is fontos szempont, hiszen ennek üzenete pozícionál is egyben - fejtett ki a Manpower toborzási vezetője.

A HR területén van dress code

A legtöbb helyen tehát egyénileg döntik el a dolgozók, mit viseljenek. A HR viszont egy tipikusan olyan terület, ahol él és virul a ruhára vonatkozó szabályozás. Hasonlóan a biztosítókhoz, bankokhoz, multinacionális céghez, pénzügy vonalán mozgó vállalatokhoz, a cég minden területén elvárás az üzleties megjelenés. A férfiak ilyenkor szövetnadrágot, öltönyt, a nők szoknyát, kosztümöt, harisnyát viselnek és a visszafogott elegancia a jellemző. - Az üzleti életben és a HR területén két féle színvilág lehet az irányadó a ruhatárunk kialakításánál. Az egyik a szürkés-fehéres - ami hidegebb, konzervatívabb és egyben üzletiesebb, a másik pedig a barnás-bézses - ami egy melegebb színvilág - vezette le Szekeres Katalin.

Így nézzen ki egy menedzser

A protokoll szakértő a férfiak irodai ruhatárát illetően elmondta: mindig az évszakhoz alkalmazkodva válogassák össze az öltöny színét, az inget, nyakkendőt és a cipőt. Ez utóbbi lehet fekete, de barna, illetve szép konyakszínű is. A sötét öltöny inkább a hűvösebb időre vonatkozó öltözék, illetve itt is az a lényeg, hogy "alkalomhoz illően öltözzék" nyáron és hidegebb évszakban egyaránt - fűzi hozzá Vámos Lászlóné.

Ha egysoros gombolású a zakó, akkor az öltöny alatt illik mellényt viselni, ha hivatalos eseményre megy, akkor a középső gombot be kell gombolni. Kétsoros zakó esetében pedig mindig be kell gombolnunk, ha felállunk. A nyakkendő lehet mintás, de valamelyik színében köszönjön vissza az öltöny színe. A zokni színe legyen összhangban az öltöny és a cipő színével, a zokni hossza 7/8-os, az elegáns alkalmi zokni a térdig ér - fogalmazza meg az öltözködési elvárásokat Vámos Lászlóné.

A szakember azt javasolja a közép- vagy felsőszintű vezetőknek, hogy mindig tartsanak egy ünnepi öltözéket szekrényükben. Hiszen, ha hirtelen teszi tiszteletét nálunk egy felső vezető, vagy egy fontos ügyfél, akkor ezzel elkerülhetjük a kínos pillanatokat, és könnyen elegánssá varázsolhatjuk ruhánkat.

Kánikula a munkahelyen: az elegancia nyáron is elvárás

- A melegebb évszakokban általában a szigorúbb öltözködési szabályokat alkalmazó munkahelyeken is eltekintenek a harisnya viselésétől és az ingek, illetve blúzok esetében is viselhetnek a munkatársak rövid ujjút - véli Szekeres Katalin. - Ha egy nőnek melege van, húzzon fel egy szép könnyű nyári ruhát, amely nyáron is garantálja az elegáns megjelenést - véli Vámos Lászlóné. A szakember szerint a közhivatalban, napközben dolgozó férfiaktól és nőktől nem kell elvárni a szigorú dress codot, mert ez túl ünnepélyes (frakk, szmoking, koktélruha stb.). A hétköznapi öltözék fogalmába belefér a nőknél a rövid ujjú blúz, vagy nyári ruha. A kombinépántos felsőrész azonban önmagában nem elegendő, könnyű blézer viselése nyáron is elvárás az üzleti életben.

Ami kerülendő: miniszoknya, dekoltázs, erős smink és parfüm

Vámos Lászlóné kiemeli: senki sem vitatja a farmer célszerűségét, de a szabadidőruhák minden változatával együtt kizárandó a hivatali öltözet fogalmából. Ugyancsak nem fogadható el a miniszoknya, a sort, a strandruha, a fantáziamintás harisnya, a mély dekoltázs, a papucs, a tornacipő, de az erős parfüm sem. Az illat ne legyen tolakodó, a smink pedig erős! Más a nappali és az esti kikészítés - írja le az etikett szabályait a szakember.

Pénteken megengedett a lezser ruha

- Azonban itthon is egyre több multinacionális vállalatnál találkozhatunk azzal a gyakorlattal, hogy a szigorúbb hétköznapok után pénteken megengedett a munkatársak lazább megjelenése, abban az esetben, ha a napi programban nem szerepel például tárgyalás. A közigazgatás területén jellemzően elvárják a munkatársaktól a komolyabb megjelenést - árulta el portálunknak a Manpower toborzási vezetője. A pénteki lezserebb öltözködést a protokoll is megengedi. Vámos Lászlóné azonban hangsúlyozta: a hét utolsó napján sem szabad elengedni magunkat. A lezser öltözködés nem azt jelenti, hogy miniszoknyában lejtsünk be munkahelyünkre. Törekedni kell sportos, elegáns öltözékre, Közhivatalba nem illik a hosszú csizma, short nadrág. Ruhának, felsőnek legyen ujja, a spagetti pántos felső pedig nem illendő - sorolja a kívánalmakat a szakember.

Dilettantizmusról árulkodik az alulöltözöttség

"Az egyik delegációval egy tehénlegelőn sétálgatva azon gondolkoztam, vajon nem vagyok-e túlságosan kiöltözve. Ahogy végignéztem a minket bámuló teheneken, arra gondoltam, hozzájuk biztosan. Ha viszont a vendégekre gondoltam, akkor valószínűleg helyesen jártam el. A vendég miniszter és a felesége sportosan volt felöltözve. Én egy világosszürke kosztümöt viseltem világoskék blúzzal, e színekhez harmonizáló ékszerekkel. Fehér szandál volt rajtam és fehér retikült tartottam a kezemben. Nyár lévén, a főnököm hasonlóképpen világosszürke öltönyben jelent meg. Azon az állásponton voltunk, hogy mi a vendégeket tiszteltük meg öltözékünkkel, amiben természetesen nemcsak a tehénlegelőn jártunk" - meséli Dr. Vámos Lászlóné tapasztalatait.

Látható, hogy nem is olyan egyszerű eligazodni azon, mi az "alkalomhoz illő". A túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség pedig a hozzá nem értést árulja el - állítja a protokoll szakértő.

Állásinterjún és első munkanapon

Vámos Lászlóné azt javasolja a cégeknek, hogy készítsenek egy listát az újonnan belépőknek elvárásaikról, hogy az íratlan szabályok írottá váljanak.

Szekeres Katalin kiemelte: az állásinterjún való megjelenéskor mindenképpen "a kevesebb néha több" elve érvényesül. Az első benyomás nagyon fontos egy állásinterjún. Egy interjú értékelésekor a megjelenés értékes "pontokat" hozhat egy jelentkező számára és egyúttal ronthat is az interjú során kialakuló összbenyomáson. A túl hivalkodó öltözet, vagy éppen az alulöltözöttség kerülendő - nyomatékosítja a Manpower toborzási vezetője.

A protokoll szakértő szerint egyébként sem a ruhapénznek, sem magának a fizetőeszköznek nincs köze a megjelenéshez. Az etikett szabályainak ismerete, elegancia, stílus függvénye a megjelenés. A lényeg, hogy megtaláljuk az arányt.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk