kapubanner for mobile
Szerző: Buzás Judit
Megjelent: 14 éve

Egyre több cég kölcsönzi a munkaerőt

A nyári időszakban minden évben megnő az igény a kölcsönzött munkaerő alkalmazására. Az elmúlt hónapokban pedig a hazai munkaerőpiac élénkülése is ösztönzőleg hatott a kölcsönzés területére. Még nem látszik pontosan, túl van-e a mélyponton a gazdaság, vagy lesz-e még második hulláma a válságnak, de egyre nagyobb a kereslet a rugalmas foglalkoztatási formák iránt.

images

images

A gazdaság fellendülésének első jelei arra ösztönzik a termelő, gyártó cégeket, hogy - még ha nem is állandó munkaerő felvételével, de - a foglalkoztatott állomány növelésével reagáljanak a fogyasztói igényekre, a magukhoz térő amerikai és európai piacok várakozásaira, a gyártó kapacitás növelésére. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a munkaerő-kölcsönzés. A magas munkanélküliséggel küzdő térségekben a munkavállalók részéről is növekedni látszik az igény a kölcsönzött foglalkoztatás iránt. Így már nemcsak a szabadságolások és a mezőgazdasági területen jelentkező idénymunka élénkítik a munkaerő-kölcsönzés piacát, de azok a vállalatok is elgondolkodnak a kölcsönzésen, akik korábban nem, vagy csak igen kis arányban foglalkoztattak ebben a formában.
A nagy multinacionális vállalatok elterjedésével, az 1960-as évek végén, 70-es évek elején jelent meg Európában ez a foglalkoztatási forma és mindhárom szereplő - a vállalatok, a munkavállalók és a kölcsönző cégek - számára is számos előnnyel járt. Magyarországon a rendszerváltást követően indult gyors növekedésnek a munkaerő-kölcsönzés.



Nyitás a kölcsönzés irányába



A gazdasági válság hatására átalakulóban vannak a klasszikus foglalkoztatási formák - mondja Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Míg korábban nem kívánt rosszként tekintettek a munkaerő kölcsönzésre, addig az elmúlt fél évben felértékelődött a munkaerő-kölcsönzés munkahely teremtő ereje. A korábban kiszolgáltatottnak tekintett kölcsönzésről, mint foglalkoztatási formáról kiderült, hogy semmivel sem bizonytalanabb, mint a hagyományos munkaszerződésben dolgozók helyzete. A válság rádöbbentette a munkavállalókat, hogy mindenki egyformán kiszolgáltatott.

A cégek is nyitottabbá váltak. Belátták, hogy a munkaerő kölcsönzésével jobban tudnak alkalmazkodni a gazdaságban végbemenő, sok esetben előre megjósolhatatlan változásokhoz. Mivel a munkaerő-kölcsönzés elsődleges funkciója a rövid távú foglalkoztatás megvalósítása (jól mutatja ezt, hogy a német szakirodalomban a "Temporalarbeit" szót használják a kölcsönzésre), ezért gyors és hatékony segítséget tud nyújtani a vállalatok termelési igényeinek változásaihoz.

A munkaerő-kölcsönzés iránti megnövekedett érdeklődésről számolnak be a Kelly Services-nél is. A nyári időszakos munkák esetében korábban is népszerű volt a kölcsönzés. A rövid ideig, néhány hónapig tartó határozott idejű munkák esetében jellemzően az irodai kisegítés, az adatrögzítés és a termelés beosztásához igazodó, idény jellegű fizikai munkák a legkeresettebbek - mondják. Tapasztalataik alapján azonban a munkaerőpiacon határozottan érződik, az érdeklődés a munkaerő-kölcsönzés iránt, a nyári időszaktól függetlenül is. Úgy látják, hogy ez a trend már a tavalyi év során elindult. A 2008-ban elkezdődött gazdasági válság hatására számos cég kezdte alkalmazni, vagy bővítette ki a munkaerő-kölcsönzés, mint munkáltatási forma alkalmazási területét. Arra számítanak, hogy a munkaerő-kölcsönzés tovább fog erősödni. Főleg, mivel még nem tudni, hogy a jelenlegi állapot a stabilizálódás és egy hosszú távú fellendülés kezdete, vagy csak most következik a válság második, negatív hulláma. A vállalatok óvatosan terveznek munkaerő-gazdálkodásuk terén is, melyhez a munkaerő-kölcsönzés megfelelő rugalmasságot tud biztosítani.


A kölcsönző cégek piacának átrendeződése



A kölcsönző cégeket is érintette a recesszió. Voltak, akik eltűntek, mások pedig épp most látták elérkezettnek az időt, hogy - az egyre keresettebbé váló kölcsönzés hatására - saját munkaerő-kölcsönző vállalkozást indítsanak.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legutóbbi, nyilvánosságra hozott adatai szerint 2008. december 31-én 948 munkaerő-kölcsönző cég működött és 116 835 munkavállalót foglalkoztattak kölcsönzött munkaviszonyban. A legtöbben a mezőgazdaságban, a feldolgozóipar területén, valamint adminisztrációs munkakörökben tevékenykedtek. A legtöbb munkaerő-kölcsönző vállalkozás a közép-magyarországi régióban működik.
Több cég szünetelteti működését, mások a fúzióban keresik a megoldást a gazdasági válság hatására végbemenő változásokra. A külföldi tulajdonú munkaerő-kölcsönzők pedig, úgy tűnik, egy időre leálltak a magyarországi terjeszkedéssel. A válság újraírja a piaci szereplők helyzetét, nagyon erős a szelekció Csaposs Noémi elmondása szerint. Az erőteljes versenyben, a túltelített piacon hosszú távon csak a tőkeerős és nagy szakmai tudású, jó referenciákkal rendelkező munkaerő-kölcsönző cégek fognak tudni talpon maradni. Amiatt is, mivel az eddigi tervezhető kölcsönzői ciklikusság helyett, jóval kiszámíthatatlanabb, hektikusabb gazdasági körülmények között kell helytállniuk.


Tapasztalatszerzés és ugródeszka



A kölcsönzéses formában betölthető állások legálisak és korrektek. A munkaerő-kölcsönzés során talán azonban az a legfontosabb, hogy mind a kölcsönzésről, mind pedig a kölcsönző és munkaadó cégről kellő információ birtokában vállalják el az így meghirdetett pozíciókat. Hiszen sok esetben a tájékozatlanság miatt elégedetlenek ezzel a munkaformával - mondja Csaposs Noémi. Érdemes tudni, hogy akik ezt a munkaformát választják, leggyakrabban határozott munkaidőre kerülnek alkalmazásba, de lehetőség van határozatlan idejű kölcsönzésre is. Valamint, hogy (az egyenlő bánásmód elve alapján) egy év elteltével a kölcsönzött munkaerőt is ugyanazok a juttatások illetik meg, mint az állományba lévő munkatársakat. Vagyis: adott cafeteria rendszerben működő vállalatnál ugyanúgy biztosítani kell a juttatásokat (pl. a munkába járási hozzájárulást, vagy az étkezési utalványt), mint a többi dolgozónak. Erre a kölcsönző cégeknek kell tekintettel lenniük, de a kölcsönzésben foglalkoztatottak is felhívhatják rá a figyelmet, ha látják, hogy a többi munkavállaló ilyenben részesül.
Az egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég, a 20 országban működő Trenkwalder kölcsönzött állományának 30 százalékát az irodai munkakörök teszik ki, 70 százalékban pedig fizikai munkakörökbe kölcsönöz.


A munkaerő-kölcsönzésben alkalmazott - főként fizikai munkakörök esetében - a kiválasztás kevésbé hosszadalmas és bonyolult, így sok esetben könnyebb ebben a formában munkát találni. A kölcsönzés azért is hasznos az álláskeresők számára, mert így nem esnek ki a gyakorlatból, sőt, a betanítás során új munkatapasztalatokat is szerezhetnek. Mindemellett pedig kiváló lehetőséget jelent arra, hogy megmutassák, mire képesek. Gyakori, hogy a jól teljesítő, kölcsönzötti munkaviszonnyal indult munkavállalók, amint lehetőség nyílik a létszámbővítésre, állandó státuszba kerülnek a kölcsönbevevő cégnél, mint kipróbált és bevált munkaerő. Még jobban kihasználhatják a kölcsönzésből származó előnyöket azok, akik a munkaerő-kölcsönzés szezonális jellegéhez alkalmazkodva vállalják a mobilitást, hogy adott helyzetben, a gyártás, vagy termelés kívánalmainak megfelelően, ideiglenesen az ország egyik részéből a másikba költözzenek, és ott végezzék ugyanazokat a feladatokat. A gazdasági szereplők már felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, Magyarországon azonban egyelőre még kevésbé rugalmasak a munkavállalók. A recesszió, és az elkövetkező kilábalás azonban várhatóan ezen a területen is újragondolásra készteti majd az álláskeresőket.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk