kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Ellenőrzés a munkahelyeken a radikálisok kiszűrésére

Franciaországban regionális integrációs központokat hoznak létre radikalizálódott fiatalok, illetve olyan emberek számára, akik esetében felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a dzsihadizmussal - jelentette be hétfőn Manuel Valls miniszterelnök.

A 2017 végéig megnyíló, úgynevezett deradikalizációs központok létrehozására 2018-ig mintegy 40 millió eurót költ a kormány. Az első központ nyáron nyílik meg "olyan bűnbánók számára, akiknek megbizonyosodunk az őszinteségéről és arról a szándékáról, hogy hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba" - fogalmazott Manuel Valls.

Az intézkedés célja, hogy kétszer annyi - feltételezhető - iszlám radikálissal tudjanak foglalkozni a hatóságok, mint korábban, és meg tudják akadályozni, hogy az érintettek elutazzanak és csatlakozzanak a dzsihadista harcokhoz Irakban vagy Szíriában. Jelenleg mintegy 1600 ilyen fiatallal foglalkoznak szakemberek.

A Le Parisien című fővárosi napilap összesítése szerint Franciaországban - ahol tavaly 147-en vesztették életüket iszlamista terrortámadásokban - jelenleg mintegy 10 ezer radikalizálódott fiatalt tartanak nyilván a hatóságok. Hivatalos adatok szerint eddig mintegy 2 ezer francia állampolgár vett részt az iszlamisták oldalán a harcokban Szíriában és Irakban.

"A dzsihadizmus elleni harc generációnknak kétségtelenül a legnagyobb kihívása" - mondta a kormányfő egy sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt kormányának mintegy tíz tagja is, köztük az igazságügyi és a belügyminiszter.

A jövőbeni központok legalább fele a hatóságok kérésére fog befogadni olyan embereket, akiket - elmarasztaló ítélet hiányában - fegyházban nem lehet elhelyezni.

A hétfőn bemutatott program szerint a deradikalizációs hálózat mellett létrejön egy nemzeti koordinációs iroda, amely a prefektusok, a megyék és az egyesületek munkáját hangolja össze. Ezzel párhuzamosan az érzékenynek tekintett munkahelyeken is gyakoribbak lesznek a közigazgatási vizsgálatok a radikális emberek kiszűrésére. A rutinvizsgálatok nagy események előkészítésének is részei lesznek, mint például a június 10-én kezdődő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság.

A kormány a dzsihadista és szalafista propaganda feltartóztatására "egy erőteljes nyelvezetet" is szeretne használni, valamint megállítani a dzsihadista jelöltek egyre szélesebb méretű toborzását. Ennek érdekében a radikalizációról és a terrorizmusról tudományos tanácsadó program indul, amelynek célja a terrorelhárítással foglalkozó hatóságok és a témát kutató szakemberek közötti kapcsolattartás megerősítése.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Utcára vonultak a pedagógusok Brüsszelben

A megmozduláson több mint ötezren vettek részt. Teljes cikk

A brit dolgozók 78 százaléka a munkahelyi stressz miatt mondana fel

A brit gazdaság csak tavaly 17,1 millió nap betegszabadságot veszített a munkahelyi stressz és szorongás miatt. Teljes cikk