kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hónapja

Ezek a munkahelyi stressz legfőbb jelei, amikre a vezetőknek oda kell figyelnie

Számos jele van, ha egy dolgozó stressztől szenved a munkahelyén. De vajon mik ezek a tünetek és hogyan veheti észre a vezető, hogy alkalmazottja nehéz időszakon megy keresztül?

zek a munkahelyi stressz legfőbb jelei, amikre a vezetőknek oda kell figyelnie-

A stressz jeleinek felismerése a hatékony munkavállalói menedzsment egyik kritikus eleme – írja a hrnews cikke. A Health and Safety Executive (HSE) legfrissebb éves jelentése szerint az elmúlt évben körülbelül 875 000 brit munkavállaló tapasztalt munkahelyi stresszt, depressziót vagy szorongást.

A jelek felismerése és kezelése enyhítheti az egyénekre gyakorolt negatív hatásokat. Emellett a munkahelyi morált is növelheti.

Simon Walter, a Rhino Safety egészségügyi és biztonsági tanácsadó cég munkatársa szerint: "A munkával kapcsolatos stressz a munkavállalóknak a vezetőkkel, a kollégákkal és a munkahely egészével való interakcióiból eredhet. Ezeknek a stresszoroknak a korai felismerése nagy lépés abban, hogy segítsünk az adott kollégának megbirkózni a problémával." Simon felvázolja azt a hét tünetet, amelyekre figyelni kell, és amelyek a munkavállalók körében stresszre utalhatnak:

Fokozott érzelmi reakciók

Az érzékenyebbé válás és a hirtelen vagy szélsőséges érzelmi reakciók jelezhetik, hogy valaki stresszes. Ezek a reakciók fokozott stressz esetén hangsúlyosabbá és kevésbé kiszámíthatóvá válnak. A megemelkedett stresszszintek konfliktusokhoz vezethetnek a csapatokon belül. A gyakori viták olyan mögöttes stresszfaktorok jelei lehetnek, amelyekkel azonnal foglalkozni kell.

Magasabb fluktuáció

A fluktuáció jelentős növekedése a csapat elégedetlenségére és stresszre utalhat. A nyitott és barátságos munkakörnyezet megteremtése alapvető fontosságú a dolgozók boldogságának biztosításához és a fluktuáció csökkentéséhez.

Több szabadidő

A munkahelyi stressz súlyosbíthatja mind a fizikai, mind a mentális egészségügyi problémákat, ami gyakoribb és hosszabb távolléteket eredményezhet. Azok az egyének, akik az összeférhetetlen környezet miatt nehezen jönnek be a munkahelyükre, gyakrabban dönthetnek úgy, hogy távolról dolgoznak, vagy több időt vesznek ki a munkából.

Változás a munkarendben

A viselkedésbeli változások, mint például az állandó késések vagy az állandó túlórázás jelezhetik, hogy a munkavállaló stresszes. A munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú. Ezért a munkarendjükben bekövetkező drasztikus változások azt jelezhetik, hogy nem tudnak megbirkózni valamivel a munkahelyen vagy azon kívül. Ha ez a viselkedés tartósan fennáll, akkor érdemes lehet beszélgetni az adott munkavállalóval.

Hangulatváltozások

A hangulati ingadozások a stressz könnyen észrevehető jelei. Azok a munkavállalók, akik a szélsőségesen nyugodt és ingerlékeny állapotok között ingadoznak, gyakran nem dolgozzák fel megfelelően a stressz forrását. Ez hatással lehet az interperszonális kapcsolatokra és az általános munkahelyi dinamikára.

Visszahúzódás

A munkával kapcsolatos stresszt átélő alkalmazottak visszahúzódhatnak a munkával kapcsolatos és társadalmi tevékenységektől. Ha a dolgozó egyébként sem élvezi a társas tevékenységeket, akkor ez a pont nem biztos, hogy áll. Ha azonban észrevehető különbség van a viselkedésükben, akkor cselekedni kell.

Kimerültség

A stressz mind a szellemi, mind a fizikai jólét romlásaként jelentkezhet. Az olyan jelek, mint az állandó letargia és a csökkent motiváció, a munkával való elégedettséget és teljesítményt befolyásoló stresszorokra utalhatnak. Ez fizikailag is hatással lehet a munkavállalóra. Ha a fáradtság nem külső tényezőkre vezethető vissza, például egy nehéz hétvégére, akkor az, hogy egy munkavállaló állandóan láthatóan fáradt, a stressz jele lehet. Ha ez a munkavállaló számára állandó állapot, akkor a stressz-szintjének kezeléséhez támogatásra lehet szüksége.

 

hrnews

fotó: unsplash

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk