kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 9 éve

Gyakornokként, egy startup-kultúrájú vállalatnál

Külön felkészítés nélkül kapta Timaffy Balázs - akkor még elsőéves egyetemista - a szervezeti egységétől azt a fajta bánásmódot, amely abban segítette őt, hogy ne csak maga a munkahely legyen a számára kellemes fogalom - azt is ennek a közösségnek köszönheti, hogy harmadik éve szeret bejárni, tanulni. Sőt, ő az, aki a lehetőségei ellenére sem tervezi azt, hogy külföldre megy a diploma megszerzése után. Az NNG által biztosított, vállalati lehetőségekről, fejlesztési irányokról beszélgettünk – a fiatalember mellett – Magyari Andreával, a cég HR igazgatójával.

images

images

Már évek óta fogad az NNG Kft. gyakornokokat, akik bekapcsolódhatnak különböző üzleti területek munkájába, és értékteremtő munkavégzés mellett tanulhatják az egyetemi tudáshoz képest új szakmai ismereteket. Az utánpótlás biztosítása mellett a legfontosabb tervük a cég „brandjének” erősítése.

3D-vel, hangvezérléssel, okos autós rendszerekkel dolgozhatnak a fiatalok

Magyari Andrea és Timaffy Balázs
„Az NNG Gear Up gyakornoki programunkat hat fővel kezdjük, de jelenleg is 50-60 fős gyakornoki létszáma van a közel 800 fős NNG-nek” – kezdi az új, speciálisan a navigációs terület iránt érdeklődő, mérnökhallgatókat megszólító program ismertetését Magyari Andrea, a cég HR igazgatója.

„Néhány hónappal ezelőtt tervbe vettük, hogy egy igazán speciális, extra feltételeket biztosító, szoftverfejlesztőkre fókuszáló programot fogunk indítani” - mondja a HR vezető. Olyannyira fontossá vált a szakmai utánpótlás-program, hogy az idei HR stratégiában még kiemeltebb fókuszt kapott.

Az „NNG a Gear Up” nevű gyakornoki programja során a cég a legjobb hat szoftverfejlesztő hallgatót veszi fel. A program keretében gyakornokok egy speciális szakmai rotáció során több csapat munkafolyamataiba és szakmai munkájába kaphatnak betekintést.

A program hat hónapja alatt a résztvevők megismerhetik az NNG specialista csapatait, akikkel az iGO navigáció fejlesztésének olyan különleges területein dolgozhatnak, mint a 3D vizualizáció, hangvezérlés, vagy éppen a jövő okos autóinak rendszerei. A program minden állomásán egy mentor segíti a fiatalokat, hogy a legtöbbet tudják kihozni magukból, és a programból. Mint a csapatok egyenértékű tagjai, a résztvevők ugyanazokat az előnyöket élvezhetik, mint bárki más a cégnél. Fizetést kapnak, és korszerű munkaeszközöket, illetve a munkanapjaikat a cég a kreatív munkavégzés céljára épített, gyönyörű és inspiráló irodájában tölthetik. Ami talán a legfontosabb, hogy akik sikeresen teljesítik a programot garantáltan állásajánlatot kapnak az NNG-től.

A program pilot-jellegű. A kiválasztott fiatalokat nem „szétszórják a szervezetben”, hanem egy csoportban, egy szervezeti egységben helyezik el, egy idő után önálló feladatokat kapnak, és dolgoznak.

A csapatban való együttműködés a legfontosabb képesség

Az NNG-nél egyaránt keresik a tapasztalt mérnököket, és a „csillogó szemű” pályakezdőket és nem kevésbbé a gyakornokokat. A szoftverfejlesztő felvételeknél elvárás a C++, vagy Java, illetve egyéb programnyelvek ismerete, mert ez egyfajta, közös tudásalap. Gyakornokok esetén Magyari Andrea nem lát különbséget a BA és az Msc- szintű, az állami, vagy a magán, illetve a vidéki, vagy a budapesti műszaki felsőoktatási intézményeken szerzett tudás között, hiszen a legjobb informatikai szakemberek tudásukat nemcsak a felsőoktatásból, hanem önfejlesztés során és a szakterületük iránt érzett szenvedélyből sajátítják el. Mindenkit egyformán várnak.

Az angol nyelv a fontos vízválasztó. Mivel a cég nemzetközi környezetben működik, ezért elengedhetetlen a jó nyelvtudás.

A legfontosabb kiválasztási szempontok azonban az egyéni kompetenciák. A szakmaiságon túl a rugalmasság, és a kitűnő problémamegoldás mellett létezik egy, az NNG-nél mindenképpen fontossá vált „csúcskompetencia” is. Ez pedig a csapatban való együttműködési képesség.

„Ezzel a területtel sokat kell foglalkoznunk, mivel a nálunk dolgozó IT szakemberek nagy része nem kifejezetten kommunikatív. Ezért a belső kommunikáció az, amire nagyon oda kell figyelnünk, hiszen ez nagyban segíti a tudásmegosztást, az együttműködést és nem utolsósorban az eredményességet.” – állítja a HR szakember. Van akinek elég, ha lát olyan jó példát, amit később ő maga is követni tud, de a kommunikációs gyakorlatok, újabb- és újabb felületek megnyitása is mindig hasznos. Ma már fontos eredmény, hogy például vannak olyan projektek, amelyek után már személyesen ülnek le a résztvevők megbeszélni a tanulságokat. „Ha megérzik, hogy kommunikálni jó dolog, akkor szívesen teszik” – mondja Magyari Andrea.

A kezdeti ijedtséget feloldották a kollégák

Még nem volt húszéves Timaffy Balázs, amikor, elsőéves egyetemistaként elkezdett az NNG egyik korábban meghirdetett gyakornoki programjában dolgozni. 120 fő közül esett rá a választás, és amikor 2013 januárjában belépett élete első munkahelyére, minden új volt a számára. A fiatalember a BME GTK-ra jár, műszaki szakmenedzser lesz majd belőle. A jelentkezését az motiválta, hogy gyakorlatot szerezhessen, és ugyanakkor arról is tudomása volt, hogy elég jó kereseti lehetőséget biztosít az NNG már a gyakornokok számára is. Kapott egy laptopot, és bár az első 1-2 hónapban sok időt kellett a cégnél bent töltenie, de a mobilis munkaeszköznek, és a sikeres betanulásnak/betanításnak köszönhetően a következő időszakban rugalmasan, akár otthonról, vagy az egyetemről is tudott dolgozni.

Bár a HR minden új kollégáról belső kommunikációt küld ki, hogy ne legyen ismeretlen a többieknek a belépő, ennek ellenére a fiatalember számára az első pár nap mégis nagyon ijesztő volt. „Sokan voltak, mindenki jött-ment körülöttem, minden zajos, és pörgő volt. Egy pillanatig azt hittem, hogy elveszek ebben a nagy forgatagban”- emlékszik vissza az első benyomásra. De az ijedtséget hamar oldotta benne a sok kedves kolléga, akik már az első nap elhívták ebédelni, és akiktől nyugodt szívvel kérdezhetett.

Nagyon jó benyomást keltett benne a családias hangulat a szervezeti egységen belül, és az a kreatív légkör, amelyben lehet hibázni. „Ha valami nem ment, senki nem szidott meg, hanem kérdeztek tőlem, és segítettek”- mondta a fiú. A pozitív benyomások kialakulását nagymértékben segítette a kitűnő munkakörnyezet. Aki járt már az NNG budapesti irodaházában, az érti, hogy miről beszélünk. Tágas, napfényes szobák, közösségi terek az elmaradhatatlan csocsó-, és pingpongasztallal. Balázsnak is fontos a dolgozói juttatásként ingyenesen kapható kávé, üdítő, de ugyanígy a relax-helyiségben lévő masszázsfotelek, a meetingeknél használt játszószobák is fontos motivációt emelő tényezők a fiatalember számára.

Ami pedig a legfontosabb a számára az, hogy két év alatt nem tapasztalta meg egy multinacionális, high-tech munkahelyen azt, hogy mi is az a munkahelyi feszültség. „Ha valami nem stimmel, akkor a barátságos légkör segít feloldani a rossz helyzeteket” – állítja.

Projekt a Ferrarival

Balázs az egyik legpozitívabb emlékét is megemlíti. Tavaly nyáron 2-3 hónapig egy fejlesztésen dolgozhatott egy olyan csapatban, amelynek a partnere a minden autós álmát megtestesítő Ferrari volt. Ebben a munkában volt olyan munkafázis, amikor – éppen az egyetemi tanulmányai miatt még friss - tudását behozva javasolt valamit. A mentora támogatta, és az alapján mentek tovább a munkában. Hihetetlen önbizalmat adott ez akkor a számára. Bár egy nyár alatt többet, és teljesen mást tanult, mint amit az egyetemen, de az életének azt az oldalát sem szeretné elhanyagolni. Az egyetem elvégzése után pedig mindenképpen szeretne az NNG-nél maradni.Balázs számára a cég sokkal vonzóbb perspektívát kínál, mintsem a külföldi munkavállalás. „Sem anyagilag, sem szakmailag nem érzem azt, hogy ne lenne itt jó helyem”- állítja.

Arra nagyon büszke a cég, hogy nemcsak megtalálja, de be is tudja vonzani a legjobb szakembereket. Egy nagyon jó példa, hogy tavaly 25 évnyi kint-tartózkodás után Ausztráliából is haza tudtak hívni egy egy rendkívül tapasztalt szakembert. Egyébként a cégnél körülbelül 5 százalékos a fluktuáció. Érdekesség, hogy a cégnél létezik az újrafelvétel (rehiring), így a legjobb szakemberek újracsatlakozásától nem zárkóznak el.

Jó a korábbi tapasztalat a gyakornokokkal

Magyari Andrea elmondása szerint az „NNG Gear Up Programot” a korábbi gyakornoki programjaik tapasztalatából kiindulva alakították ki. Eddigi gyakornokaink egyértelműen csak jó nyomokat hagytak maguk után. „Mindegyikükön érződött, hogy sokat szeretnének tanulni. Elfogadták, és igyekeztek megfelelni a velük szemben támasztott elvárásoknak, és csak nagyon ritkán kellett megválni egyiküktől-másikunktól” – emlékszik vissza a HR szakember.

A cégnél az átlagéletkor 34 év, a generációs különbségekből adódható problémák nem ismertek, ami segíti a fiatalok beilleszkedését. „Munkaidőn túl is szeretünk közösen időt eltölteni, egymás társaságában” – mondja Balázs.

Sokat hallani az X, az Y és a Balázs által képviselt Z generációk egymáshoz illeszkedésének buktatóiról. Azonban, a fiú ezt megcáfolja. „Nincsenek se generációs, se nemek közti ellentétek nálunk. Tisztelettudóan bánunk egymással.” – mondja.

Ennek a manapság ritkán használt, de nagyon fontos, a munkahelyi légkört alakító hozzáállásnak, a tiszteletnek és egymás elfogadásának az alkalmazását nem volt szükség tanítani. Ezért olyan fontos kompetencia a csapatban való együttműködés, mert ez biztosítja azt, hogy egymással is barátsággal bánjanak. És ami Magyari Andrea elmondása alapján különösen nagyon érdekes, hogy ez a fajta nyitott és barátságos attitűd „öröklődik”. A pozitív benyomásokhoz könnyű hozzászokni, és nagyon jó diákként megtapasztalni azt a fajta cégkultúrát, amely nem túl sok, de nem is kevés, hanem éppen megfelelő a számomra”- zárja az NNG-ről, és egyben a munkahelyekről, munkaerőpiacról kialakult képéről szóló beszélgetést Timaffy Balázs.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk