kapubanner for mobile
Szerző: Puszta Szilvia
Megjelent: 13 éve

Győr-Moson-Sopron megye: multiktól függ az álláspiac

Győr-Moson-Sopron megye országos szinthez viszonyított fejlettsége azzal magyarázható, hogy a terület a külföldi befektetések kedvelt helyszíne. Ugyanakkor az problémákhoz is vezethet, hogy a térség munkaerőpiacát néhány nagy multi uralja, a kisvállalkozásoknál pedig viszonylag kevesen dolgoznak, így a nagy cégek kivonulása veszélyeket rejthet.

images

Győr-Moson-Sopron megye a Nyugat-dunántúli régió része, székhelye Győr. A megye három tájegység találkozásánál fekszik, ezek: a Dunántúli-középhegység, az Alpokalja és a Kisalföld. Győr-Moson-Sopron megye területe 4208 négyzetkilométer, Magyarország területének 4,5 százaléka. Területén megközelítőleg 450 000 ember él. A megye 7 kistérségre tagolódik, a csornai, a győri, a kapuvár-beledi, a mosonmagyaróvári, a pannonhalmai, a sopron-fertődi és a téti kistérségekre.

A megye gazdasági termelőképessége az országos átlag feletti, mégis ez a gazdaságilag kedvező helyzet vélhetően a régión belül érvényesülő jövedelmi egyenlőtlenségeknek, részben pedig a magas fogyasztói áraknak, és a magas megélhetési költségeknek köszönhetően nem jelent sokkal alacsonyabb szegénységi arányt a többi megyéhez képest. A megyében minden tizedik háztartás él jóval kevesebből, mint amennyit a megélhetéshez szükségesnek tartana.

A nyugati fekvés mindig fontos volt a megye kereskedelmének, mezőgazdaságának, iparának közlekedésének és kulturális életének fejlődésére. Napjainkban a turizmus alakulásában, különösen a kishatár menti forgalomban játszik nagy szerepet. A fontosabb turisztikai területek közül ki kell emelni az egészségturizmust, amelynek alapját a gyógy- és termálvizek gazdagsága képezi. Nyugat-Dunántúl borászati és gasztronómiai értékekben, specialitásokban is gazdag. A régióban 77 település tartozik történelmi borvidékhez, illetve minősül bortermőhelynek. Már a pannonhalmi apátság alapítólevelében is szó esik a szőlőtermelésről, ami megélhetést jelentett a szerzetesek számára.

Kiemelkedő foglalkoztatottság

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartása szerint Győr-Moson-Sopron megye kistérségi adatai szerint megyén belül a legnagyobb aktivitás 43,6 százalékkal a győri kistérségben tapasztalható, a legkisebb, 37,2 százalékkal pedig a tétiben. A foglalkoztatottak nemek és életkor szerinti megoszlásának adatai azt mutatják, hogy a 30-39 év közötti foglalkoztatottak aránya a legmagasabb, 78,1 százalék. A nők aránya a 40-59 éves korú foglalkoztatottak között a legmagasabb, 47,3 százalék. Ha az életkor szerinti megoszlást nézzük, az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a 60 év felettiek foglalkoztatása már az egy százalékot sem éri el a pannonhalmai, téti, vasvári és letenyei kistérségekben, ellentétben mondjuk a győri kistérséggel, ahol ez 3 százalék. Kereseti átlagok tekintetében a Nyugat-dunántúli régió harmadik helyen áll, a megyéket tekintve Győr-Moson-Sopron megye a negyedik.

A külföldi befektetések kedvelt helyszíne

Győr-Moson-Sopron megye országos szinthez viszonyított fejlettsége azzal magyarázható, hogy a terület a külföldi befektetések kedvelt helyszíne. A megye legjelentősebb vállalata az Audi Hungaria Motors Kft. A megye jelentős ipari körzet, az ipari foglalkoztatottak száma 40 százalék körüli, a mezőgazdaságban dolgozók aránya pedig alig éri el az 5 százalékot. Várhatóan az iparban dolgozók száma a közeljövőben tovább emelkedik, mert elindult Győrben az Audi gyárbővítése. Már mintegy száz munkatársat vettek fel, s vannak, akik már az Audi neckarsulmi karosszériagyárában tanulják azoknak az eszközöknek a kezelését, amelyeken Győrben dolgoznak majd. A gyár 900 millió eurós beruházással bővül, 1800 munkahelyet teremtve ezzel.

A beruházások hatása már érződik a munkaerőpiacon, mert ahhoz képest, hogy a 2010 év eleji adatok alapján Győr-Moson-Sopron megyében 7,2 százalékos rátával évtizedes csúcsot döntött a munkanélküliség, a 2011. áprilisi jelentések már arról számolnak be, hogy egy hónap alatt 1200 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A munkaügyi központ statisztikája szerint a legnagyobb igény lakatosra, hegesztőre, kőművesre, tehergépkocsi-vezetőre, raktárkezelőre, valamint targoncavezetőre volt, de keresettek voltak a szakácsok és eladók, valamint a szak- és betanított munkások is. Szellemi munkakörökben az ügyviteli, adminisztratív munkákra, a felsőfokú végzettségűek közül pedig gépészmérnökökre érkezett munkaerőigény. Igaz, szezonális hatásokkal is magyarázható a munkanélküliség csökkenése, mert a vendéglátásban, az építőiparban és a mezőgazdaságban tavasztól őszig több emberre van szükség.

A megye kettős munkaerő-piaci funkciója

Május elsejével megnyílik az osztrák munkaerőpiac a kelet-európai országok előtt is. A munkaerőpiac megnyitásával magyar és szlovák állampolgárok is dolgozhatnak Ausztriában és így Burgenlandban is. Az ezekből az országokból származó cégeknek már nem kell osztrák székhellyel rendelkezniük.

Győr-Moson-Sopron megye a munkaerőpiacon kettős funkciót lát el. Egyrészt, mint a szlovák munkaerő fogadó területe, másrészt pedig az Ausztriába irányuló munkaerő kibocsátója. A kétirányú mozgás egy területen találkozik, a térség egyszerre célterülete a szlovák munkaerőnek és kibocsátója az Ausztriába tartóknak. A ki- és beáramló munkaerő nagymértékben befolyásolja a megye munkaerőpiacát.

A szlovák munkavállalók aránya Győr-Moson-Sopron megyében jócskán meghaladja a többi külföldi munkavállalóét. Erre az egy megyére koncentrálódik a magyarországi szlovák munkaerő közel 10 százaléka. Győr-Moson-Sopron megye a szlovákiai munkaerő számára vonzó célpontot jelent, ugyanis a két térség közötti legnagyobb különbség a foglalkoztatási szerkezetben jelenik meg. Szlovák részen a lakosság jelentős hányada még mindig a mezőgazdaság területén dolgozik. A mezőgazdasági dolgozók nagy része általában alacsonyan képzett, alacsony jövedelemmel rendelkezik. A szlovákiai munkavállalók a megyei munkaerő-piaci igényeket kielégítve azokba a szakmákba tömörülnek, amelyekben munkaerőhiány áll fenn. A legtöbb szlovákiai vendégmunkás a feldolgozóiparban, az építőiparban helyezkedik el, de kiugró a gépkezelők és az egészségügyben dolgozók száma is.

Győr-Moson-Sopron megye lakosai évek óta aktív résztvevői az osztrák munkaerőpiacnak. Az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalók számának közel 5 százalékát a magyar munkavállalók alkotják. A magyar munkavállalók jelentős része a bécsi tartományban dolgozik, de sokan az alsó- és a felső-ausztriai munkahelyeket választották célpontnak. Ennek oka, hogy az osztrák-magyar határon húzódó két térség gazdasági indexeinek összehasonlításakor az osztrák tartomány lakosai élnek jobb anyagi körülmények között, magasabbak az átlagbérek, magasabb az életszínvonal.

Veszélyes jövőkép

A jövőre nézve a megye legnagyobb problémáját az jelentheti, hogy a gazdasági fejlettséghez viszonyítva alacsony a kisvállalkozásokban foglalkoztatottak száma. Néhány nagy multi uralja a munkaerőpiacot, amelyek kivonulása nagy veszélyeket rejthet az aktív kereső lakosság számára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk