kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Hogyan segíthetnek a HR vezetők az alkalmazottaknak elkerülni a kiégést?

A kiégés egy olyan probléma, amellyel rengeteg munkavállaló, illetve munkahely életében jelent van. Jellemző azonban, hogy bár egyre nagyobb figyelmet kap, sok esetben tapasztalható mégis, hogy nem veszik azt komolyan. Ez pedig további gondokat okozhat mindenki számára. Ennek az az oka, hogy a kiégés hatással van az érintett munkavállaló személyiségére, illetve munkahelyi hozzáállására is. Ezek pedig sok esetben negatívan befolyásolhatja a teljesítményt is. Az pedig nem is kérdés, hogy ez a vállalat számára sem jó. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy mit is az a kiégés, illetve, hogy mit érdemes tudni róla.

Hogyan segíthetnek a HR vezetők az alkalmazottaknak elkerülni a kiégést?

Mi az érzelmi kiégés és miért fordul elő?

Az érzelmi kiégés a gyakorlatban nem más, mint egy olyan állapot, amely együtt jár a teljesítmény csökkenésével, illetve azzal az érzéssel, hogy az érintett egyén elveszíti a személyes identitását. Ráadásul azt már számos kutatás kimutatta, hogy a munkavállalók nagy része számára okozott már problémát ez, amely sok eseteben összefügg a munkahelyi stresszel és a frusztrációval. Sőt, sokan azt is kiemelik, hogy a kiégés a személyes kapcsolatokra is negatív hatással van. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a kiégés azokat is érintheti, akik általában szeretik a munkájuk. És hogy pontosan mi is okozhatja a kiégést. A leggyakoribb indok erre az, hogy a munkavállalók nem kapnak megfelelő támogatást a vezetőktől. Sőt, sokszor az elismerés hiánya is hozzájárul ehhez. Természetesen a rendkívül szűk határidők, az eredményekkel kapcsolatos túlzott elvárások, illetve a túl gyakori túlóra is hozzájárulhat ehhez az állapothoz.

Az alkalmazottak kiégésének jelei

Természetesen számos jele van annak, ha egy alkalmazottnál jelentkezik a kiégés állapota. Ezek egyike a kimerültség, ami lehet érzelmi, szellemi és fizikai kimerültség is. A kollégák ilyenkor sokszor még az alapvető feladatok elvégzéséhez sem éreznek kedvet, és úgy érezhetik, hogy semmire nincs energiájuk. Sőt, az is jellemző, hogy folyamatosan aludni szeretnének, de nem tudnak megfelelően pihenni. Ennek számos fizikai hatása van, illetve hozzájárulhat a termelékenység csökkenéséhez is. Ez megnyilvánulhat a többszöri betegszabadságban, illetve a határidők, illetve teljesítmény célok elmulasztásában is. Ez természetesen azzal is együtt jár, hogy a munkavállalók egyre nagyobb stressznek vannak kitéve.

Az ezt kísérő frusztráció pedig ahhoz vezethet, hogy megváltozik a hozzáállásuk, cinikusak, illetve negatívak lesznek, sőt időnként a csüggedtség, illetve a távolságtartás is megjelenhet tünetként. Ennek eredményeként pedig igyekeznek kimaradni a munkahelyi, illetve azon kívüli társas programokból, sőt akár még a megbeszéléseket is elmulasztják. Emellett szintén jellemző, hogy sokat panaszkodnak, illetve értéktelennek érzik magukat, vagy éppen a munkájukat. A kiégés emellett arra is hatással lehet, hogy nem tudnak kikapcsolódni, illetve egyre inkább elszigetelődnek. Ez pedig jellemző lehet mind a munkahelyen, mint pedig azon kívül. Sőt, igyekeznek olyan hobbikat választani, amelyet egyedül végezhetnek, mint például a magyar online casino oldalakon való játék. Mindez pedig azzal társul, hogy egyre inkább negatív lesz a hozzáállásuk. Természetesen ezt nem szabad összekeverni azzal, ha valakinek rossz napja van. A hosszabb időn keresztül tartó negatív hozzáállás azonban érdemes figyelemmel kísérni.

A kiégés megelőzésének és csökkentésének fontossága

Ahogy azt fentebb láthattuk, a kiégés számos problémát okozhat akkor, ha nem figyelnek oda rá, és a munkavállalók nem kapnak megfelelő segítséget ahhoz, hogy csökkentsék, vagy éppen megelőzzék ezt az állapotot. Ráadásul ebben az esetben nagyon nagy szerepe van a segítségnek. Már csak azért is, mert az okai nagyrészt külső eredetűek, amelyekre a kollégáknak egyenként nincs ráhatásuk. Nagyon fontos azonban, hogy ebbe a folyamatba időben avatkozzunk be. Utólag ugyanis már nem tudunk semmit tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a hatásait. Ha pedig ez sikerül, akkor nemcsak a kollégának segítettünk, hiszen ez a vállalat működése szempontjából is fontos lesz.

A kiegyensúlyozott munkavállalók ugyanis képesek megfelelő teljesítményt nyújtani. Ehhez pedig hozzájárul a pozitív hozzáállásuk, a tenni akarásuk, illetve a részvételük is a munkahelyi feladatokban és programokban. Ezzel pedig nemcsak a teljesítményük lesz kiváló, hanem a kollégáikat is arra ösztönzik, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Ráadásul egy támogató légkör esetében azt sem fogják ellenőrizni, hogy a bérkalkulátor mit mutat, hiszen minimális bérkülönbség esetén nem fognak elfogadni más ajánlatot.

Hogyan csökkenthetik a HR vezetők az alkalmazottak kiégését?

Biztosan sokakban felmerül az a kérdés, hogy hogyan lehet csökkenteni az alkalmazottak kiégést. A helyzet az, hogy ez nem egy egyszemélyes feladat. Nagy szerepe van ebben a HR csapatnak, illetve a személyes vezetőknek is. Ennek pedig az egyik legfontosabb eszköze a megfelelő kommunikáció. Ezen belül is lényeges a munkavállaló felé támasztott teljesítmény célok egyértelmű ismertetése, illetve annak rendszeres felülvizsgálata és átdolgozása. Mindehhez pedig ésszerű időkeretet kell biztosítani.

Figyelni kell arra, hogy a határidők ne legyenek folyamatosan túl szorosak, különösen olyan feladatok esetében, amelyek egyébként is fokozott stresszel járnak. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egyértelműen adjuk meg a prioritásokat. A kiégés megelőzésének egy másik fontos eszköze az, ha a munkahelyek nagy hangsúlyt helyeznek a munka és a magánélet egyensúlyára, és ezt tiszteletben is tartják. Ehhez hozzátartozik a megfelelő pihenőidő biztosítása, valamint az éves szabadság teljes mértékű felhasználása is.

Végső gondolatok

Összegezve elmondható, hogy a munkavállalók kiégésének a megelőzése rendkívül fontos, hiszen ezzel nagymértékben javítható a vállalat teljesítménye is. Ehhez pedig minden támogatást meg kell adni a munkavállalók számára. Emellett pedig az is fontos, hogy a kollégák maguk is tegyenek a mentális egészségük érdekében. Természetesen ehhez is rengeteg segítséget lehet nekik adni, különösen a stressz kezelésében. Lehetőség van például stresszcsökkentő technikák elsajátítására, amelyet aztán a munkahelyi szituációkban is lehet használni. A lényeg tehát az, hogy a vállalatok, a vezetők, a HR csapat, illetve a munkavállalók együttműködjenek annak érdekében, hogy egy egészséges munkahelyi környezetet hozzanak létre, ezáltal is csökkentve a fluktuációt, illetve növelve a teljesítményt.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
35 milliót fizet az exférj volt feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk

Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk