Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 14 éve

Létezik elsősegély a munkahelyi kiégés esetére

Teljesítmény-centrikus világunkban nem csoda, ha fáradtnak érezzük magunkat. Kevesen ismerik azonban azokat a tüneteket, melyekről egyértelműen felismerhető a munkahelyi kiégés megjelenése és még annál is kevesebben, hogy hogyan előzhetjük meg a nagyobb bajt.

Orvosi kimutatások szerint a munkahelyi kiégés bármely ágazatban dolgozóknál előfordulhat kiváltképp akkor, ha valaki erején felüli célt tűz ki magának, vagy saját magával szemben túl nagy követelményt állít fel. A kiégés tényleges felismerését az nehezíti meg leginkább, hogy nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem lassú lefolyású.

Ezért nagyon fontos, hogy beazonosítsuk a kezdeti jeleket. Ezek az alábbiak:

1.Idealizmus és túlzott céltudatosság: minden energiát egyetlen, legfőbb munkahelyi cél elérésére fordít.

2.A saját határainktól való túlzott félelem különösen
egy adott cél elérhetetlensége kapcsán.

3.A főnök, kolléga, üzleti partner egyre gyakoribb -túlnyomórészt indokolatlan- felelőssé tétele. Egyre gyakoribb hajlam az agresszió bizonyos formáira.

4.A teljesítőképesség rohamos csökkenése, melynek során az elvégzett munka minősége, a pontosság és az önálló munkavégzés mennyisége is érezhetően romlik.

5.Addig nem tapasztalt viselkedési forma felvétele - cinizmus, mások semmibevétele.

6.Migrén, alvászavar és hasonló fizikai állapotromlás.

7.Túlzott kételkedés önmagunkban, vagy adott helyzetünkben: kilátástalanság érzése, erős depresszió.

A fizikai tünetek között leggyakoribb a fejfájás, az alvászavarok, a hirtelen kedélyváltozás, vagy az érezhető izomfeszülés-, tompa fájdalom, gyengeség érzése. Ha egyre gyakrabban érzi, hogy "ereje végén van", rohamosan romlik a munkahelyen az addig minden erőfeszítés nélkül nyújtott teljesítménye, ha elvesztette kreatív énjét, ha úgy érzi hogy már motiválhatatlan, itt az ideje, hogy jobban odafigyeljen magára!


Fogadja meg a következő tanácsokat amelyek elsősegélyt nyújthatnak a kezdődő kiégés esetén:

1.Mindig figyeljen a szervezetére! Aludjon annyit, amennyire szüksége van, de ne felejtse az egészséges
táplálkozást és a szabadtéri mozgást sem. A legjobb felüdülés lehet egy kiadós sétát lezáró piknik!

2.Hagyjon naponta elég időt magára, a lelkére!

3.Munkahelyén iktasson be szüneteket, ebédszünetében igyekezzen nyugodtan táplálkozni, minden zajtól és stressztől mentesen!

4.Amint kilép munkahelyéről, felejtse el a határidőket és minden mást! Tanulja meg élesen elkülöníteni szabadidejét a munkahelyen eltöltött idejétől!

5.Szabadidejében ne sűrítse az elvégzendő dolgokat, törekedjen inkább lazább időbeosztásra!

6.Az egyik legfontosabb szabály: Tanuljon meg 'nem'-et mondani mások kérésére!


Amikor már nem tudunk kiszállni a "mókuskerékből"...
Előfordulhat, hogy a fenti szabályokat minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk betartani, mert munkánk már a szabadidőnket is elveszi. Nem tudjuk elfelejteni a munkahelyi gondokat, nem vehetünk ki szabadságot, miközben percről-percre stresszben élünk. Ne feledjük, hogy ilyenkor is van segítség! Keressünk fel egy pszichoterapeutát, akinek segítségével újra visszatérhetünk régi önmagunkhoz!

Jó tudni, hogy még a komolyabb kiégés esetén is vannak homeopátiás és speciális pszichológiai kezelések, melyekkel hamar orvosolhatjuk a bajt. Ennek ellenére tartsuk szem előtt, hogy egyes esetekben a már visszafordíthatatlanná vált kiégés pszichés elváltozásokhoz és tényleges fizikai megbetegedésekhez is vezethet. A legfontosabb tehát: figyeljen magára, testi-, lelki egészségére és törekedjen a lehető legharmonikusabb életvitelre!


Garai Katalin
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Több, mint négyszáz körzetben nincs háziorvos

Még csak két hónap telt el az évből és máris harminc háziorvosi praxis üresedett meg. Mindemellett nyolc fogorvosi praxist is megszüntettek -... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Gerald Grace az Invitech új vezérigazgatója

Az Invitech bejelenti, hogy a mai naptól Gerald Grace tölti be a társaság vezérigazgatói pozícióját. Gerald a cégvezetői poszton David Blunck-ot... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár