Megjelent: 15 éve

Létezik elsősegély a munkahelyi kiégés esetére

Teljesítmény-centrikus világunkban nem csoda, ha fáradtnak érezzük magunkat. Kevesen ismerik azonban azokat a tüneteket, melyekről egyértelműen felismerhető a munkahelyi kiégés megjelenése és még annál is kevesebben, hogy hogyan előzhetjük meg a nagyobb bajt.

Orvosi kimutatások szerint a munkahelyi kiégés bármely ágazatban dolgozóknál előfordulhat kiváltképp akkor, ha valaki erején felüli célt tűz ki magának, vagy saját magával szemben túl nagy követelményt állít fel. A kiégés tényleges felismerését az nehezíti meg leginkább, hogy nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem lassú lefolyású.

Ezért nagyon fontos, hogy beazonosítsuk a kezdeti jeleket. Ezek az alábbiak:

1.Idealizmus és túlzott céltudatosság: minden energiát egyetlen, legfőbb munkahelyi cél elérésére fordít.

2.A saját határainktól való túlzott félelem különösen
egy adott cél elérhetetlensége kapcsán.

3.A főnök, kolléga, üzleti partner egyre gyakoribb -túlnyomórészt indokolatlan- felelőssé tétele. Egyre gyakoribb hajlam az agresszió bizonyos formáira.

4.A teljesítőképesség rohamos csökkenése, melynek során az elvégzett munka minősége, a pontosság és az önálló munkavégzés mennyisége is érezhetően romlik.

5.Addig nem tapasztalt viselkedési forma felvétele - cinizmus, mások semmibevétele.

6.Migrén, alvászavar és hasonló fizikai állapotromlás.

7.Túlzott kételkedés önmagunkban, vagy adott helyzetünkben: kilátástalanság érzése, erős depresszió.

A fizikai tünetek között leggyakoribb a fejfájás, az alvászavarok, a hirtelen kedélyváltozás, vagy az érezhető izomfeszülés-, tompa fájdalom, gyengeség érzése. Ha egyre gyakrabban érzi, hogy "ereje végén van", rohamosan romlik a munkahelyen az addig minden erőfeszítés nélkül nyújtott teljesítménye, ha elvesztette kreatív énjét, ha úgy érzi hogy már motiválhatatlan, itt az ideje, hogy jobban odafigyeljen magára!


Fogadja meg a következő tanácsokat amelyek elsősegélyt nyújthatnak a kezdődő kiégés esetén:

1.Mindig figyeljen a szervezetére! Aludjon annyit, amennyire szüksége van, de ne felejtse az egészséges
táplálkozást és a szabadtéri mozgást sem. A legjobb felüdülés lehet egy kiadós sétát lezáró piknik!

2.Hagyjon naponta elég időt magára, a lelkére!

3.Munkahelyén iktasson be szüneteket, ebédszünetében igyekezzen nyugodtan táplálkozni, minden zajtól és stressztől mentesen!

4.Amint kilép munkahelyéről, felejtse el a határidőket és minden mást! Tanulja meg élesen elkülöníteni szabadidejét a munkahelyen eltöltött idejétől!

5.Szabadidejében ne sűrítse az elvégzendő dolgokat, törekedjen inkább lazább időbeosztásra!

6.Az egyik legfontosabb szabály: Tanuljon meg 'nem'-et mondani mások kérésére!


Amikor már nem tudunk kiszállni a "mókuskerékből"...
Előfordulhat, hogy a fenti szabályokat minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk betartani, mert munkánk már a szabadidőnket is elveszi. Nem tudjuk elfelejteni a munkahelyi gondokat, nem vehetünk ki szabadságot, miközben percről-percre stresszben élünk. Ne feledjük, hogy ilyenkor is van segítség! Keressünk fel egy pszichoterapeutát, akinek segítségével újra visszatérhetünk régi önmagunkhoz!

Jó tudni, hogy még a komolyabb kiégés esetén is vannak homeopátiás és speciális pszichológiai kezelések, melyekkel hamar orvosolhatjuk a bajt. Ennek ellenére tartsuk szem előtt, hogy egyes esetekben a már visszafordíthatatlanná vált kiégés pszichés elváltozásokhoz és tényleges fizikai megbetegedésekhez is vezethet. A legfontosabb tehát: figyeljen magára, testi-, lelki egészségére és törekedjen a lehető legharmonikusabb életvitelre!


Garai Katalin
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen az ideális projektvezető?

Ahogyan az informatikai fejlesztő, úgy a projektvezető is hiánycikk a munkaerőpiacon. Szűcs László több éves tapasztalattal a háta mögött blogot... Teljes cikk

Eltűnnek a szatyorban átadott számlák, digitalizálódik a könyvelő szakma

A hazai könyvelők munkaidejük akár háromnegyedét is adatrögzítéssel töltik - derült ki a Számlázz.hu könyvelők körében készített friss,... Teljes cikk

Biztos jövőt jelent a mérnöki szakma

A megkérdezettek 63 százaléka már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, derül ki a CLAAS Hungária Kft. által készített... Teljes cikk