kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Hogyan vehetjük ki szabadságunkat?

Már javában tart a nyár, de sokan még csak most kezdik kivenni szabadságaikat. Vannak, akik az évben elosztva, többször mennek el pihenni, de akadnak szép számmal olyanok is, akik kizárólag a nyári hónapokra tartogatják ezeket a napokat. A szabadságok kiadása nem csak a munkavállalók igényeit kell, hogy tükrözze. A munkáltatók és dolgozók együttműködési kötelezettsége értelmében, a szabadságok kiadása és kivétele közös megállapodás eredményeként kell, hogy működjön. Ha azonban ebben a kérdésben nem tudnak közösen megegyezni, úgy a törvényi rendelkezés szabályait kell betartaniuk.

images

A Munka Törvénykönyve részletesen szabályozza az évi rendes szabadság és pótszabadságok mértékét, azok kiadását, elszámolását és elévülését. Továbbá a munkavállalóknak különleges esetekben fizetés nélküli szabadság igénylésére is lehetőségük van. A törvény ezeket az eseteket egyéb munkaidő-kedvezményeknek tekinti.

A szabadság mértéke

A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendszeres szabadság illeti meg, ami alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke húsz munkanap, amely az életkor előrehaladtával fokozatosan emelkedik, de a harminc napot nem haladhatja meg. A hosszabb tartalmú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben az adott életkort betölti.

A munkavállalót a rendes szabadságán túl, többféle címen pótszabadság is megilleti, amelyek egymás mellett is igénybe vehetők. Évente 5 nap pótszabadság jár a fiatal-, a vak- és a föld alatt állandó jelleggel dolgozó munkavállalónak. A szülők döntése alapján a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság illeti meg.

Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődik, részére a szabadság arányos része jár, de ha töredéknap keletkezik, akkor a fél napot elérő töredék már egész munkanapnak számít. Természetesen kollektív szerződés, illetve munkaszerződés egyéb pótszabadságokat is megállapíthat. Érdemes tudni, hogy a keresőképtelenséget okozó betegség időtartamára, a szülési szabadság tartamára, a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére, a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság idejére, a tartalékos katonai szolgálat idejére és minden olyan munkában nem töltött időre, amelyre a munkavállalót távolléti díj-, illetve átlagkereset illeti meg, szintén jár a munkavállalónak szabadság.

A szabadság kiadása

A Munka Törvénykönyve a hónap elejével ismét változott. A szabadságok kiadásával kapcsolatos rendelkezéseket már két évvel ezelőtt is módosították. A 2007. április 1-jei módosítás azonban nem volt elég átfogó, így számos megválaszolatlan kérdés maradt a foglalkoztatók és foglalkoztatottak előtt. Továbbá a gazdasági recesszió során alkalmazott munkaidő csökkentés - a heti 32 órás munkarend - bevezetése miatt is számos kérdés merült fel a szabadságok kiadására vonatkozóan. Az elmúlt hónapokban sok munkáltató munkaügyi részlegén személyes belátások alapján számolták és adták ki a szabadságokat a négynapos munkahétre.

A szabadságok kiadásának tekintetében továbbra is főszabály, hogy a szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amely az adott évben megkezdődött, de a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig adhatja ki. Ebben az esetben sem lehet eltekinteni attól, hogy legfeljebb a rendes szabadság egynegyede vihető át a következő évre. Ettől csak akkor térhet el a munkáltató, ha működési körét közvetlenül és súlyosan érintő oka keletkezik. Erre adhat okot baleset, elemi csapás, vagy az életet, egészséget, testi épséget fenyegető veszély, melynek elhárítása elengedhetetlenül szükséges.

Amennyiben a munkavállalót betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan ok akadályozza abban, hogy szabadságát az adott évben kivegye, akkor az akadályoztatása megszűnésétől számított harminc napon belül kell kiadni részére a bennmaradt szabadságait.

A szabadság kiadásának időpontját a munkáltatónak és a munkavállalónak - az őket érintő együttműködési kötelezettségük értelmében - közösen kellene meghatároznia. Amennyiben ebben a kérdésben nem tudnak közösen megegyezni, úgy a szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg azzal a kitétellel, hogy az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadnia. A munkaviszony első három hónapjában azonban, erről az egynegyed részről sem rendelkezhet a munkavállaló.

A munkavállaló a szabadságigényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal kell, hogy jelentse a munkáltatójának. A munkáltató pedig legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal kell, hogy közölje a munkavállalóval a szabadság kiadásának időpontját. Az időpontot a munkáltató csak rendkívül indokolt esetben változtathatja meg, és a munkavállalónak ezzel összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit köteles megtéríteni.

További fontos szabály a szabadság kiadásának tekintetében, hogy a szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. A munkáltató a munkavállaló már megkezdett szabadságát a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok vagy kivételesen fontos gazdasági érdeke miatt megszakíthatja. Ebben az esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre, illetőleg a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít bele. A munkavállalónak a megszakítással összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit a munkáltató köteles megtéríteni.

Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavállaló munkavégzési kötelezettségét számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel nem tudja teljesíteni, akkor munkavállalónak erről haladéktalanul értesítenie kell a munkáltatóját, aki ebben az esetben az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul köteles igazolni.

A szabadság kiadásánál a munkarend, illetve a munkaidő beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidőbeosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot. Annak a munkavállalónak, akinek a munkaidőbeosztása nem biztosít hetenként két pihenőnapot, úgy kell számítani a szabadságát, hogy azonos naptári időszakra (hétre) mentesüljön a munkavégzés alól, mint az ötnapos munkahéttel dolgozók.

A szabadság elévülése

A szabadság kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, ugyanakkor a szabadság megváltásával kapcsolatos munkavállalói igény elévülése a munkaviszony megszűnésének napján kezdődik.

A szabadság elszámolásával kapcsolatos főszabály, hogy ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságát nem kapta meg, azt a munkáltatónak pénzben kell megváltania. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet.

Ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál töltött időre megilletné, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni. Nem követelhető vissza a túlfizetés, ha a munkaviszony a munkavállaló nyugdíjazása vagy halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be.

Egyéb munkaidő-kedvezmények

A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen. A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából, vagy a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermekét otthonában gondozza, vagy a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.

Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár, melynek kifizetése az állami költségvetés terhére, kormányrendelet alapján történik.

A munkavállaló kérelmére a tartós, előreláthatólag harminc napot meghaladó ápolásra vagy gondozásra szoruló közeli hozzátartozója otthoni ápolása céljából az ápolás idejére, de legfeljebb két évre a munkáltató fizetés nélküli szabadságot köteles engedélyezni, ha a munkavállaló az ápolást személyesen végzi. A tartós otthoni ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosának kell igazolnia. Közeli hozzátartozónak számít a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér valamint az élettárs.

A munkavállaló kérelmére egy évig terjedő fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni, ha a munkavállaló magánerőből a saját részére lakást épít. A fizetés nélküli szabadságot az építési engedélyben megnevezett személy vagy helyette a vele együtt élő házastárs, élettárs igényelheti. A kért megszakítás nélküli fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló által megjelölt - legalább egy hónappal előzetesen közölt - időpontban kell kiadni. Ha a munkavállaló a szabadságot részletekben kívánja igénybe venni, a kiadás ütemezéséről a munkáltatóval előzetesen meg kell állapodnia.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk