kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Hol tanuljunk coachingot? - Képzési körkép 2011

Egyre többen szeretnék megtanulni a coaching szakmát, így képzési körképünkkel elsősorban nekik szeretnénk segíteni a tájékozódásban. Egy biztos: a képzés kiválasztásánál nemcsak az ár nagyságát érdemes figyelembe venni, hanem azt is, pontosan mit kapunk érte. Fontos, hogy hány órából áll a képzés, de az is lényeges, hogy milyen arányban oszlanak meg az elméleti és a gyakorlati ismeretek, és hogy ezeket kik és milyen intézményi keretek között adják át.

Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a coach szolgáltatás iránt, és emiatt persze megnőtt azoknak a száma is, akik szeretnék megtanulni ezt a szakmát. Így nem csodálkozhatunk azon sem, hogy a képzések területén is évről-évre egyre bővülő kínálattal találkozunk. A kínálatban szereplő legtöbb képzés megkezdésének előfeltétele a felsőfokú végzettség, és többnyire államilag elismert, akkreditált képzésekről van szó. A képzések egyéb jellemzői, például az időtartam, az ár, és a tartalom viszont már nagyon eltérőek lehetnek. A választás pedig egyáltalán nem könnyű.

A képzés időtartama

A választásnál fontos szempont lehet, mennyi időt kell szánnunk a coach szakma elsajátítására. A képzések általában 6-12 hónaposak, és 120-240 kontaktórából állnak. Ez alól kivétel a BKF 3 féléves (18 hónapos) business coach képzése, amelyből a harmadik félév gyakorlat, azaz a hallgatók valós környezetben, magyar és multinacionális vállalatoknál is kipróbálhatják a tanultakat konzulensük támogatása mellett. Ugyanez a lehetőség biztosított a KPMG-BME Executive Coach és Mentor Akadémiáján, továbbá a Business Coach Akadémián is.

Jelenleg a legrövidebb idő alatt megszerezhető business coach tanúsítványt a Dr. Rusznák Tamás által vezetett Intenzív Proaktív Business Coach képzés, illetve a Lemma Coaching kínálja, mindkettő már négy hónap alatt elvégezhető. A Lemma Coaching a CoachOK.hu Szakmai Közösség alapképzése, így a képzésben résztvevők egyben részei lesznek a www.coachOK.hu közösségnek, amely egy rendszeres szakmai továbbképzéseket is nyújtó fórum. Bár a rövidebb képzések gyorsan megszerezhető képesítéssel kecsegtetnek, érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy hosszabb tanulás után valószínűleg jóval felkészültebben, nagyobb magabiztossággal, sőt, esetleg már némi gyakorlattal vághatunk neki az új területnek.

Az ár

A képzésekért átlagosan 300.000 és 1.200.000 forint közötti összeget kell fizetnünk. Az ár tekintetében ezen a területen is érvényes, hogy nemcsak az összeg nagyságát érdemes figyelembe venni, hanem azt is, hogy pontosan mit kapunk érte. Fontos kérdés, hogy hány órából áll a képzés, de az is lényeges, hogy ezen belül milyen arányban oszlanak meg az elméleti és a gyakorlati ismeretek, illetve hogy kik és milyen intézményi keretek között adják át ezeket. Azt sem felejthetjük el, hogy egyes képzések esetében a szállodai ellátás költsége tovább emelheti, sőt, akár meg is duplázhatja az árat.

Képző intézmények:

Neosys: 240 óra - 1.164.000 Ft - Dr. Sárvári György

Dr. Kollár: 390.000 Ft - Dr. Kollár József
legközelebb: 2011.03.05-től

Pro Bona: 120 óra - 285.000 Ft - Dr. Rusznák Tamás
legközelebb: 2011.01.22-től

Business Coach Akadémia: 150 óra - 522.000 Ft - Kurucz Balázs
bármikor (moduláris képzés)

KPMG-BME Executive Coach és Mentor Akadémia: 120 óra - 1.200.000 Ft - Komócsin Laura
legközelebb: 2011. március 24-től

BKF: 280 óra - 900.000 Ft - Kurucz Balázs
legközelebb: 2011. szeptember

Sämling Solution: 160 óra - 600.000 Ft - Ecsédi István legközelebb: 2011.02.25-től

Dr. Bodó (ECA): 150 óra - 670.000 Ft + szállodai költség - Dr. Bodó Péter
legközelebb: 2011.09.23-tól

Kürt Akadémia: 240 óra - 680.000 Ft - Dr. Mérő László, Baracskai Zoltán
legutóbb: 2010.09.25-től

Lemma Coaching: 100 óra - 150.000 Ft - Wiesner Edit
legutóbb: 2010.02.06.

Personalvideo (Veszprém): 160 óra - 400.000 Ft - Dr. Poór Ferenc
Legutóbb: 2011. január-február

Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület: 120 óra- 380.000 Ft
Legközelebb (tervezett): 2011. március 18.

Solutionsurfers Magyarország: 86 órás briefcoach képzés - 600.000 Ft., áfa nincs - Hankovszky Katalin
Legközelebb: 2011. 04. 11-től

Flow Coaching School: Gestalt alapú executive
coaching 160 óra - 1.490.000 Ft + áfa - Erős Ilona
Legközelebb: 2011. december

A képzés keretei

A legrugalmasabb képzést a Business Coach Akadémia nyújtja, amely lehetőséget ad a résztvevők számára, hogy a felkínált 220 órányi modulból kiválasszák, melyeken kívánnak részt venni. Aki tehát például pszichológus végzettségű, annak nem kell pszichológiai alapismereteket tanulnia. Ezzel szemben aki a főiskolai szakirányú továbbképzések közül választ, annak az államilag elismert oklevélért cserébe alkalmazkodnia kell a rugalmatlan intézményi keretekhez és a kötött tantervhez. Így előfordulhat, hogy a tantervben szereplő olyan kurzusokat is el kell végeznie, amelyek témája számára már nem jelent újdonságot. Itt kell megemlítenünk, hogy az egyes képzések eltérő létszámú csoportokban történnek. Az elsajátítandó ismeretek jellegéből adódóan érdemes olyat választani, ahol kisebb csoportban folyik az oktatás, így intenzívebb, személyre szabottabb képzésben részesülhetünk.

Az oktatók

Míg a résztvevőknél a kisebb létszám jelenti az előnyt, az oktatói gárda esetében éppen ellenkezőleg: minél több oktató vesz részt a képzésben, az annál sokszínűbb és sokoldalúbb lesz. Ezen kívül fontos szempont lehet az oktatói gárda összetétele is, amely nagy mértékben meghatározza egy-egy képzés arculatát. A főiskolai képzések közül a BGF két féléves szakirányú továbbképzésének gyakorlati részében, a második félévben a FLOW csoport szakemberei működnek közre, a BKF képzésének a szakmai vezetője Kurucz Balázs, aki egyben a Business Coach Akadémia vezetője is. A KPMG-BME Executive Coach és Mentor Akadémia ötletgazdája, és vezető tanára Komócsin Laura, akiknek a nevéhez kötődik az első magyar coaching modell, a DIADAL kifejlesztése és a többi oktató is saját vezetői és coaching tapasztalattal rendelkezik. A Business Coach Akadémián elismert vendégoktatók is színesítik a palettát. A választást az is megkönnyítheti, hogy csaknem mindegyik képzés esetében lehetőség van arra, hogy nyílt napon, vagy egy néhány napos tanfolyam keretében ízelítőt kapjunk a coaching képzésből.

A DGS Global 2011 évikutatása alapján, melyet 400-an töltöttek ki, a legismertebb hazai coach képzés a Business Coach Akadémia, a legelitebb, legelismertebb pedig a KPMG-BME Executive Coach és Mentor Akadémia.

Összességében elmondható, hogy bár nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk, mára már olyannyira letisztult a képzési piac, hogy bármelyik képzés mellett döntünk, biztosan kiváló szakemberekkel fogunk találkozni. Már csak azt kell megfontolnunk, hogy személyiségünkhöz, elvárásainkhoz és lehetőségeinkhez melyik illeszkedik leginkább.
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk