kapubanner for mobile
Megjelent: 7 hónapja

Miért érdemes szakmai felelősségbiztosítást kötni?

Amikor munkát vállalunk, vele együtt felelősséget is. Végezhetünk akármilyen munkát, a cél az, hogy minél pontosabban és tökéletesebben csináljuk, hiszen azzal fog garantáltan mindenki jól járni.

Miért érdemes szakmai felelősségbiztosítást kötni?
 

Persze akadnak olyan munkakörök, amelyek sokkal nagyobb, vagy ha lehet azt mondani, másabb típusú felelősséggel járnak. Gondoljunk csak bele abba, hogy mit okozhat egy orvos egy műtét során vagy épp egy fodrász egy balul sikerült hajfestéssel.

Míg az előbbi akár visszafordíthatatlan lehet, az utóbbit viszonylag gyorsan lehet orvosolni. Ugyanakkor mindkét esetben követelhetnek tőlünk kártérítést. Talán nem nehéz kitalálni, melyik lesz a nagyobb tétel.

Biztosítsuk be magunkat!

Nyilvánvalóan a legjobban úgy járunk, ha nem hibázunk, de nem született még meg az az ember, aki ne követett volna el valaha bármilyen hibát is a munkája során. Azonban a legnagyobb vétek az, ha nem ismerjük, hogy mi a szakmai felelősségbiztosítás fogalma. Mert ezzel az intézménnyel bizony saját magunkat tudjuk levédeni.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, ne kellene a tudásunk legjavát adva végezni a ránk bízott munkát. Csupán egyfajta biztosítékként szolgál számunkra, hiszen ha hibázunk, akkor nem megy rá a teljes vagyonunk egy-egy kártérítési perre.

A Biztosításszakértőnél igényelhető szakmai felelősségbiztosítások több összegben köthetőek - néhány milliótól akár több száz millió forinting. Így ha megtörténik a baj, az imént említett biztosítótársaság átvállalja az összes felmerülő költséget.

Van, ahol kötelező!

Akad jó pár olyan szakma, ahol ez a szakmai biztosítás egyértelműen kötelező. Ilyen szakmák a következők:

  • A kivitelezői biztosítás kötelező, csakúgy, mint a tervezői biztosítás, ám tudni kell, hogy még a leggondosabb tervezés esetén is csúszhat be hiba, ami aztán a kivitelező munkája során következik be.
  • A rengeteg pénzről rendelkező könyvelőknek mindenképpen kell biztosítást kötni, akkor is, ha csak egy, és akkor is, ha több cégnek dolgoznak.
  • Talán a legegyértelműbb az orvosi felelősségbiztosítás, hiszen senki sem tévedhetetlen, senkinek sem mindig dolgozik olyan pontosan a keze.
  • Ugyanez igaz az állatorvosokra is, hiszen házi kedvenceinket, haszonállatainkat épp olyan biztonságban szeretnénk tudni, mint saját magunkat.
  • Nem kérdés, hogy a vagyonvédelmi területen dolgozóknak is szükséges a biztosítás, hiszen rájuk hatalmas értékeket bíznak.
  • A hitelközvetítők sem maradhatnak ki a felsorolásból - a pénzügyi veszteségek, a személyi jogok megsértése mind-mind veszélyes terep a számukra.
  • Nem feledkezhetünk meg a cégvezetőkről sem, akik egész szervezeteket visznek a hátukon - jó, ha van hova fordulniuk baj esetén.

Van, ahol ajánlott…

Végezetül fontos kiemelni, hogy gyakorlatilag nincs olyan szakma, ahol ne jönne kapóra ez a fajta vállalkozói vagy szakmai felelősségbiztosítás, hiszen akár egy társasházkezelő, akár egy tolmács, akár egy önálló bírósági végrehajtó is követhet el olyan hibát, ami miatt az ügyfele kártérítést követelhet.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk