kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Munkaerő-piaci körkép az Európai Unió tagállamaiban - Spanyolország

Az EU tagállamaiban átlagosan 1 000 munkavállaló közül 100 munkavállaló rendelkezik határozott idejű munkaszerződéssel. Spanyolországban ez a szám meghaladja a 300-at, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 30 százaléka határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik. Így elmondható, hogy a spanyol munkaerőpiac legjellemzőbb vonása a határozott jellegű foglalkoztatási viszony.

Álláskeresési lehetőségek, követelmények

Az EURES álláskeresési rendszere mellett a spanyol állami munkaügyi szolgálat (INEM) és az Autonóm Közösségek (regionális) szolgálatai munkaügyi irodák hálózatát tartják fenn, amely valamennyi alkalmazott számára kínál szolgáltatásokat. A 16 évnél idősebb személyek érvényes személyi igazolvány vagy útlevél bemutatásával regisztráltathatják magukat a munkaügyi szolgálatoknál, amennyiben rendelkeznek állandó lakcímmel. Ha szakképzettséghez kötött állást szeretnének betölteni, akkor bizonyítaniuk kell, hogy a spanyol törvényeknek megfelelően teljesítették az adott álláshoz előírt feltételeket.

A munkaügyi szolgálatok egyebek között közzéteszik a megüresedett állásokat, hivatásépítő tanácsadást biztosítanak, a foglalkoztatottság bővítését szolgáló intézkedéseket hoznak, szakképzést nyújtanak, és ők kezelik a munkanélkülieknek biztosított juttatásokat. Spanyolországban egyes állami munkaügyi szolgálatok olyan partner szervezetekkel is együttműködnek, amelyek az övékével azonos szolgáltatásokat nyújtanak a dolgozóknak, ugyancsak díjmentesen. Ezek a szervezetek egyaránt nyújtanak általános, és speciális csoportok, így például a diákok, a rokkantak vagy egy adott szakterület munkavállalói számára kidolgozott szolgáltatásokat. A spanyol munkaerőpiacon ugyanakkor működnek olyan, államilag engedélyezett állásközvetítő cégek is, amelyek díjat számítanak fel a szolgáltatásaikért. A többi munkaerő-piaci közvetítőtől eltérően, az ideiglenes munkaközvetítők közvetlenül vesznek fel munkavállalókat, majd szerződéses alapon kihelyezik őket az ügyfelük cégéhez, és a munka irányítását és ellenőrzését is ez utóbbira bízzák. Ezek a cégek különösen hasznosak, ha ideiglenes munkát keres a munkavállaló.

Spanyolországban a kapcsolatok - enchufes - abnormálisan fontosak. Egy írásos referencia nagy előnyt jelent. Szerencsés valaki, ha egy szakmai gyakorlat, vagy külföldi studium keretében fel tudja venni az első kapcsolatot a spanyol gazdaság valamely területével. Egy ilyen kapcsolat nélkül nem marad más, mint a vasárnapi újságok álláshirdetéseinek szorgalmas olvasgatása, a pályázatbenyújtás nehéz útja. Egy pályázatnak egy folyamodványt és életrajzot kell tartalmaznia, az oklevelek benyújtása nem szükséges, de a személyes adatokat, képzettségeket, speciális ismereteket az önéletrajznak hiánytalanul tartalmaznia kell.

Az állami, vagy elismert egyetemeken szerzett európai végzettségeket legtöbbször problémamentesen elismerik. Kétséges esetekben az Oktatási- és Tudományos Minisztérium nyújt felvilágosítást.

Továbbá, szinte valamennyi munkahelynél alapvető követelmény a jó szintű spanyol nyelvismeret. Ahhoz, hogy Spanyolországban bárki is munkát vállalhasson, ismernie kell a nyelvet. Emellett kisebb, nagyobb mértékben Spanyolország egyes régióiban a regionális nyelvet is beszélik, Katalóniában catalat, Galiciában galegót, Baszkföldön euskerat.

A spanyol munkajog legfontosabb törvényeit a munkavállalói szabályzat, továbbá a foglalkoztatási alaptörvény és a társadalombiztosításról szóló általános törvény foglalja magába. A munkaszerződések alapvető pontjai a munkaidő, a munkabér és a szabadságok.

Munkaidő

A maximális rendes munkaidő átlagosan heti 40 óra a teljes évre számítva. A maximális rendes munkaórák száma nem haladhatja meg a napi kilencet, hacsak a kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás másként nem rendelkezik. Ugyanis a spanyol munkaerőpiacon megteremtődött annak a lehetősége, hogy a konkrét munkaidőt nem egyenletesen osztják el a hét minden napján. Rögzíthető, hogy meghatározott munkanapokon egy héten belül a munkaidőt meghosszabbítják, és ezzel egyidejűleg a pihenőnapok számát megnövelik. Az utóbbi esetben is tiszteletben kell tartani a munkanapok közötti kötelező pihenőidőt. A 18 évesnél fiatalabb munkavállalók nem végezhetnek napi 8 óránál több munkát, aminek tartalmaznia kell a képzésre szánt időt is, ha szakképzésben részesülnek. Ha egyidejűleg több munkaadónak dolgoznak, akkor az ezeknél munkával töltött idő együttesen nem haladhatja meg a napi 8 órát. A kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás alapján lehetőség van a munkaidő egyenlőtlen elosztására az év során, azonban ez esetekben is tiszteletben kell tartani a kötelező napi és heti pihenőidőket.

Munkabér

Európai összehasonlításban átlag fölötti a spanyolok munkatermelékenysége. A spanyolok ugyanazon idő alatt többet termelnek, mint a franciák, a britek, vagy a belgák, de a többletmunka ellenére kevesebbet keresnek, és meg kell elégedniük az EU bérátlag 80 százalékával.

A béreket vagy kollektív, vagy egyedi szerződés határozza meg, és két fő tényezőből állnak, az alapbérből és a mellékjuttatásokból. Az utóbbiak közé tartoznak egyebek között, a szolgálatban eltöltött időért adott jutalmak, a prémiumok, a nyereségrészesedés, az utazási hozzájárulások, az adott munka jellegéhez kapcsolódó juttatások (pl. veszélyességi pótlék, többműszakos beosztásért, éjszakai munkáért adott pótlékok), és a jutalmak. A munkavállalók évenként legalább két extra fizetésre jogosultak, melynek mértékét a kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás határozza meg. Az első ilyen kifizetésre általában karácsonykor kerül sor.

A minimálbér (SMI) mértékét évente a kormány határozza meg a szakszervezetekkel és a főbb munkaadói képviseletekkel folytatott konzultáció alapján. A teljes munkaidős minimálbér szakmától függetlenül havonta körülbelül 500 euró. Spanyolországban külön létezik minimálbér az alkalmi- vagy idénymunkásoknak és a háztartási alkalmazottaknak. A Foglalkoztatási és Szociálisügyi Minisztérium égisze alatt működő független szervezet garantálja a dolgozók bérének kifizetését, az elbocsátás vagy a foglalkozatási jogviszony megszűnése esetén járó kompenzációt, illetve az esedékes bérek kifizetését abban az esetben, ha a munkaadó csődbe ment, felszámolás alá került vagy megegyezést kötött a hitelezőkkel.

Szabadságok

A szabadság mértéke kollektív vagy egyedi szerződés függvénye, azonban nem lehet kevesebb, mint 30 naptári nap. A szabadnapok pénzzel megválthatók. A szabadságok időzítését a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás szabályozza a kollektív szerződésnek megfelelően. A szabadságok rendjét az egyes cégek maguk határozzák meg. A munkavállalókat a szabadság kezdete előtt legalább két hónappal értesíteni kell. Ennek hiányában, vita esetén a munkavállalók keresetet nyújthatnak be a munkaügyi bíróságnál.

A hivatalos munkaszüneti napokat évente határozzák meg. Évente maximum 14 hivatalos munkaszüneti nap lehetséges, ebből kettő lehet nem országos. A karácsony, az újév, a Munka Ünnepe (május 1.) és a spanyol nemzeti ünnep (október 12.) minden körülmények között hivatalos munkaszüneti nap. Abban az esetben, ha valamelyik országos hivatalos munkaszüneti nap hét közepére esik, a kormánynak jogában áll azt áttennie hétfőre. Ha egy hivatalos munkaszüneti nap vasárnapra esik, az automatikusan átkerül a következő hétfőre.

Munkanélküliség

A spanyol munkaerőpiacon általában a nők képezik a legnagyobb csoportot az álláskeresők között. Tavaly mindkét nem esetében nőtt a munkanélküliség, azonban 2008-ban először volt több a férfi állástalan, mint nő. Ennek elsősorban az az oka, hogy a férfiak által dominált gazdasági szektorokban, az építő- és nehéziparban csökkent a munkahelyek száma, míg egyedüliként az egészségügyi szolgáltatások terén nőtt a társadalombiztosítást fizetők száma, ahol pedig több nő dolgozik. Jelentős regionális különbségek is megfigyelhetők. A napos Andalúzia küzd a legtöbb gonddal, annak ellenére, hogy a legjobb kilátásokat a turizmus nyújtja, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a szezonális munkanélküliség problémáját. Számos munkavállalónak a szezon időszakon kívül más jövedelemforrást kell keresnie.

Betegbiztosítás

Spanyolországban nincs törvényes betegpénztár, tehát választási lehetőség sem áll fenn a munkavállalók számára. Az állami betegbiztosítást, a Seguridad Socialt, 1999 óta kizárólag állami adóeszközökből finanszírozzák. Az ellátás természetbeni szolgáltatások formájában történik, amelyekért általában nem fizetnek önrészesedést. Ennek ellenére a spanyol betegbiztosítás nem olyan rossz, mint a híre, ugyanis jól képzett orvosok, színvonalas kórházak állnak a biztosítottak rendelkezésére. Mindenesetre érdemes egy privát betegbiztosítást kötni, amelyek közül a legkeresettebb a Sanitas.

Munkaügyi kapcsolatok

Spanyolországban - a Franco rezsimet követően - 1977-ben került sor az első olyan törvény elfogadására, amely szabályozta a sztrájkot, a munkaügyi vitákat, és a kollektív szerződéseket. Az 1978-as spanyol alkotmányban a munkaügy területével kapcsolatban a következő alapjogok garantáltak: az egyesülési jog, a szakszervezeti tevékenység szabadsága, valamint a kollektív szerződési eljárásokra vonatkozó jogok.

A szakszervezetek országos szinten földrajzilag, províciai szinten, valamint az autonóm közösségek szintjén és szektorálisan a gazdasági ágak és ágazatoknak megfelelően tagozódnak. A szakszervezetek reprezentativitása nem a taglétszámtól függ, hanem az üzemi tanácsok megválasztásának eredményétől. Ebből következően a spanyol munkahelyeken a szakszervezeteknek és az egységre törekvő intézményeknek egy keverék rendszerével állunk szemben. Az Unión General de Trabajadores (UGT, Spanyol Munkások Általános Szövetsége) Spanyolország egyik legfontosabb szakszervezete, amely hagyományosan szoros kapcsolatban áll a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE).

A munkaadói szövetség "legreprezentatívabb" jelleg eléréséhez, egy munkaadói szövetséghez kell tartoznia az összes vállalkozások és a munkaadók legkevesebb 10 százalékának nemzeti szinten. Ezek a munkaadói szövetségek alapszabályuk szerint behatárolás nélküli felhatalmazással bírnak annak érdekében, hogy tagjaik érdekeit a nyilvános közigazgatással, valamint az állam, vagy az autonóm közösségek egyéb hivatalaival szemben védjék. Továbbá ezek a szövetségek képezik az egyetlen olyan csoportot, amely jogosult arra, hogy általánosan kötelező megállapodásokat kössön a munkaerővel, a foglalkoztatással, a szakképzéssel, a társadalombiztosítással és a munkahelyek biztonságával kapcsolatban. A legreprezentatívabb munkaadói szervezetek létrehozták a Munkaadói Szervezetek Spanyol Szövetségét (CEOE) és a Spanyol Kis- és Középüzemek Szövetségét (CEPYME).

A sztrájkstatisztikák azt mutatják, hogy egyes országokban lényegesen eltérő a sztrájkaktivitás. Léteznek rendkívül aktív és mérsékelt országok. Spanyolországot a sztrájkban rendkívül aktív országok közé sorolhatjuk. A sztrájk miatt kiesett munkanapok számát vizsgálva megállapítható, hogy Spanyolország Romániához, USA-hoz, Kanadához hasonlóan nagyon magas sztrájkban töltött idővel rendelkezik. A sztrájkban töltött munkanapok száma a jelenlegi EU átlagnak is több mint a háromszorosa.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk