kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Soft skill képzések

A soft skillek – vagyis a „puha képességek” az embernek azok a nem szakmai (hard skilljei) készségei, amelyek alapvetően a másokkal való együttműködést, kommunikációt segítik. Ezért az emberi és munkakapcsolatokban egyre nagyobb jelentőségük van, ráadásul ezeket a készségeket egyelőre nem tudja reprodukálni a mesterséges intelligencia illetve a robotok.

A soft skill készségekre a munkahelyeken is egyre nagyobb igény van, hiszen a munkavállalói igények is jelentősen átalakultak az elmúlt években. A vezetőktől a munkavállalók nem csak iránymutatást, hanem visszajelzést, empátiát, törődést, sőt a munkahelytől pszichológiai biztonságot is várnak. Márpedig mindez soft skillek és azok képzése nélkül nem megy.

A soft skill képzések segítenek fejleszteni az emberi kapcsolatokat, kommunikációs készségeket, vezetési képességeket és egyéb olyan készségeket, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres szakmai és személyes életben. 

A soft skill képzések számos területet lefedhetnek, például:

1. Kommunikációs képzések: Ezek a képzések segítenek fejleszteni a verbális és írásbeli kommunikációs készségeket, a hatékony prezentációt, az aktív hallgatást és az érzelmi intelligenciát.

2. Vezetői képzések: Az ilyen típusú képzések célja, hogy segítsenek fejleszteni a vezetői készségeket, például a csapatépítést, a döntéshozatalt, a konfliktuskezelést és a motivációt.

3. Konfliktuskezelési képzések: Ezek a képzések arra összpontosítanak, hogyan lehet hatékonyan kezelni és megoldani a konfliktusokat, valamint fejleszteni az érdekelt felek közötti kommunikációt.

4. Időmenedzsment képzések: Az időmenedzsment képzések arra összpontosítanak, hogyan lehet hatékonyan kezelni az időt, prioritásokat állítani, hatékonyan tervezni és szervezni a feladatokat.

5. Szociális készségfejlesztő képzések: Ezek a képzések segítenek az empátia, a kommunikációs stílus és a társas készségek fejlesztésében, és ösztönzik a pozitív kapcsolatok kialakítását.

6. Prezentációs képzések: A prezentációs képzések célja, hogy segítsenek hatékonyan kommunikálni és előadásokat tartani, beleértve a szóbeli és vizuális kommunikációt, az előadásmód fejlesztését és a közönség bevonását.

7. Csapatépítő képzések: Ezek a képzések célja, hogy fejlesszék a csapatmunkában való részvételt, az együttműködést, a problémamegoldó készségeket és a konfliktuskezelést a csapatban.

Ezenkívül online kurzusok, workshopok, tréningek és szemináriumok is rendelkezésre állnak a soft skillek fejlesztésére. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlat és a rendszeres gyakorlás is elengedhetetlen ezen készségek fejlesztésében, és a képzések csak az alapokat nyújtják.

Tréning eszközök, amelyekkel a soft skillek fejleszthetők

1. Szerepjátékok: A szerepjátékok lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy interaktív módon gyakorolják és fejlesszék a kommunikációs és konfliktuskezelési készségeiket. Például szituációs gyakorlatokban résztvevők különböző szerepekbe bújhatnak és reális helyzeteket játszhatnak el, így fejleszthetik a képességeiket.

2. Csoportos feladatok: Csoportos feladatokban a résztvevők együttműködhetnek, kommunikálhatnak és a problémamegoldó készségeket gyakorolhatják. Például közös projektet kell megoldaniuk, konfliktushelyzeteket kell kezelniük vagy együttműködniük egy adott cél érdekében.

3. Visszajelzés és értékelés: A visszajelzés és az értékelés fontos eszközök a soft skillek fejlesztésében. Az interaktív visszajelzési folyamatok, mint például az 360 fokos értékelés, a résztvevőknek lehetőséget ad arra, hogy megismerjék az erősségeiket és a fejlesztendő területeket egyaránt.

4. Szimulációs tréningek: A szimulációs tréningek olyan környezetet teremtenek, amelyben a résztvevők valósághű helyzeteket gyakorolhatnak. Például virtuális szimulációk, ahol a résztvevők virtuális környezetben találkozhatnak kihívásokkal és problémákkal, amelyeket meg kell oldaniuk.

5. Coaching és mentorálás: A személyes coaching és mentorálás segít az egyéni soft skill fejlődésben. Ez a személyes támogatás lehetővé teszi, hogy a résztvevők személyre szabott visszajelzést, tanácsot és iránymutatást kapjanak a képességeik fejlesztéséhez.

6. E-learning platformok: Az online oktatási platformokon keresztül elérhető e-learning kurzusok és modulok alkalmasak lehetnek a soft skillek fejlesztésére. Ezek az interaktív tananyagok videókat, feladatokat és gyakorlati példákat tartalmaznak, amelyeket a résztvevők saját ütemükben feldolgozhatnak.

Ezek az eszközök kombinálhatók és alkalmazhatók a különböző puha készségek fejlesztésére irányuló képzések során a maximális hatékonyság érdekében.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk