kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Törékeny hírnév - avagy egy hibás elbocsátás tanulságai

Akár egy fő elbocsátása is rossz hangulatot, bizonytalanságot és instabilitást okoz a szervezetben. Főleg akkor, ha minden részlet és érzelem kikerül a közösségi online térbe. Egy cég sem engedheti meg magának, hogy egy elbocsátás miatt volt dolgozója rossz hírnevét keltse, főleg ha tehet is ez ellen. Ugyanis ezzel nemcsak a jövőbeli munkavállalóinak számát veszélyezteti, hanem a bent dolgozók, az ott maradt állomány motivációját, elköteleződését is. Mindez komoly gazdasági károkat, vagyis forintosítható veszteséget okozhat a szervezetnek. Ha mérlegre tesszük egy gondoskodó leépítés költségeivel, elég hamar kiderül, hogy melyikkel jár jobban mindenki.

A múlt héten találkoztam egy multinacionális szolgáltató HR-es kollégájával. Gondterheltnek láttam, megkérdeztem, mi a nehézsége? Elmesélte, hogy néhány hónapja kénytelenek voltak az egyik vezető beosztásban lévő munkatársuktól szervezeti átalakítás miatt megválni. Sajnos a vezető nem jól fogadta, nagyon rosszul sikerült már maga a közlés is. A munkavállaló olyan kérdéseket tett fel az elbocsátásával kapcsolatban, amire ne voltak felkészülve a vezetők, és személyeskedésbe ment át a dolog. A vezetőség közölte vele, hogy már másnap nem kell bemennie, az eszközeit még aznap adja le. Így nem csoda, hogy rossz hangulatban és rossz érzésekkel váltak meg egymástól. A munkavállaló tele volt sérelemmel, csalódottsággal, és rengeteg kérdéssel, amire nem kapott választ. Érzelmi állapotának elég hamar hangot is adott az online térben. Közösségi fórumokon mesélte el történetét és tette fel több szakmai portálon is kérdéseit. A vele kapcsolatban állók együttérzésüket és megdöbbenésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy nem is gondolták volna erről a cégről, hogy így el tud bánni munkavállalójával.

Napokon keresztül jöttek a válaszok már nem csak barátoktól, hanem volt munkatársaktól és a céges ügyfelektől is. Mindenki együttérzett a munkavállalóval és bírálta a céget, egy perc alatt aláásva a cég hírnevét. A HR-es kolléga beszámolt arról is, hogy a munkatársak között is elindult a negatív hangulat, mert többen a közösségi médiából értesültek a saját cégükben történtekről.

Így most a vezetőséget aggasztja, hogy egy nem megfelelő elbocsátás által az ügyfélkörben, a meglévő dolgozói állományban tűzként terjedő eset milyen hatást fejt ki. Szolgáltatóként törékeny a piaci hírnév, és könnyen teret nyerhet a konkurencia. Az ilyen negatív kommunikáció az online térben több évnyi üzleti munkát tehet tönkre.

Hogyan lehet ezt helyrehozni? Mit lehet ilyen esetben tenni?

Sajnos most, az eset után sokkal több munkába, pénzbe és energiába kerül a cég hírnevét helyreállítani, de még most sem késő felvenni a kapcsolatot az elbocsátott munkavállalóval és támogatást biztosítani részére, korrigálni a hibát.

Igen, el kell ismerni, fel kell vállalni a vezetőségnek a munkavállaló, az ügyfelek, és a meglévő állomány felé is, hogy hibáztak. Ezt követően érdemes egy megfelelő kommunikációval korrekt támogató megoldást felajánlani az elbocsátott munkavállalónak a tovább lépéséhez. Jelen esetben először az elbocsátott munkavállaló sértettségét szükséges feldolgozni érzelmileg és csak utána van lehetőség az újra-elhelyezkedésben támogatni őt.

Hogyan lehetett volna ezt megelőzni? Nézzük ezt az adott esetre:

1. A döntéshozók célja az outplacement programmal kapcsolatban – tisztázni és pontosítani kell a munkáltató és az érintett/ek célját (érdekképviseleteken keresztül, outplacement szolgáltató és munkajogász bevonásával).

2. Vezetők felkészítése a közlés előtt – érzékenyíteni a vezetőket a helyzet pszichológiai folyamataira, hogyan érinti ez a munkavállalót és őket is.

3. Belső kommunikáció az ott maradó állomány felé a vezetőség részéről – tiszta kommunikáció, felsorolva a szervezeti átalakítás okait és megnyugtatva őket, hogy mi a jövőkép.

4. Változás kezelése – munkafeladatok átszervezése, összevonás, átalakítás folyamatainak strukturálása. Ennek kommunikációja az érintettek felé még az első lépések előtt.

5. A gondoskodó leépítő program nyomon követése és eredményeinek kommunikálása - a bent maradó állomány számára is feldolgozási lehetőséget nyújt, pozitív üzenetet képvisel.

Nem véletlen, hogy az érintett dolgozó(k) érzelmi állapotának kezelésére nagy figyelmet szánnak a gondoskodó leépítés programban a szakemberek. Itt ugyanis lehetőség van arra, hogy a benne lévő érzelmeket, tanácsadó, ha szükséges pszichológus segítségével feldolgozza és tovább tudjon lépni. Ezáltal minimálisra csökken a lehetősége annak, hogy az érintett más fórumokon, az online térben fejezze ki érzelmi állapotát.

Emellett fontos, hogy a munkáltatói oldal is lássa, hogy egy outplacement programnak milyen eredményei vannak: elhelyezkedési adatok, sikersztorik és maga a tény, hogy az adott cég megbecsüli volt dolgozóját. Ez a hozzáállás és egy profi gondoskodó elbocsátó program növeli a belső elégedettséget, és a cégmárka építésének is kulcseleme lehet.

Mit tegyünk tehát akár egy fő elbocsátása esetén is? A legkevesebb, hogy gondoljuk át előre, milyen következményei lehetnek az esetnek!? Hogy lehet egy mindkét fél számára nyertes pozícióval végződnie az elbocsátásnak!?

Hadas Hajdu Helga – outplacement szakértő
JOB Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezető
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: erre figyelj

A munkaviszony megszüntetésének több módja van, közülük az egyik leggyakrabban alkalmazott a közös megegyezés. Bár ez a forma rugalmasságot... Teljes cikk