kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 hónapja

Trónok harca, avagy a vállalati képzések a trendek és az erőforrások tükrében

Képzési koncepcióban gondolkodni, a képzési stratégiát évről évre megalkotni a mai napig sem természetes és magától értetődő a hazai vállalati, sőt még nagyvállalati színtéren sem. Léteznek élenjáró, az innovációt kereső és beépítő, akár a mesterséges intelligenciát is segítségül hívó szervezetek, de - főként a soft - fejlesztéseket úri huncutságnak tartó nézőpontok is. Melyek a jelenlegi trendek, hogyan működik a belső tudásátadás és hogyan válasszunk képző partnereket? Ezekről és még sok minden másról is beszélget a HR Portál és az AGORA Intézet Ember és szervezet című podcast-sorozatának legújabb részében Szegedi Tamás a Telekom képzési vezetője és Pintér Tamás az AGORA Intézet ügyvezető-tulajdonosa, senior tréner-tanácsadó. A műsorvezető ezúttal is Soós Andrea az AGORA Intézet tréner-tanácsadója.

Agora podcast, Szegedi Tamás, Soós Andrea, Pintér Tamás-

A tudás mint versenyképességi tényező

Sokat elmond a hazai helyzetről, hogy a kkv-knál még abszolút úttörőként, szemléletformálóként vagyunk jelen a különböző képzésekkel, szervezeti tanácsadással. A folyamat végeredménye pedig az, hogy változik a hozzáállás, a vezetők belátják, hogy úri huncutság helyett kézzelfogható, a mindennapi működésbe implementálható segítséget kapott az adott csapat és szervezet - mutat rá az AGORA Intézet kisvállalati küldetésére Pintér Tamás. 

A Telekomnál már természetesen nagyítóval kell keresni a fejlesztéseket fölöslegesnek tartó hozzáállást, a tanulási igény, mint versenyképességi tényező is mindenkiben megtalálható, főként, ami a kézzelfogható tudást illeti – mondja el Szegedi Tamás. Azonban a mindset formálást illetően már léteznek - sok esetben generációs – különbségek - teszi hozzá a képzési vezető.

Nincs Szent Grál csak Best practice

A képzési koncepció alapvetése, hogy képes-e a valós üzleti igényekre reagálni veti fel Szegedi Tamás. A dobozos, katalógusból válogatott képzések ideje lejárt, a szervezeteknek ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy olyan fejlesztést kapjanak, amely az üzleti stratégia valóra váltásához is közelebb visz. Mindemelett a különböző területek igényei sokszínű és összetett válaszokat igényelnek. Egy képzési nap végén pedig az a legfontosabb, hogy a résztvevő pontosan tudja, a munkájában hogyan fogja alkalmazni a tanultakat - zárja gondolatát a Telekom képzési vezetője.

Szegedi Tamás, Magyar Telekom
Szegedi Tamás

Pintér Tamás kiemeli, hogy a fentiek egy tanuló szervezet ideális és fejlett világát tükrözik, a tanácsadói gyakorlatban azonban sokféle tapasztalat megtalálható. Számos esetben például, akár az idevágó rendszerek hiánya miatt, nem kellően objektív a fejlesztési igények összegyűjtésének módszertana. Szerinte a humán erőforrás menedzsment hasonlatosan a kialakulóban lévő tudományágakhoz egy olyan terület, amelyben a Szent Grált még senki nem tudhatja magáénak, sokkal inkább különböző jó gyakorlatok léteznek, melyeket az egyes szervezetek eltérő hatékonysággal alkalmaznak.

Digital learning és AI

A beszélgetésben többször szóba kerül a fejlesztések egyediségének problematikája. Szegedi Tamás szerint igazán testreszabott fejlesztés a jó kérdések felvetésével és a külsős partnerrel való folyamatos közös gondolkodással jöhet létre. Ezzel összefüggésben pedig felmerül a kérdés, vajon hány tréningcég meri kijelenteni: „ha a konkurenciánál találkozol a miénkhez hasonló tematikával, visszafizetjük a pénzed.”

A fejlesztések mérhetőségével kapcsolatban elhangzik, hogy az online képzések e tekintetben nagy előrelépést jelentenek. Természetesen a mesterséges intelligencia létjogosultságát is fejtegetik a podcast vendégei, fontolgatva, hogy lesz-e olyan szerepkör, amelyet sohasem válthat ki az AI.

Pintér Tamás, AGORA
Pintér Tamás

 

Blended learning és tanuló szervezet

A legújabb trendeket illetően a többi között elhangzik, hogy a covid erős digitalizációt hozott a képzésekben, még a korábban ellenálló vállalatoknál is. Az emberi kapcsolatokat azonban ezen a területen sem lehet teljesen virtualizálni, ezért ma fénykorát éli a blended learning. 

Az adásban terítékre kerülnek az úgynevezett tanuló szervezet ismérvei is, melynek kapcsán innovatív, hasznos és gyakorlatias információkat kapunk a belső tudásátadásról a Telekom képzési vezetőjének jóvoltából. Szakértőink szóba hozzák azt is, hogyan győzhetők meg a döntéshozók egy adott képzés szükségességéről.

Ki diktálja a trendeket? Valódi újdonságok vagy átcsomagolt régi formák és tartalmak a piacon frissen megjelenő fejlesztések? Miben hasonlít a képzéstervezés a Trónok harcához? Többek között is ez kiderül mostani adásunkból.

Podcastunkat Szegedi Tamással és Pintér Tamással ide kattintva hallgathatja meg:

 

Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik képzésekkel, a cég tanácsadói és trénerei többek között vezetőfejlesztést, szervezetfejlesztést, vállalati tréningeket is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatnak, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvöznek a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységük továbbá az egyéni eredményességet növelő tréningek, szervezeti életciklus fejlesztése, kommunikációs tréningek vezetőknek, vagy a vállalati stratégiaalkotás. 

Nyitóképen Szegedi Tamás, Soós Andrea, Pintér Tamás (b-j)

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Élmény vagy problémamegoldás? A sikeres csapatépítés kulcsa

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a... Teljes cikk

A korlátokat sok esetben mi állítjuk fel: karrierváltás podcastunkban Pethő Anikó fejvadász

"Sokáig játszottam a businesswomant. Nadrágkosztümben mentem, idomultam az ügyfelekhez, sok energiát felemésztett az alkalmazkodás. Hogy mindez nekem... Teljes cikk

Egy fürdő, ahol a diákmunka töretlen siker

Nyaranta száznál is több diák dolgozik Ceglédfürdőn szövetkezeti foglalkoztatás keretében. Miért éri meg fiatalokat szezonmunkára felvenni? Hogyan... Teljes cikk